Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Το νησί του μέλλοντος


Αυτό θα πει «πράσινο νησί». Το Samso στη Δανία θεωρείται από πολλούς το νησί του μέλλοντος. Και αυτό γιατί ο ηλεκτρισμός του προέρχεται εξ ολοκλήρου από αιολική ενέργεια.



Αν και ξεκίνησε μόλις πριν από δέκα χρόνια να «μεταμορφώνεται» σε πιο οικολογικό νησί, τα έχει καταφέρει θαυμάσια, ενώ παραδίδει «μαθήματα» σε όσους ενδιαφέρονται για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας…

Το νησί βρίσκεται δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά από τη χερσόνησο Jutland της Δανίας και μένουν σε αυτό περίπου 4.300 άτομα. Όλοι τους είναι περήφανοι για όσα έχουν καταφέρει, αν και κάποιοι λένε ότι δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο. Το Samso κέρδισε το 1997 σε ένα κυβερνητικό διαγωνισμό, όπου ένα νησί θα επιλεγόταν για να γίνει πρότυπο εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Έτσι, κατά τη διάρκεια του δεκαετούς προγράμματος η ζωή στο νησί άλλαξε και οι κάτοικοί του τώρα έχουν γίνει ειδικοί σε ζητήματα οικολογίας. Από το 2003 τοποθετήθηκαν στο μέρος δέκα παράκτιες ανεμογεννήτριες. Άλλες από εταιρείες, άλλες από ιδιώτες, όλες τους πάντως άκρως απαραίτητες για τον ηλεκτρισμό εκατοντάδων σπιτιών. Αργότερα προστέθηκαν στην περιοχή άλλες έντεκα τουρμπίνες αιολικής ενέργειας.

Οι κάτοικοι στο νησί μετακινούνται κατά κύριο λόγο με ποδήλατα. Κάποιες οικογένειες έχουν βρει διάφορους τρόπους να κάνουν τον τόπο τους πιο «πράσινο» και την καθημερινότητά τους πιο οικονομική.


Έτσι εκμεταλλεύονται τα σκουπίδια τους ως βιομάζες, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε ατμό ή ηλεκτρισμό. Με γεωθερμική ενέργεια και με τη χρήση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, οι κάτοικοι έχουν καταφέρει να εμποδίσουν πλήρως την εκπομπή καταστροφικών για το περιβάλλον ουσιών, όπως το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι περισσότεροι, μάλιστα, έχουν γίνει «πράσινοι» επιχειρηματίες. Οι πατάτες, για παράδειγμα, [Όλοι οι κάτοικοι είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας] που παράγονται στην περιοχή αλλά και οι φράουλες που πουλούν το καλοκαίρι κάνουν «θραύση» στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων έχει αποκτήσει ειδίκευση στην εκμετάλλευση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ενώ ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και λοιποί εργάτες παραμένουν πάντα ενήμεροι σχετικά με οτιδήποτε νεότερο προκύπτει για τις ενεργειακές τεχνολογίες.

Άλλωστε, γι' αυτό ιδρύθηκε το 2006 και η Ακαδημία Ενέργειας Samso στο κέντρο του νησιού, ώστε οι κάτοικοι να μοιράζονται τις γνώσεις τους με τους επισκέπτες, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν και ειδικά μαθήματα. Δεν αποκλείεται έτσι στο μέλλον να δούμε και άλλες πόλεις, νησιά ή και ολόκληρες χώρες να… πρασινίζουν!

πηγή: espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου