Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ηλιοβασίλεμα στον Άρη


Στις 19 Μαΐου 2005, το MEG Spirit (Mars Exploration Rover) -ένα πρόγραμμα της NASA που εξερευνά τον Άρη από το 2003 με δύο ρομπότ, τα Spirit και Opportunity- έπιασε αυτή την εκπληκτική θέα του ήλιου να βυθίζεται πίσω από τον κρατήρα Gusev στον Άρη.
 
 

Αυτή η πανοραμική εικόνα τραβήχτηκε γύρω στις 6:07 το απόγευμα της 489ης ημέρας του ρομπότ Spirit στον Άρη. Το μικρό αυτό πανόραμα του δυτικού ουρανού επετεύχθη με τη χρήση των χρωματικών φίλτρων της Pancam που διαθέτει το ρομπότ (750, 530 και 430 νανόμετρα). Αυτός ο συνδυασμός των φίλτρων δημιουργεί ψευδείς εικόνες με χρώματα που είναι παρόμοια με αυτά που βλέπει ένας άνθρωπος, αλλά με τα χρώματα λίγο πιο υπερβολικά.

Στη φωτογραφία, η μπλε λάμψη στον ουρανό πάνω από τον Ήλιο θα ήταν ορατή σε μας, αν ήμασταν εκεί, αλλά με το συνδυασμό αυτών των φίλτρων, το κόκκινο χρώμα του ουρανού κατά το ηλιοβασίλεμα είναι εξογκώνεται σε σύγκριση με τα χρώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας στον ουρανό του Άρη.

Επειδή ο Άρης είναι πιο μακριά από τον Ήλιο από ό, τι η Γη, ο Ήλιος εμφανίζεται μόνο κατά τα 2/3 του μεγέθους που βλέπουμε στη Γη κατά το ηλιοβασίλεμα. Το έδαφος στο μπροστινό πλάνο είναι η προεξοχή του βράχου "Jibsheet", ένα μέρος που το Spirit εξερευνούσε για αρκετές εβδομάδες. Στο βάθος φαίνεται ο κρατήρας Gusev.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου