Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

15 εκπληκτικά μοντέρνα σχέδια οροφής


Από το Βατικανό στην Ιταλία μέχρι τα αρχαία τζαμιά στο Ιράν, τα πιο όμορφα ταβάνια του κόσμου είναι περίπλοκα αριστουργήματα φτιαγμένα αιώνες πριν, με τις πινελιές ενός διάσημου ζωγράφου, εκθαμβωτικά κεραμικά πλακάκια ή πλακάκια από χρωματιστό γυαλί.

Αυτά τα 15 καταπληκτικά σχέδια οροφής, όλα φτιαγμένα στον 20ο και 21ο αιώνα, υπάρχουν από μικρά εστιατόρια μέχρι τεράστια αίθρια.



Ταβάνι φτιαγμένο από εκατομμύρια σκαθάρια (φωτογραφία πάνω)
Είναι εμφανές με την πρώτη ματιά ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο ταβάνι. Είναι ζωντανό και ιριδίζει με τέτοιο τρόπο που υποδηλώνει κάποιο σπάνιο και ειδικό υλικό. Στην πραγματικότητα, το ταβάνι -που βρίσκεται στο Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών- αποτελείται από 1.600.000 ταϊλανδέζικα σκαθάρια. Ο Φλαμανδός καλλιτέχνης Jon Fabre και οι 29 βοηθοί του χρειάστηκαν 4 μήνες για να κολλήσουν όλα τα σκαθάρια σε περίπλοκα σχέδια.


Εκκλησία Temppeliaukio, Ελσίνκι, Φινλανδία


Χτισμένη σε στέρεο βράχο το 1968-1969, η Εκκλησία Temppeliaukio διαθέτει μια εκπληκτική θολωτή οροφή από σύρματα χαλκού, με φεγγίτες που κάνει το εσωτερικό να λούζεται στο φυσικό φως. Η τραχιά εκκλησία διατηρεί μια ρουστίκ αίσθηση, αλλά η θολωτή οροφή έχει εξαιρετικές ακουστικές ιδιότητες και έτσι η εκκλησία συχνά χρησιμοποιείται ως αίθουσα συναυλιών.


Dharma Hall στο Kennin-ji, Κιότο, Ιαπωνία


Ο ιστορικός ναός των Βουδιστών Ζεν του Kennin-ji στο Κιότο, ιδρύθηκε το 1202 μ.Χ., αλλά στο ταβάνι ζωγραφίστηκαν δύο δράκοι το 2002 για την 800η επέτειό του. Ο καλλιτέχνης Koizumi Junsaku έδωσε στο έργο μια τολμηρή ποιότητα γραφικών, αλλά το έργο είναι επηρεασμένο από την παραδοσιακή ιαπωνική αισθητική που είναι πιο παλιά από το κτίριο.


Μουσείο ABC, Μαδρίτη, Ισπανία


Όταν οι Ισπανοί αρχιτέκτονες Arranguren και Gallegos μετέτρεψαν ένα παλιό ζυθοποιείο σε μουσείο, συνέχισαν τα δυναμικά γεωμετρικά μοτίβα που χαρακτήριζαν το εξωτερικό πάνω από το ταβάνι στο εσωτερικό, με τριγωνικούς φεγγίτες.


Allen Lambert Galleria, Τορόντο, Καναδάς


Μέσα στο Place Brookfield, ένα συγκρότημα γραφείων στο κέντρο του Τορόντο, η Allen Lambert Galleria είναι ένα δραματικό αίθριο σχεδιασμένο από τον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava. Το αίθριο, το οποίο συνδέει την Bay Street με την Heritage Square, έχει ύψος 6 ορόφων και υποστηρίζεται από 8 ανεξάρτητες ακτίνες.


Εστιατόριο στο Burj-Al-Arab, Ντουμπάι


Στην κορυφή του ψηλότερου κτιρίου του Ντουμπάι, το Burj Al Arab, οι επισκέπτες μπορούν να δουν αυτή την ασυνήθιστη οροφή στο εστιατόριο Al Muntaha, 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο ταβάνι που μοιάζει με κύμα είναι ενσωματωμένα φώτα που αλλάζουν χρώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.


The Bellagio, Λας Βέγκας, Νεβάδα, ΗΠΑ


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το φυσητό γυαλί στην οροφή του λόμπι του Bellagio Hotel στο Λας Βέγκας, είναι σαν αντίστροφος πίνακας του Μονέ -από μακριά, επικρατεί το χάος, αλλά από κοντά, τα επιμέρους κομμάτια γυαλιού αποκαλύπτουν ότι είναι πολύ όμορφα, θυμίζοντας τη ζωή στη θάλασσα. Αυτό το ταβάνι είναι το έργο του καλλιτέχνη Dave Chihuly.


Οροφή με γυάλινες φουσκάλες, Pleasant Bar, Στοκχόλμη, Σουηδία


Αν και δεν είναι υπερβολικά περίπλοκο ή δύσκολο να επιτευχθεί, το ταβάνι δημιουργεί μια δραματικό και αξέχαστο αποτέλεσμα.


The Senedd, Κάρντιφ, Ουαλία


Στενές λωρίδες ξύλου καλύπτουν κοίλα την οροφή του Senedd, το κεντρικό κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Σχεδιασμένο από τον Richard Rogers, αυτό το κυματοειδές ταβάνι είναι φτιαγμένο από τοπικές βελανιδιές.


Niseko Lookout Cafe, Χοκάιντο, Ιαπωνία


Αυτά τα λεπτά ξύλινα πηχάκια δημιουργούν μια συνηθισμένη οροφή σε ένα cafe στο χιονοδρομικό κέντρο στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Το σχέδιο θυμίζει το παραδοσιακό ιαπωνικό σχέδιο.


Tokyo International Forum, Τόκιο, Ιαπωνία


Στο Tokyo International Forum, ένα πολυδύναμο κέντρο με αίθουσες εκδηλώσεων, εκθεσιακός χώρος, εστιατόρια και καταστήματα, βρίσκεται μια από τις πιο εντυπωσιακές οροφές. Το σε σχήμα πλοίου κτήριο, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της ιαπωνικής της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.


Aesop Ceiling, Αδελαΐδα, Αυστραλία


Η κυματιστή, γυάλινη, κεχριμπαρένια οροφή, δημιουργήθηκε από πεταμένα γυάλινα μπουκάλια.


Εστιατόριο Banq, Βοστώνη, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ


Η κυματιστή οροφή είναι φτιαγμένη από στρώματα κόντρα πλακέ σημύδας. Οι καμπύλες ρέουν γύρω από το εστιατόριο, στις κολώνες στήριξης ακόμα και σε μερικούς τοίχους.


Cienna Ultralounge, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Το Ultralounge Cienna στη Νέα Υόρκη ξεχωρίζει για την οροφή του που «στάζει», φτιαγμένη από 88.888 ακρυλικά κεριά με λυχνίες LED στο εσωτερικό τους. Όχι μόνο αλλάζουν χρώμα, αλλά κινούνται και με τη μουσική. Ο σχεδιαστής Antonio Di Oronzo ήθελε το εσωτερικό του Cienna να μοιάζουν με κουκούλι μεταξιού.


Οροφή από μπαμπού, Εστιατόριο Tides, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Η οροφή κατασκευάστηκε με την ενσωμάτωση πάνω από 110.000 σουβλιών μπαμπού. Οι αρχιτέκτονες τοποθέτησαν τα σουβλάκια έτσι ότι να δημιουργήσουν ένα τοπογραφικό αποτέλεσμα, όπως είναι τα φύκια.

πηγή: weburbanist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου