Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Sweeney Todd, ο δαιμονικός κουρέας της Οδού Fleet


Sweeney Todd: Άνθρωπος ή μύθος;



Στην εισαγωγή του μιούζικαλ του Stephen Sondheim, Sweeney Todd, the Demon Barber of Fleet Street, ο θεατρικός συγγραφέας Christopher Bond αρχίζει λέγοντας στους αναγνώστες πως «ο Sweeney Todd είναι καθαρά φανταστικό πρόσωπο». Για δύο περίπου αιώνες οι θεατρόφιλοι και οι φανατικοί αναγνώστες φτηνών περιοδικών ιστοριών φρίκης και τρόμου, συναρπάζονταν με τα «κατορθώματα» του Sweeney Todd, του δολοφονικού κουρέα, ο οποίος ξεφορτωνόταν τους πελάτες του με μια αστραπιαία κίνηση του ξυραφιού του και είχε την ερωμένη του να σερβίρει τα απομεινάρια τους ως γευστικές κρεατόπιτες. Κανείς, όμως, από αυτούς δεν ήξερε με σιγουριά αν ο Sweeney Todd ήταν υπαρκτό πρόσωπο ή μύθος.

Πολύ καιρό πριν την εμφάνιση του Freddy Krueger, ή ακόμη και του Τζακ του Αντεροβγάλτη, υπήρχε ο θρύλος του Δαιμονικού Κουρέα της Οδού Fleet, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αναγνώστες να νομίζουν πως ήταν ακριβώς αυτό: ένας θρύλος. Η δήλωση του Bond πως ο Sweeney Todd είναι πρόσωπο μυθοπλασίας, είναι σωστή ως προς το εξής: το μιούζικαλ του Sondheim είναι μια μυθοπλαστική εξιστόρηση της ζωής του Sweeney Todd.

Ο Sondheim, ο οποίος έγραψε τη μουσική και τους στίχους του έργου και ο θεατρικός συγγραφέας Hugh Wheeler, προσάρμοσαν μια προγενέστερη δουλειά του Bond, ο οποίος με τη σειρά του είχε διασκευάσει έναν ακόμη παλιότερο συγγραφέα, τον George Dibdin-Pitt. Το μελόδραμα του Pitt είχε τη βάση του σε πραγματική καταγραφή της σύλληψης του Todd καθώς και της δίκης και της εκτέλεσής του. Ο Bond ισχυρίζεται πως αν και η Οδός Fleet αποτελούσε καταφύγιο πολλών ασταθών και ανήθικων χαρακτήρων, εντούτοις ουδέποτε βρέθηκαν αποδείξεις για την ύπαρξη του Δαιμονικού Κουρέα.

Η δήλωση αυτή εξηγεί το γιατί ο Bond είναι θεατρικός συγγραφέας και όχι ερευνητής!

Δείτε περισσότερα εδώ, εδώ, εδώ και εδώ

πηγή: eglima.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου