Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ένα βιβλίο σαν τα όνειρα μας


Προσπαθήστε να περιγράψετε ένα πρόσφατο όνειρο σε κάποιον και οι λεπτομέρειες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε απόλυτη ανοησία. Τα όνειρα είναι εφήμερα, φευγαλέα και μυστηριώδη. Αλλά προσπαθώντας να καταλάβουμε τις συνδέσεις μεταξύ διαφόρων γεγονότων στο όνειρο και συγκεκριμένων στοιχείων της πραγματικότητας μπορεί να υπάρξει ακόμη πιο πολύ σύγχυση από ότι στα όνειρα μας. Αυτό το απίστευτο έργο ενσαρκώνει τέλεια την όμορφη σύγχυση των ονείρων.




Η σχεδιάστρια Maria Fischer έφτιαξε το βιβλίο “Dream Thoughts” για το δίπλωμά της στο Πανεπιστήμιο του Augsburg της Γερμανίας. Το βιβλίο είναι ένα απτό μοντέλο των πιο άυλων θεμάτων: των ονείρων. Επιστημονικά, λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα για τα όνειρα υπάρχουν στις σελίδες για να γίνει μια εννοιολογική κατανόηση των πολλών διαφορετικών πτυχών των ονείρων.


Αλλά όπως και σε ένα όνειρο, τίποτα σε αυτό το βιβλίο δεν τόσο απλό. Ποικίλοι όροι και οι έννοιες «υπερσυνδέονται» στο βιβλίο. Όπως τα link στο internet, αυτοί οι φυσικοί σύνδεσμοι οδηγούν σε σχετικές πληροφορίες. Αλλά φυσικά, αυτοί οι σύνδεσμοι δεν έχουν κάποιον κώδικα. Είναι κατασκευασμένοι με λεπτές κλωστές.


Οι κλωστές «τρέχουν» ανάμεσα στις σελίδες και από μία λέξη σε κάποια κοντινής σημασίας. Τα διάφορα χρώματα τους δημιουργούν ένα είδος αφηρημένης εικόνας, χωρίς ιδιαίτερη μορφή και χωρίς ιδιαίτερο νόημα, ενοποιώντας διάφορα τμήματα του ασυνήθιστου κειμένου.


Μία σελίδα στο βιβλίο περιέχει ένα κρυφό μήνυμα, που αποτυπώνεται με νήμα και είναι ορατό μόνο από την πίσω πλευρά. Το πραγματικό μήνυμα είναι κρυμμένο μέσα σε μια διπλωμένη σελίδα. Μόνο τα «αρνητικά» μέρη των κλωστών μπορεί να δει κανείς από το πίσω μέρος, κάνοντας το μήνυμα αδύνατο να διαβαστεί. Το δυσανάγνωστο μήνυμα ενσωματώνει σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε για την ερμηνεία των ονείρων: υπάρχει κάποιο μήνυμα, αλλά βρίσκεται κρυμμένο πίσω από την κουρτίνα της ερμηνείας και της ομιχλώδους μνήμης.

πηγή: weburbanist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου