Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Γκράφιτι πολέμου σε τοίχους στο Αφγανιστάν

Η 11η Νοεμβρίου είναι η Ημέρα των Βετεράνων στις ΗΠΑ και η Ημέρα της Ανακωχής (ή Ημέρα Μνήμης) σε πολλές χώρες της Κοινοπολιτείας. Σηματοδοτεί το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1918, αλλά έχει εξελιχθεί σε ημέρα μνήμης για όλους εκείνους που πολέμησαν και έπεσαν στους πολέμους. Στα σχεδόν 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν αλλάξει πολλά. Καλύτερα και πιο θανατηφόρα όπλα, καλύτερη επικοινωνία και καλύτερη ιατρική περίθαλψη, αλλά ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει. Στον πόλεμο πρέπει να ρίχνεις με το όπλο σου, αλλά και να νικάς το μυαλό σου. Έτσι ήταν στα λασπώδη χαρακώματα της Φλάνδρας και έτσι είναι και στη σκόνη του Αφγανιστάν. Μια τέτοια μάχη με το μυαλό δίνετε και μέσα από τη χρήση των γκράφιτι.

Γκράφιτι από ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο όπου ήταν εγκατεστημένοι Πεζοναύτες των ΗΠΑ, στη Μούσα Κάλα στην επαρχία Χέλμαντ, νότια επαρχία του Αφγανιστάν. Η Μούσα Κάλα είναι σημαντικό πεδίο μάχης στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν και της βιομηχανίας των ναρκωτικών. Η πόλη έχει αλλάξει χέρια αρκετές φορές και πιο πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2007, όταν αφγανικές και διεθνείς δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη από τους Ταλιμπάν.

Γκράφιτι στους τοίχους ενός εγκαταλελειμμένου κτηρίου από τους Ταλιμπάν και που τώρα χρησιμοποιείται ως κέντρο διοίκησης του 1ου Τάγματος του 8ου Συντάγματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, στη Μούσα Κάλα.

Στο Γκράφιτι, που υπάρχει στο ίδιο εγκαταλελειμμένο κτήριο από τους Πεζοναύτες, διαβάζουμε «The Few, The Proud» (Λίγοι, Υπερήφανοι).

Στο ίδιο εγκαταλελειμμένο κτήριο, Γκράφιτι από τους Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Πρόκειται για το έμβλημα της «Επιχείρησης Διαρκής Ελευθερία» (Operation Enduring Freedom - Afghanistan (OEF-A)).

Γκράφιτι από το ίδιο κτήριο. Διαβάζουμε, «Πέσατε αλλά δεν σας ξεχνάμε» μαζί με το βαθμό και τα ονόματα προφανώς κάποιων φονευθέντων καθώς και την ημερομηνία που σκοτώθηκαν.

Στο ίδιο εγκαταλελειμμένο από τους Πεζοναύτες κτήριο, διαβάζουμε στο γκράφιτι «Get Hard, Stay hard».

Από το ίδιο κτήριο.

Γκράφιτι από τους Ταλιμπάν στο τωρινό κέντρο διοίκησης του 1ου Τάγματος του 8ου Συντάγματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, στη Μούσα Κάλα.

Γκράφιτι από τους Ταλιμπάν στο τωρινό κέντρο διοίκησης του 1ου Τάγματος του 8ου Συντάγματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, στη Μούσα Κάλα.

Γκράφιτι με χρωματιστή κιμωλία στους τοίχους της Γυναικείας Ομάδας (FET) του 1ου Τάγματος, του 8ου Συντάγματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, στη βάση τους στη Μούσα Κάλα. Διαβάζουμε, «Τι με κάνει χαρούμενη. Μουσική, Οικογένεια, Φίλοι, Παίδαροι, Αγάπη, Αλκοόλ, Φαγητό».

Γκράφιτι από την ίδια ομάδα (FET). Ημερολόγιο στο οποίο σβήνει τους μήνες παραμονής στο Αφγανιστάν.

Γκράφιτι από την ίδια ομάδα (FET). Διαβάζουμε, «Όσο πιο πολύ ιδρώνεις στην εκπαίδευση, τόσο λιγότερο αίμα χύνεις στη μάχη».

Γκράφιτι από την ίδια ομάδα (FET).

Γκράφιτι από παλιά εγκατάσταση των Βρετανών. Προφανώς μετράει πόσους Ταλιμπάν που σκότωσε (Talibs KIA - Killed In Action).

Γκράφιτι από την γυναικεία ομάδα (FET).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου