Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τι νταρντάνα είσαι εσύ!


Μια εκδοχή λέει πως στα 1615, ένας Έλληνας τυχοδιώκτης, ο Κωνσταντίνος Γλάρος ή Κλαδός, υπέβαλε ένα μακροσκελέστατο υπόμνημα στο βασιλιά της Ισπανίας ΦΙλιππο Γ', με το οποίο του έθεσε ένα παράτολμο σχέδιο: Να ελευθερώσει ολόκληρη την Ελλάδα από το εχθρικό χέρια και γ' ανεβάσει στον ελληνικό θρόνο, έναν απόγονο δήθεν των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, τον Βαρθολομαίο Παλαιολόγο.



Ο Φίλιππος στην αρχή, δεν ήθελε να τον ακούσει, γιατί θεωρούσε ταν Κλαδό περισσότερο ονειροπόλο παρά τυχοδιώκτη. Με τα πολλά όμως ο Γλόρος, κατάφερε να ταν πείσει κι έτσι ο καλός εκείνος βασιλιάς της Ισπανίας τού παραχώρησε 42 γαλέρες, 50 "νταρντάνες" και 10.000 στρατιώτες, για να γίνουν οι αποβάσεις στην Ελλάδα.

Ο τύπος της γαλέρας μας είναι γνωστός. Οι ... νταρντάνες όμως ήταν σκάφη μαχητικά, που τότε μόλις είχαν ναυπηγηθεί και τα θεωρούσαν ανίκητα. Πραγματικά, τα καράβια αυτά ήταν ταχύτατα, άντεχαν σε μεγάλο βάρος και μπορούσαν να δώσουν ναυμαχία 1 προς 10. Αλλά, ξέχωρα από αυτό, είχαν
και ένα άλλο προσόν: Ήταν καλοφτιαγμένα. Τόσο καλοφτιαγμένα, μάλιστα, ώστε για πρώτη φορό στην ιστορία, οι κυβερνήτες άρχισαν να δίνουν σ' αυτά τα ονόματα των γυναικών τους και των φιλενάδων τους. Κι από την εποχή εκείνη ακόμη, έμεινε ως τα χρόνια μας η φράση: "είναι νταρντάνα", που τη λέμε, συνήθως, για να χαρακτηρίσουμε μια ωραία και εύσωμη γυναίκα.

Μια άλλη εκδοχή
"Νταρντάνα" λέμε την ψηλή γυναίκα, την εύσωμη. Η λέξη μπορεί να προέρχεται από τις Δαρδανίδες γυναίκες, που τις αναφέρει και ο Όμηρος, στην Ιλιάδα και που κατοικούσαν σε μια περιοχή κοντά στην Τροία. Ιδρυτής της λέγεται πως ήταν ο μυθικός βασιλιάς Δαρδανός. Απ' εδώ και η ονομασία του θαλάσσιου στενού των Δαρδανελλίων (δυτική είσοδος της Προποντίδας).

Στα ιταλικά tartana σημαίνει τρεχαντήρι. Ιστιοφόρο φορτηγό, που το χρησιμοποίησαν στον Ελλήσποντο, με ψηλή πρίμνα και φαρδύ, μεγαλόσωμο δηλαδή, όπως και η "νταρντάνα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου