Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Βρέθηκε σπάνιο υλικό του Άλφρεντ Χίτσκοκ


Ένα μέχρι πρότινος χαμένο υλικό ανακάλυψαν έκπληκτοι οι εργαζόμενοι στο Κινηματογραφικό Αρχείο της Νέας Ζηλανδίας: τις πρώτες τρεις μπομπίνες ταινίας στην οποία δούλεψε ο θρυλικός Άλφρεντ Χίτσκοκ!



Ο Βρετανός σκηνοθέτης, 24 ετών τότε, εκτέλεσε χρέη σεναριογράφου, βοηθού σκηνοθέτη, μοντέρ και σχεδιαστή παραγωγής στα γυρίσματα του μελοδράματος «The White Shadow» το 1923, με πρωταγωνίστρια την Μπέτι Κόμπσον σε διπλό ρόλο: αυτόν μιας αθώας κοπέλας και της σατανικής δίδυμης αδερφής της. Δύο χρόνια μετά έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «The Pleasure Garden».

Ο Ντέιβιντ Στέριτ, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Κριτικών, αποκάλεσε το νέο «μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που μπορεί να θυμηθεί. Αυτές οι μπομπίνες προσφέρουν την ανεκτίμητη ευκαιρία να μελετήσει κανείς τις οπτικές και αφηγηματικές του ιδέες όσο σχηματίζονταν για πρώτη φορά.»

Το υλικό αυτό ανήκε στον συλλέκτη Τζακ Μούρτα, η οικογένεια του οποίου, μετά τον θάνατό του το 1989, έστειλε τις κόπιες στο Κινηματογραφικό Αρχείο για την καλύτερη φύλαξή τους. Ο εγγονός του αρχικού ιδιοκτήτη, Τόνι Όζμπορν, δήλωσε: «Από μικρό παιδί ο παππούς μου συνέλεγε μανιωδώς – ταινίες, γραμματόσημα, νομίσματα ή οτιδήποτε. Κάποιοι τον έβλεπαν σαν εκκεντρικό. Θα τον διασκέδαζε όλη αυτή η προσοχή που δημιουργούν αυτές οι σημαντικές ανακαλύψεις.»

Το φιλμ, οι τελευταίες μπομπίνες του οποίου ακόμα αγνοούνται, θα διατηρηθεί στο Park Road Post Production της Νέας Ζηλανδίας και ένα νέο αντίγραφο θα δημιουργηθεί για ενδεχόμενες μελλοντικές προβολές.

πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου