Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Υπερπολυτελές μαυσωλείο στη Νέα Υόρκη αντί 3 εκατ. ευρώ


Εχει συνολικό εμβαδόν 9.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται στο Γούντλον του Μπρονξ.



Καθώς ανεβαίνει στις ΗΠΑ ο πυρετός για πάσης φύσεως προσφορές λόγω οικονομικής κρίσης, στο σφυρί βγαίνει τώρα ένα μαυσωλείο στη Νέα Υόρκη, με τιμή "μόλις" τρία εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τον τάφο του Γουίλιαμ Μπέιτμαν Λιντς, Αμερικανού πρώην ανθοπώλη που έγινε βιομήχανος, εχρίσθη «βασιλιάς των αλουμινόκουτων» και πέθανε μέσα στα πλούτη το 1908.

Με συνολικό εμβαδού 9.000 τετραγωνικών μέτρων (!) η μακάβρια "τελευταία κατοικία" του βρίσκεται σε ένα από τα πιο γνωστά νεκροταφεία της πόλης, στο Γούντλον του Μπρονξ. Μένει ακατοίκητη γιατί η εγγονή του "κατοίκου" αποφάσισε πρόσφατα να μεταφέρει τα οστά του σε άλλο μεγάλο οικογενειακό τάφο στην Ιντιάνα. Το μαυσωλείο είναι έργο του γαλλοσπουδαγμένου αμερικανού αρχιτέκτονα Τζον Ράσελ Πόουπ, ο οποίος σχεδίασε και το Μνημείο του προέδρου Τζέφερσον (Jefferson Memorial) στην Ουάσιγκτον.

Το νεκροταφείο Γούντλον, η τελευταία κατοικία ενδόξων Νεοϋορκέζων, όπως είναι ο μεγαλοεκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ, ο μουσικοσυνθέτης Ίρβινγκ Μπερλίν, ο τζαζίστας Ντιουκ Έλιγκτον κ.α., αποκαλείται «κοιμητήριο μεγάλων ιστορικών προσωπικοτήτων» από τους υπαλλήλους του. Μεταξύ των περίπου 300.000 τάφων συναντά κανείς ασυνήθιστες μνημειακές κατασκευές, κατά πολύ ακριβότερες από τα σπίτια του Μπρονξ, της φτωχότερης γειτονιάς της Νέας Υόρκης.

«Είμαστε λίγο ακριβότεροι από ότι τα περισσότερα μέρη» παραδέχεται η Σούζαν Όλσεν, υπάλληλος και ιστορικός του συγκεκριμένου νεκροταφείου. Και εξηγεί: «Δεν είναι μόνο εξαιτίας της ποιότητας των μαυσωλείων μας, αλλά και λόγω των υπηρεσιών που παρέχουμε. Το γκαζόν μας κουρεύεται κάθε δέκα μέρες,, παρέχουμε ασφάλεια επί 24ώρου βάσεως και μεταφέρουμε τους συγγενείς στο σημείο του τάφου. Είναι σαν να μένεις στα ακριβότερα ξενοδοχεία. Είμαστε σαν το Οτέλ Ριτς των νεκροταφείων».

Και άλλα μαυσωλεία στο ίδιο νεκροταφείο διατίθενται προς πώληση. Με 520.000 ευρώ μπορεί κανείς, για παράδειγμα, να εξασφαλίσει ένα μεγαλοπρεπέστατο ομαδικό μαυσωλείο, ηλικίας 101 ετών, όπου φιλοξενούνταν αμερικανικές προσωπικότητες. Διακοσμημένο σαν αρχαιοελληνικός ναός, με κομψές μπρούτζινες πόρτες και ακριβά μάρμαρα, χωρά οκτώ τάφους οι οποίοι για διάφορους λόγους σήμερα είναι όλοι κενοί.

Για όσους πλήττονται (σχετικά...) από την οικονομική κρίση, το νεκροταφείο Γούντλον προσφέρει και φθηνότερες λύσεις. Με "μόλις" 370.000 ευρώ διατίθεται αυτή τη στιγμή προς πώληση μικρό μαυσωλείο, με πιο λιτά χαρακτηριστικά και χωρητικότητα τεσσάρων τάφων.

Τα τελευταία χρόνια, τα ιδιωτικά μαυσωλεία γνωρίζουν μεγάλη άνθιση, αν και δεν είναι όλα τόσο μεγάλα και ακριβά. Αμερικανική εταιρεία κατεργασίας μαρμάρων και γρανιτών εκτιμά, μάλιστα, πως κατασκευάζει περίπου 2.000 μαυσωλεία το χρόνο, σε σύγκριση με λίγες δεκάδες που κατασκεύαζε τη δεκαετία του 1980.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου