Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η σκυλοτροφή της... μακροζωίας!

Θα τρώμε σκυλοτροφές και θα ζούμε περισσότερο; Ερευνητές από τη Νεβάδα θα δοκιμάσουν σε ζώα ουσίες που καθυστερούν τη γήρανση

Μια ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το μυστικό της μακροζωίας. Προς το παρόν, όμως, ωφελημένοι ίσως να είναι μόνο οι σκύλοι και οι γάτες.

Η διαδικασία της γήρανσης πιστεύεται ότι καθορίζεται από τα τελομερή - μικρά τμήματα του DNA που στη διάρκεια της ζωής συρρικνώνονται. Σύμφωνα με τους «Σάντεϊ Τάιμς», ερευνητές από τη Νεβάδα ανακάλυψαν ουσίες που επιβραδύνουν - ή και αντιστρέφουν - αυτήν τη συρρίκνωση. Καθώς η θεραπεία αυτή δεν θεωρείται ακόμη ασφαλής για τους ανθρώπους, ίσως να δοκιμαστεί πρώτα στα κατοικίδια, με την προσθήκη τής «θαυματουργής» ουσίας στην τροφή τους.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Μπιλ Αντριους, ιδρυτής της οργάνωσης Sierra Sciences, που έγινε γνωστός από τη συμβολή του στην ανακάλυψη της τελομεράσης, γνωστής και ως «ενζύμου της αθανασίας». Το ένζυμο αυτό προστατεύει τα κύτταρα από τη γήρανση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων που θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο μήνα σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Κέμπριτζ, 40 διαφορετικές ουσίες μπορεί να συνεισφέρουν στην παραγωγή αυτού του ενζύμου. «Οι ουσίες που ανακαλύψαμε μπορεί να πετύχουν αυτόν τον στόχο αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουμε τα επόμενα χρόνια έγκριση για χρησιμοποίησή τους στον άνθρωπο. Με τα κατοικίδια, όμως, οι κανόνες είναι λιγότερο αυστηροί. Και η αγορά τεράστια».

Οι θεραπείες που διατίθενται προς το παρόν για τα κατοικίδια περιλαμβάνουν έγχυση ινσουλίνης, φάρμακα για την αρθρίτιδα και χάπια για τη δυσπεψία.

πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου