Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Η κούκλα του Έντισον


Μετά από πολλά χρόνια και με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι επιστήμονες άκουσαν το ηχογραφημένο μήνυμα κούκλας που είχε κατασκευάσει ο Τόμας Έντισον.



Ένα ηχογραφημένο μήνυμα 12 δευτερολέπτων μιας παιδικής κούκλας που κατασκεύασε ο πρωτοπόρος εφευρέτης Τόμας Έντισον, αποτελεί το πρώτο ηχογραφημένο μήνυμα της ιστορίας που προοριζόταν για εμπορικούς σκοπούς, λένε ιστορικοί.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και εξειδικευμένη τεχνολογία για την αποκρυπτογράφηση του συγκεκριμένου μηνύματος που για δεκαετίες θεωρούνταν κατεστραμμένο.

Οι επιστήμονες έλπιζαν πως θα άκουγαν την φωνή του Έντισον αλλά αυτό που τελικά αποκαλύφθηκε είναι εξίσου ενδιαφέρον όπως παραδέχτηκαν. Η φράση "Λάμψε, λάμψε, μικρό αστέρι" δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για το σκοπό του μηνύματος.

Ακούστε εδώ το ηχογραφημένο μήνυμα

Το 1888 ο Τόμας Έντισον, λίγο μετά την ιστορική ανακάλυψη του φωνογράφου, είχε ιδρύσει μια επιχείρηση που κατασκεύαζε ομιλούσες κούκλες για παιδιά.

Η επιχείρηση απέτυχε, όμως άφησε πίσω της σπουδαία κληρονομιά όπως αναφέρει ο Τζέρι Φάμπρις, επιμελητής του Μουσείο Έντισον.

Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric.

Η ανακάλυψή του για την εκπομπή ηλεκτρονίων από πυρακτωμένα μέταλλα, "φαινόμενο Edison", αποτέλεσε προϋπόθεση για την κατασκευή της ηλεκτρονικής λυχνίας και την απαρχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

Όταν πέθανε ο Έντισον σε ηλικία 84 ετών, είχε αποκτήσει περισσότερα από 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ανάμεσά τους για μία μέθοδο διαχωρισμού μεταλλευμάτων, ένα για την επεξεργασία και χύτευση του μπετόν, το οποίο έγινε η βάση για την κατασκευή προκατασκευασμένων οικιών.

"Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική γιατί δίνει έμφαση στον τρόπο που σκεφτόταν ο Τόμας Έντισον εκείνη την εποχή. Δεν ενδιαφερόταν μόνο για τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των ανακαλύψεων του. Ήθελε να φτιάχνει χρηστικά πράγματα που να καλυτερεύουν τις ζωές των ανθρώπων. Αυτό φαίνεται και από τις προσπάθειες να μεταφέρει τον φωνογράφο από το εργαστήριο στον πραγματικό κόσμο", τονίζει ο Φάμπρις

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου