Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Δυο αγχωμένες Κάννες και η φιλμογραφία των ημερών που ζούμε


Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος εφορμούν στις Κάννες για να τα "ακούσουν" από Μέρκελ-Σαρκοζί και το Cosmo τους προτείνει 7 ευρωπαϊκά φιλμ (ε, στις Κάννες πάνε), τα οποία σηκώνει η περίσταση.



Η επιλογή μόνο γερμανικών και γαλλικών ταινιών δεν είναι καθόλου τυχαία. Επίσης καθόλου τυχαίος δεν είναι και ο συννεφιασμένος καιρός των Καννών σήμερα.

Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες - Die fetten Jahre sind vorbei (2004)

του Hans Weingartner, με τους Daniel Brühl, Julia Jentsch και Stipe Erceg

H πλοκή: Τρεις φίλοι (δύο αγόρια, ένα κορίτσι) που επιδίδονται σε δολιοφθορές σε σπίτια πλουσίων απαγάγουν έναν επιχειρηματία και τον κρατούν όμηρο σε μια καλύβα μακριά από την πόλη. Η συμβίωση των 4 στην καλύβα θα οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές ρόλων, ιδεών και συμπεριφορών.

Η εμπλοκή (της επικαιρότητας): Εκτός του γεγονότος ότι το "The Edukators" (ο original τίτλος της ταινίας) είναι η πρώτη γερμανική ταινία που έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών μετά από πολλά (κινηματογραφικά) χρόνια, ο τίτλος της δεν θα μπορούσε να απεικονίζει καλύτερα αυτό που περιμένει Παπανδρέου και Βενιζέλο άμα τη επιστροφή τους στα πάτρια. Για την ακρίβεια, "οι μέρες της εξουσίας τους (μοιάζουν να) είναι μετρημένες".


Μη Aναστρέψιμος - Irréversible (2002)


του Gaspar Noé, με τους Monica Bellucci, Vincent Cassel και Albert Dupontel

Η πλοκή: Ένας άγνωστος βιάζει τη Monica Bellucci σε μια υπόγεια διάβαση. Αυτό. Κατά τ' άλλα χασμουρητό.

Η εμπλοκή: Η πορεία του Παπανδρέου προς το σπίτι του (τελικά) μοιάζει πραγματικά μη αναστρέψιμη. Το ταξίδι του στις Κάννες μπορεί υπό συνθήκες να είναι και το τελευταίο του στο εξωτερικό ως πρωθυπουργού της χώρας.


Το Πείραμα - Das Experiment (2001)


του Oliver Hirschbiegel, με τους Moritz Bleibtreu, Christian Berkel και Oliver Stokowski

Η πλοκή: 20 άντρες συμμετέχουν επί πληρωμή σε ένα ψυχολογικό πείραμα, στο οποίο οι μισοί παίρνουν το ρόλο του δεσμοφύλακα και οι άλλοι μισοί το ρόλο του κρατούμενου. Οι δεσμοφύλακες έχουν κάθε δικαίωμα να τιμωρούν τους κρατούμενους, χωρίς όμως να ασκούν σωματική βία πάνω τους. Η κατάσταση ξεφεύγει όταν οι δεσμοφύλακες κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους.

Η εμπλοκή: Διαφωνεί κανείς ότι οι πολίτες της χώρας ζουν εδώ και ενάμιση χρόνο σε ένα διαρκές οικονομικό πείραμα που μπορεί να μην ασκεί σωματική βία πάνω τους (παρά μόνο στις διαδηλώσεις), αλλά τους οδηγεί βαθμηδόν στην εξαθλίωση;


Το Κύμα - Die Welle (2008)


του Dennis Gansel, με τους Jürgen Vogel, Frederick Lau και Max Riemelt

Η πλοκή: Ένας καθηγητής ιστορίας με αναρχικό παρελθόν θέλει να δείξει στους μαθητές του πώς λειτουργεί μια δικτατορία. Και τα καταφέρνει. Και να δείξει αυτό που θέλει και να δημιουργήσει μία εντός (και εκτός) μιας σχολικής τάξης.

Η εμπλοκή: Ένα πραγματικό μάθημα του πώς γεννιέται και γιγαντώνεται ένα ολοκληρωτικό καθεστώς κι ένα μικρό δείγμα των φονικών συνεπειών των ανθρώπων που ακολουθούν τυφλά και φανατισμένα έναν (επικίνδυνο) αρχηγό.


Αστερίξ και Οβελίξ: Eπιχείρηση Κλεοπάτρα - Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre (2002)


του Alain Chabat με τους Gérard Depardieu, Christian Clavier και Monica Bellucci

Η πλοκή: Αστερίξ και Οβελίξ ταξιδεύουν μέχρι την Αίγυπτο για να βοηθήσουν στην κατασκευή του παλατιού της Κλεοπάτρας.

Η εμπλοκή: Έλα, μην κάνεις ότι δεν κατάλαβες. Αστερίξ, aka Γιώργος Παπανδρέου, fit, γυμνασμένος, αθλητικός, Οβελίξ, aka αντιπρόεδρος Βενιζέλος, ήτοι γεματούλης (sic), βαρύς, ασήκωτος. Στη θέση της Κλεοπάτρας, βάλε το Σαρκοζί ή τη Μέρκελ. Ή άστο όπως είναι.


Goodbye Lenin (2003)


του Wolfgang Becker, με τους Daniel Brühl, Katrin Saß και Chulpan Khamatova

Η πλοκή: Στο Αν.Βερολίνο του 1989, η Christiane Kerner παθαίνει έμφραγμα και πέφτει σε κώμα όταν βλέπει τον γιο της να ξυλοκοπείται κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Η Kerner θα ξυπνήσει από το κώμα μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και ο γιατρός της θα προειδοποιήσει τα παιδιά της ότι οποιοδήποτε σοκ μπορεί να αποβεί μοιραίο. Εκείνα θα πρέπει πάση θυσία να την πείσουν ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ζει και βασιλεύει.

Η εμπλοκή: Με αφορμή την υπόθεση του "Goodbye Lenin", Παπανδρέου και Βενιζέλος θα πρέπει να λειτουργήσουν λίγο σαν τη μαμά της ταινίας και να θυμηθούν τα καλά του σοσιαλισμού. Κύριε Πρόεδρε και Αντιπρόεδρε, σοσιαλισμός as in Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.


Δείπνο Ηλιθίων - Le dîner de cons (1998)


του Francis Veber, με τους Thierry Lhermitte, Jacques Villeret και Francis Huster

Η πλοκή: Ο Pierre και οι φίλοι του οργανώνουν κάθε εβδομάδα το αποκαλούμενο "δείπνο ηλιθίων", στο οποίο ο καθένας φέρνει μαζί του κάποιον που πραγματικά θεωρεί ηλίθιο και οι έξυπνοι σπάνε πλάκα.

Η εμπλοκή: Όχι, όχι, κανείς δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ηλίθιοι ή κάτι τέτοιο. Απλά, αυτό που έχουν προσφέρει στη χώρα είναι ένα δύσπεπτο δίλημμα. Μαστίγιο χωρίς καρότο μέχρι το 2020 για να επιστρέψουμε στα χρέη του 2009 ή επιστροφή στο τέλος του Β' Παγκόσμιου.

πηγή: cosmo.gr
φωτογραφίες: imdb.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου