Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Πέντε δηλητηριώδη και τοξικά πουλιά


Στους περισσότερους από εμάς αρέσει να ακούμε το κελάηδημα των πουλιών. Ξέρετε ότι υπάρχουν πουλιά που είναι δηλητηριώδη; Ονομάζονται τοξικά πουλιά. Υπάρχουν πουλιά που έχουν τοξίνες στους ιστούς, τα φτερά και στο δέρμα τους.

Σε ποιον δεν αρέσει να ξυπνάει με το κελάηδημα των πουλιών; Το ξέρετε ότι υπάρχουν πουλιά που είναι δηλητηριώδη αν τα αγγίξτε ή τα φάτε; Ονομάζονται τοξικά πουλιά.

Τι είναι τα τοξικά πουλιά; Αυτά τα πουλιά παράγουν τοξίνες, προκειμένου να αποτρέψουν τα αρπακτικά. Δεν διαχέουν δηλητήριο, αλλά είναι σίγουρα δηλητηριώδη αν τα αγγίξτε ή τα φάτε. Πως παράγεται η τοξικότητα τους; Αυτά τα πουλιά παίρνουν το δηλητήριο ή την τοξίνη τους από την τροφή τους, η οποία είναι συνήθως δηλητηριώδη έντομα.



Pitohui (φωτογραφία πάνω)
Αυτά τα πουλιά βρέθηκαν στη Νέα Γουινέα και ανήκουν στην οικογένεια Pachycephalidae. Έχουν έντονα χρώματα και είναι παμφάγα. Τα Pitohuis περιέχουν batrachotoxin (βατραχοτοξίνη). Την χρησιμοποιούν για να προστατευθούν από τα φίδια και τον άνθρωπο. Πιστεύεται ότι τα pitohuis παίρνουν τη βατραχοτοξίνη από την τροφή τους, τα choresine, ένα γένος σκαθαριού. Τα Pitohuis αποκαλούνται πουλιά σκουπίδια από τους ανθρώπους της Νέας Γουινέας, μιας και δεν είναι βρώσιμα.


Blue-capped Ifrita


Αυτό το πουλί βρίσκεται στα τροπικά δάση της Νέας Γουινέας. Έχει καφεκίτρινα φτερά με μαύρη και καφέ κορώνα. Είναι εντομοφάγα πουλιά, τρώνε δηλαδή κυρίως έντομα. Έχουν βατραχοτοξίνη στο δέρμα και τα φτερά τους. Όταν αγγίξτε το πουλί, θα αισθανθείτε μούδιασμα και φαγούρα.


Little Shrikethrush


Η Little Shrikethrush ανήκει στην οικογένεια Colluricinclidae. Απαντώνται στη Νέα Γουινέα, στην Αυστραλία και στην Ινδονησία. Αυτά τα πουλιά έχουν ίχνη βατραχοτοξίνης-A.


Spur-winged goose


Αυτή η χήνα ανήκει στην οικογένεια Anatidae και συνδέεται στενά με τις χήνες. Απαντώνται στους υδροβιότοπους της Αφρικής νοτίως της Σαχάρας. Θεωρούνται οι μεγαλύτερες χήνες στον κόσμο. Οι αρσενικές είναι λίγο μεγαλύτερες από τις θηλυκές. Συνήθως είναι μαύρου χρώματος με λευκό πρόσωπο και άσπρα μπαλώματα στα φτερά. Έχουν τοξίνες στους ιστούς τους και πιστεύεται ότι παίρνουν τις τοξίνες από τα σκαθάρια blister που τρώνε.


Common quail (Κοινό ορτύκι)


Το κοινό ορτύκι είναι ένα μικρό πουλί που ανήκει στην οικογένεια Phasianidae. Απαντώνται σε αφθονία στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική. Έχουν μακριά φτερά και τα αρσενικά έχουν λευκό πηγούνι. Παρά το ότι έχουν μακριά φτερά, προτιμούν να σέρνονται από το ένα μέρος στο άλλο παρά να πετούν. Είναι αποδημητικά πουλιά και πιστεύεται ότι δεν είναι ασφαλή προς βρώση όταν αποδημούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου