Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Αντίο Χάρι: Επτά αντικείμενα που θα μας λείψουν


Λίγο πριν το σινε-φαινόμενο Χάρι Πότερ ρίξει την αυλαία στο πιο επιτυχημένο φραντσάιζ της ιστορίας του κινηματογράφου, ανατρέχουμε σε στιγμές, πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας του. «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος Β'» κυκλοφορεί στις 14 Ιουλίου από την Village Films. Mέχρι τότε, βουτάμε στο σύμπαν της ποτερο-μανίας συλλέγοντας ό,τι θα μας λείψει περισσότερο. Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το ξόρκι που μάγεψε τα 00s, διαβάστε το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ που κυκλοφορεί, με εξώφυλλο τον μικρό μάγο.



Δείτε από κοντά, μερικά από τα πιο αγαπημένα αντικείμενα του Χάρι Πότερ και μάθετε τα πάντα για τα μικρά μυστικά τους - όπως τα αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα στο Entertainment Weekly ο property master της σειράς, Μπάρι Γουίλκινσον.

Το Κύπελλο του Τριάθλου Μαγείας
Όταν ο Χάρι Πότερ αντικρίζει για πρώτη φορά το μεγάλο έπαθλο του διαγωνισμού των μάγων στο «Κύπελο της Φωτιάς», αυτό αναδίδει ένα μυστηριώδες μπλε φως. Όπως πολλά πράγματα στην ταινία, έτσι και αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα ειδικών εφέ. Για την ακρίβεια, η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε θυμίζει πολύ το τρικ του Χίτσκοκ με το ποτήρι γάλακτος στις «Υποψίες»: «Βάλαμε όντως ένα φως μέσα στο κύπελλο για να λάμψει», είπε ο Γουίλκινσον «και μετά ενισχύσαμε το χρώμα του ψηφιακά».


Η πένα της Ρίτα Σκίτερ


Οι δημοσιογράφοι-φαν του Χάρι Πότερ σίγουρα θυμούνται το υπερ-εργαλείο που έχει στην κατοχή της η κουτσομπόλα δημοσιογράφος του Ημερησίου Προφήτη: μια μαγική πένα η οποία μεταγράφει μόνη της τα λόγια στο χαρτί! «Επιλέξαμε εκατοντάδες πένες από την ίδια εταιρεία σε όλες τις ταινίες», σχολιάζει ο Μπράιαν, «αλλά η πένα της Ρίτα έπρεπε να είναι η πιο εντυπωσιακή. Επιλέξαμε λοιπόν μία από τις πιο φίνες και μακριές που διέθεταν».


Το καπέλο του Ντάμπλντορ


Εάν νομίζετε ότι στον Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν το μόνο που αλλάζει είναι το ύφος του φραντσάιζ και η σκηνοθεσία, κάνετε λάθος! Ο γηραιός διευθυντής του Χόγκουαρτς Ντάμπλντορ έπρεπε να αλλάξει καπέλο για μια σειρά λόγων - και αυτό έγινε. Μετά τον θάνατο του ηθοποιού Ρίτσαρντ Χάρις, ο Μάικλ Γκάμπον κλήθηκε να τον αντικαταστήσει και μαζί με αυτόν άλλαξε και η γενικότερη περιβολή.


Το Βιβλίο Άμυνας Ενάντια στις Σκοτεινές Τέχνες


Κάποια από τα βιβλία της σειράς φτιάχτηκαν επί τούτου από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, ενώ άλλα που κρύβονταν στις βιβλιοθήκες του φόντου ήταν λίγο πιο... πρόχειρα! «Φτιάξαμε χιλιάδες τέτοια αντίτυπα», θυμάται ο Γουίλκινσον. «Και τα περισσότερα φτιάχτηκαν από παλιούς τηλεφωνικούς καταλόγους και πολυστυρένιο».


Το Βιβλίο Άμυνας Ενάντια στις Σκοτεινές Τέχνες (Ανοιχτό)


Οι σελίδες των βιβλίων που περνάνε από την μεγάλη οθόνη για μερικά μόνο δευτερόλεπτα, χαρίζοντας μια αίσθηση αληθοφάνειας στον θεατή, χρειάστηκαν εκατοντάδες εργατο-ώρες για να πραγματοποιηθούν. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι κάποιες από αυτές τις σελίδες που δημιουργήθηκαν με κόπο και ιδρώτα, δεν εξασφάλισαν ποτέ τα δευτερόλεπτα δημοσιότητάς τους, αφού δεν συμπεριελήφθησαν στις ταινίες.


Το ραβδί του Βόλντεμορτ


Εάν δεν το έχετε δει καλά, προσέξτε το τώρα. Ο μεγαλύτερος εχθρός του Χάρι Πότερ και ο πιο απεχθής μάγος όλων των εποχών δεν θα μπορούσε παρά να έχει ένα εξίσου κακό ραβδί. Αλλά δεν ήταν ο μόνος με το δικό του σοφιστικέ λουκ: όλοι οι ήρωες της σειράς διαθέτουν τα προσωπικά, ξεχωριστά ραβδιά τους, τα οποία μάλιστα πολύ συχνά έσπαγαν ή χάνονταν. Μετά το πέρας όλων των ταινιών, οι υπεύθυνοι υπολογίζουν ότι κατασκευάστηκαν συνολικά γύρω στα 500 με 600 ραβδιά!


Τα γυαλιά του Χάρι Πότερ


Το πιο αναγνωρίσιμο ίσως στοιχείο της αμφίεσης του μικρού μάγου μπορεί να έχει πλέον μετατραπεί για τους νεότερους σε ποπ σύμβολο αλλά οι παλιότεροι (Βρετανοί) μάλλον το θυμούνται από κάπου αλλού. «Είναι τα ίδια γυαλιά που μοίραζε παλιά το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε παιδιά με προβλήματα όρασης», λέει ο υπεύθυνος της παραγωγής.

πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου