Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Γνωριμία με το Αμφιάρειο

Διοργανώνεται από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Αγίας Βαρβάρας , Καλάμου και τον φορέα MOnuMENTA.

Περιηγήσεις στο Αμφιάρειο, το ιερό της αρχαιότητας που διασώζεται ακόμη σε μία κατάφυτη περιοχή πάνω από τον Κάλαμο της Αττικής οργανώνουν για δύο Κυριακές, στις 31 Ιουλίου και στις 21 Αυγούστου οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου καθώς και ο πολιτιστικός φορέας MOnuMENTA.

Ο στόχος είναι να γνωρίσουν τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι παραθεριστές τον αρχαιολογικό χώρο, όπου βρισκόταν το ιερό του αρχαίου Ωρωπού, που ήταν αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραο. Πρώτη δράση των συλλόγων μάλιστα είναι η κινητοποίηση για τη χρηματοδότηση της μελέτης προστασίας και ανάδειξης του θεάτρου, που βρίσκεται μέσα στο ιερό.

Σε συνεργασία έτσι, με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διάζωμα» ανοίχθηκε ένας κουμπαράς όπου κάτοικοι και φίλοι της περιοχής μπορούν να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. (Εθνική Τράπεζα 040/48312096).

Να σημειωθεί ότι το Αμφιάρειο το οποίο ιδρύθηκε το 431-415 π. Χ. και λειτούργησε έως τον 3ο μ. Χ. αιώνα ήταν τόπος λατρείας, μαντείο και θεραπευτήριο. Σήμερα διασώζονται στο χώρο κατάλοιπα του θεάτρου, της στοάς, των λουτρών, βάθρα αγαλμάτων και βωμοί καθώς και ερείπια εγκαταστάσεων και κατοικιών που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του ιερού. Για τη γνωριμία με το χώρο η συνάντηση είναι στις 11 το πρωί στην είσοδό του.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου