Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ο μύθος του Γερμανού στρατιώτη Josef Schulz

Φωτογραφία που δείχνει την εκτέλεση των ανταρτών στις 20 Ιουλίου 1941. Η ταυτοποίηση του προσώπου χωρίς κράνος ανάμεσα στους δύο Ναζί αμφισβητείται.

Ο Josef Schulz ήταν Γερμανός στρατιώτης της 714ης Μεραρχίας Πεζικού που στάθμευε στη Σερβία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.



Είχε γεννηθεί το 1909 και έζησε στην πόλη Barmen της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε με το βαθμό του δεκανέα στην 714η Μεραρχία Πεζικού της Βέρμαχτ. Στις 20 Ιουλίου 1941, ένα εκτελεστικό απόσπασμα της Βέρμαχτ εκτέλεσε 16 Γιουγκοσλάβους αντάρτες σε ένα στρατόπεδο κοντά στο Βελιγράδι. Όταν μετά τον πόλεμο, έβγαλαν τα σώματα των εκτελεσθέντων από τον τάφο, κάποιος αυτόπτης μάρτυρας θυμήθηκε ότι ένας νεκρός φορούσε στρατιωτικό εξοπλισμό που αποδόθηκε σε Γερμανό στρατιώτη, ενώ η ταυτότητα του είχε χαθεί. Το 1947, ανεγέρθηκε ένα μνημείο για τα θύματα, και ανάμεσα τους γράφτηκε και το όνομα ενός Κροάτη -Marsel Mezic- που το όνομα ήταν γερμανόφωνο και το οποίο άλλαξαν σε "Marsel Masel" για να δείξουν πως κάποιος Γερμανός στρατιώτης εκτελέστηκε μαζί με τους αντάρτες για την άρνησή του να λάβει μέρος στις εκτελέσεις.

Το 1961 και το 1966, δυο δυτικογερμανικές εβδομαδιαίες εφημερίδες -η Neue Illustrierte και η Quick- δημοσίευσαν φωτογραφίες από την 20 Ιουλίου 1941, παρουσιάζοντας την εκτέλεση και, πιθανώς έναν Γερμανό στρατιώτη, χωρίς κράνος και ζώνη ο οποίος πήγαινε προς τη γραμμή των παρτιζανών που ήταν προς εκτέλεση, ζητώντας την ταυτοποίηση του. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από κάποια μονάδα της Βέρμαχτ και δημοσιεύτηκαν από μια τοπική σέρβικη εφημερίδα χωρίς να αναφερθεί κάτι για το περιστατικό της αποστασίας.

Προς απάντηση των εφημερίδων το μέλος της Βουλής της Δυτικής Γερμανίας Wilderich Ostman Freiherr von der Leye, εντόπισε το πρόσωπο στις φωτογραφίες, σαν τον Josef Schulz. Ο προσδιορισμός του βασίστηκε στο ημερολόγιο του διοικητής της 714ης Μεραρχίας Πεζικού, Friedrich Stahl. Με πρωτοβουλία του Ostman, ο αδελφός του Josef, Walter, ταξίδεψε στην Γιουγκοσλαβία το 1972, και επιβεβαίωσε ότι το εν λόγω πρόσωπο ήταν ο αδερφός του. Το 1973, ένας δημοσιογράφος από την Γιουγκοσλαβική εφημερίδα "Politika" επισκέφθηκε τον Walter στη Γερμανία και ανέφερε πως ο Josef, ήταν καλλιτέχνης και μέλος μιας παράνομης οργάνωσης που αντιτάσσονταν στον Χίτλερ. Ένας Σέρβος αυτόπτης μάρτυρας ονόματι Zvonimr Janković, επιβεβαίωσε ότι εκείνη την ημέρα είχε δει έναν Γερμανό αξιωματικό να τσακώνεται με ένα Γερμανό στρατιώτη χωρίς διακριτικά.

Λήψη από την απέναντι πλευρά

Μερικοί όμως από τους πρώην συντρόφους του Josef Schulz στην Βέρμαχτ, είπαν πως δεν ήταν αυτός στις φωτογραφίες. Μια έκθεση του 1972 της γερμανικής υπηρεσίας για τα εγκλήματα των Ναζί απέρριψε την εικασία πως ήταν ο Schulz. Οι μελετητές των αρχείων της Ανώτατης Γερμανικής Διοίκησης συμπέραναν από τα αρχεία πως ο Schulz είχε σκοτωθεί στις 19 Ιουλίου 1941 κατά τη διάρκεια μιας εμπλοκής με αντάρτες, αναφέρθηκε νεκρός στις 20 Ιουλίου και έτσι δήλωσαν πως η εκτέλεση του πρόκειται για μύθο.

Στις αρχές του 1980, στήθηκε ένα δεύτερο μνημείο στην περιοχή της εκτέλεσης, προστέθηκε και το όνομα του Schulz ανάμεσα στους 16 Σέρβους αντάρτες και το όνομα του Marsel Mezic εμφανίζεται κανονικά.

πηγή: wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου