Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Τράβα τις τέλειες φωτογραφίες με το κινητό σου

Ο Αύγουστος για τους περισσότερους από εμάς είναι ο μήνας των διακοπών. Ο καθένας μπορεί να διαλέγει διαφορετικό τρόπο για να περάσει τις διακοπές του, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία τραβάει αμέτρητες φωτογραφίες για να θυμάται με φίλους στο μέλλον τις ωραίες στιγμές.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι προτιμούν την κινητή συσκευή τους για να βγάλουν φωτογραφίες, αφού η ανάλυση της ενσωματωμένης φωτογραφικής έχει τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ανταγωνίζεται τις ψηφιακές μηχανές που κυκλοφορούν στην αγορά. Με ποιά κόλπα, όμως, μπορείς να τραβάς ακόμη καλύτερες φωτογραφίες;

Πρώτο, γνώρισε καλά τη συσκευή που κρατάς στα χέρια σου. Επειδή τα συνήθως τα καλύτερα πλάνα εμφανίζονται από το πουθενά και μέχρι να οπλιστείς τα έχεις χάσει, πάρε τα μέτρα σου. Δημιούργησε συντόμευση, ώστε να μπορείς στη στιγμή να ενεργοποιείς την κάμερα και να τραβάς το πλάνο που θες όταν εσύ το θες.

Δεύτερο, εξασφάλισε τον τέλειο φωτισμό. Μην ξεχνάς το βασικό κανόνα που θέλει το φως να είναι πίσω από σένα κι όχι από το αντικείμενο που πρόκειται να αποθανατίσεις. Επίσης, είναι απαραίτητο να έχεις σταθερό χέρι όταν πατάς το κουμπί. Μάλιστα, υπάρχουν εφαρμογές όπως η Pro Camera (iPhone) κι η Camera 360(Android) που σε βοηθούν να εξαφανίσεις τις συνέπειες ενός "κουνημένου" πλάνου.

Τρίτο, η πράξη έχει δείξει ότι καλό είναι να αποφεύγεις τη χρήση του ψηφιακού ζουμ -σε μεγάλο βαθμό- γιατί το μόνο που θα πετύχεις είναι να χαλάσεις την ανάλυση της φωτογραφίας σου. Αυτό θα το διαπιστώσεις όταν θα περάσεις τη φωτογραφία στον υπολογιστή σου, αλλά τότε θα είναι αργά.

Τέταρτο, πριν πατήσεις το κουμπάκι, σκέψου τη φωτογραφία που θα βγάλεις, λαμβάνοντας υπόψη τον κανόνα των τρίτων. Σύμφωνα με αυτό, τη φωτογραφία σου πρέπει να τη φανταστείς σα να χωρίζεται σε εννέα ίσα μέρη από δύο οριζόντιες γραμμές σε ίση απόσταση μεταξύ τους κι άλλες δύο κάθετες γραμμές πάλι σε ίση απόσταση μεταξύ τους. Ό,τι θεωρείς σημαντικό για τη φωτογραφία σου, το τοποθετείς κατά μήκος αυτών των γραμμών ή στις διασταυρώσεις τους. Σε αρκετές Android συσκευές οι εν λόγω γραμμές θα εμφανίζονται αυτόματα, ενώ αν έχεις iPhone, υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που αφού τις εγκαταστήσεις,

Πέμπτο, λάβε υπόψη σου το φόντο σου. Δεδομένου ότι η κάμερα του κινητού σου δεν έχει τη δυνατότητα να απομονώσει το θέμα της φωτογραφίας σου από αυτό, καλό θα είναι να επιλέξεις το κατάλληλο κι απλό -σε ιδανικές συνθήκες- φόντο. Το "ιδανικές" φυσικά εξαρτάται κι από την τοποθεσία που βρίσκεσαι τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Έκτο και βασικό, να διατηρείς καθαρό το φωτογραφικό φακό, όπως κάνεις και με την ψηφιακή σου μηχανή, χρησιμοποιώντας τα ειδικά πανάκια μικροϊνών που δεν το χαράσσουν. Μη διστάσεις -κι ας σε πουν υπερβολικό- να προμηθευτείς τα κατάλληλα αξεσουάρ που θα σε βοηθήσουν να γίνεις σωστός επαγγελματίας φωτογράφος, όπως τρίποδο, καθώς επίσης ευρυγώνιους φακούς ή τηλεφακούς που προσαρμόζονται εύκολα στις κινητές συσκευές.

Κλείνοντας, να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε το χρυσό κανόνα που δεν είναι άλλος από το "να τραβάς περισσότερες φωτογραφίες, πειραματιζόμενος με διαφορετικές οπτικές γωνίες και πλάνα μέχρι να πετύχεις την ιδανική φωτογραφία.

πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου