Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

10 διάσημοι θαλάσσιοι βράχοι


Για να σχηματιστούν χρειάστηκαν πολλά χρόνια. Η φύση έκανε τη δουλειά της μέσω της διάβρωσης. Βράχια κάποτε κολλημένα με την υπόλοιπη ακτή ξεπροβάλλουν πλέον μοναχικά μέσα από τη θάλασσα. Δείτε 10 διάσημους σχηματισμούς θαλάσσιων βράχων από όλο τον κόσμο.



Dun Briste, Ιρλανδία (φωτογραφία πάνω)
Ο Dun Briste υπολογίζεται ότι έχει ύψος περίπου 50 μέτρα και βρίσκεται 80 μέτρα από το Downpatrick Headστην Ιρλανδία. Κάθε χρόνο, στον βράχο μαζεύονται παρατηρητές πουλιών, που έρχονται για να παρατηρούν και να καταγράψουν τα διάφορα είδη που συσσωρεύονται εκεί.


Sail Rock, Ρωσία


Ο Sail Rock είναι ένας μονόλιθος που βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στο Krasnodar Krai της Ρωσίας. Μοιάζει με το περίγραμμα πανιών πλοίου, απ' όπου πήρε και το όνομά του. Τα 3/4 του καλύπτονται από την παλίρροια και βρίσκεται κάθετα προς την ακτή. Ο βράχος έχει λιγότερο από 1 μέτρο πάχος, το ύψος του είναι περίπου 25 μέτρα και το μήκος της περίπου 20 μέτρα.


Old Man of Hoy, Σκωτία


Ο Old Man of Hoy είναι ένας βράχος ύψους 137 μέτρων στη νήσο Hoy. Η ηλικία του είναι λιγότερη από 400 χρόνια και στους χάρτες από το 1600 ως το 1750, η περιοχή εμφανίζεται ως ένα ακρωτήρι χωρίς ξεκομμένα βράχια. Ο William Daniell, ένας ζωγράφος τοπίων, ζωγράφισε το βράχο το 1817 σαν μια πιο παχιά στήλη μικρότερη κορυφή και αψίδα στη βάση. Στις αρχές του 19ου αιώνα, μια καταιγίδα γκρέμισε το ένα πόδι αφήνοντας τον όπως είναι σήμερα.


Risin og Kellingin, Νήσοι Φερόες


Οι Risin og Kellingin είναι δύο βράχια λίγο έξω από τη βόρεια ακτή του νησιού Eysturoy στις Νήσους Φερόε. Το όνομα τους σημαίνει "ο Γίγαντας και η Μάγισσα" και σχετίζεται με έναν παλιό μύθο για την προέλευσή τους. Ο γίγαντας (Risin, αριστερά στη φωτογραφία) έχει ύψος 71 μέτρα, και η μάγισσα (Kellingin) έχει ύψος 68 μέτρα. Οι γεωλόγοι προβλέπουν ότι ο Kellingin θα πέσει στη θάλασσα κάποια στιγμή στις επόμενες δεκαετίες λόγω των καταιγίδων του χειμώνα.


Ko Tapu, Ταϊλάνδη


Ο Ko Tapu είναι ένας ασβεστολιθικός βράχος περίπου 20 μέτρων και η διάμετρος του αυξάνεται από περίπου 4 μέτρα στη στάθμη του νερού στα περίπου 8 μέτρα στην κορυφή. Λέγεται πως ήταν ύφαλος, ο οποίος λόγω των τεκτονικών κινήσεων, έσπασε και τα κομμάτια του διασκορπίστηκαν στην περιοχή και η περιοχή πλημμύρισε από την άνοδο των υδάτων.


Ball’s Pyramid, Αυστραλία


Η Ball’s Pyramid βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει ύψος 562 μέτρα, μήκος 1.100 μέτρα και 300 μέτρα πλάτος και είναι ο ψηλότερος ηφαιστειακός βράχος στον κόσμο. Το 2001, ένα είδος εντόμων με το όνομα έντομο Lord Howe Island stick ανακαλύφθηκε στον βράχο και ενώ πιστευόταν πως είχαν εξαφανιστεί εδώ και 80 χρόνια.


Kicker Rock, Γκαλαπάγκος, Εκουαδόρ


Ο Kicker Rock, γνωστό και σαν Κοιμώμενο Λιοντάρι, είναι ένας βραχώδης σχηματισμός και δημοφιλής καταδυτικός προορισμός σε ένα από τα νησιά στο αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος. Αυτός ο γιγάντιος βράχος βγαίνει κατ' ευθείαν από τον πυθμένα της θάλασσας και έχει ύψος 152 μέτρα και είναι τα απομεινάρια ενός κώνου λάβας που πλέον έχει σπάσει στα δύο. Ένα ήπιο ρεύμα περνά μέσα από τα τα δύο βράχια, το οποίο προσελκύει σφυροκέφαλους και Γκαλαπάγκος καρχαρίες.


Old Harry Rocks, Αγγλία


Οι βράχοι Old Harry είναι δύο βράχια στην ακτή Dorset στα νότια της Αγγλίας, οι οποίοι συνεχώς διαβρώνονται από τη θάλασσα. Τον 18ο αιώνα, ο κόσμος μπορούσε να περπατήσει πάνω στα βράχια καθώς ήταν ενωμένα.


The Twelve Apostles, Αυστραλία


Οι Δώδεκα Απόστολοι είναι μερικά ασβεστολιθικά βράχια στην ακτή του Εθνικού Πάρκου Port Campbell στη Βικτόρια της Αυστραλίας.


Tri Brata, Ρωσία


Στην είσοδο του κόλπου Avacha βρίσκονται οι Tri Brata, τρία βράχια που θεωρούνται σύμβολο της πόλης Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι, την πρωτεύουσα της Καμτσάτκα της Ρωσίας. Το όνομα είναι ρωσικό και σημαίνει κυριολεκτικά "τα Τρία Αδέρφια". Ο θρύλος λέει ότι τρία αδέρφια προσπάθησαν να υπερασπιστούν την πόλη από ένα τσουνάμι και μετατράπηκαν σε βράχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου