Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Έλληνες με ρεκόρ Γκίνες - Tι έκαναν για να βρεθούν στις σελίδες του περιβόητου βιβλίου

 
Πολλοί Έλληνες έχουν κατακτήσει μία θέση στο βιβλίο των κατορθωμάτων. Το βιβλίο Γκίνες θεωρείται ως το πρώτο σε πωλήσεις βιβλίο όλων των εποχών παγκοσμίως και αρκετοί συμπατριώτες μας έκαναν πράξη το ακατόρθωτο προκειμένου να κερδίσουν μία θέση στις σελίδες του.
 
 

Σας αναφέρουμε ενδεικτικά τα ελληνικά «παράξενα» που γράφθηκαν στην ιστορία του πιο διάσημου βιβλίου: 

Πού να φανταζόταν ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς ότι η ταινία του «Ζ» θα έμπαινε στα παράξενα του βιβλίου Γκίνες. Και όμως το όνειρο έγινε πραγματικότητα και η κινηματογραφική του ταινία κατέκτησε τη δική της θέση στο βιβλίο, ως την ταινία με τον μικρότερο τίτλο που έχει προταθεί ποτέ για Όσκαρ.

Δύο ακόμη Έλληνες μπήκαν στο βιβλίο των παράξενων, ένας σέρφερ και ένας συγγραφέας. Ο λόγος για τον Otto Comanos που τιτλοφορείται στο βιβλίο ως ο γηραιότερος σέρφερ στον κόσμο αλλά και ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς ως ο γηραιότερος συγγραφέας.

Το 1976 καταγράφηκε στο βιβλίο Γκίνες το ρεκόρ του Έλληνα κομμωτή Χρήστου Αγγελόπουλου. Τι ακριβώς έκανε; Κούρεψε, χτένισε και περιποιήθηκε, νυχθημερόν και χωρίς διακοπή 274 πελάτες σε διάστημα 97 ωρών και 15 λεπτών (!) Η προσπάθειά του είχε την επίβλεψη γιατρού και τελικά ο Αγγελόπουλος έπεσε λιπόθυμος και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, έχοντας όμως πετύχει το νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Στην τελευταία έκδοση του βιβλίου με τις σπουδαιότερες επιδόσεις στον κόσμο βρίσκουμε και τον 93χρονο κ. Στάθη Λεοντιάδη από τη Νέα Σμύρνη, ο οποίος κατόρθωσε να κατασκευάσει έναν τάπητα με 1.600 γραμματόσημα (!) Ο ίδιος έδωσε στο δημιούργημά του τον τίτλο «Σύνθεση με γραμματόσημα».

Ένας ακόμη Έλληνες κατέκτησε την πρωτιά καθώς ανέπτυξε 520 διαφορετικές λύσεις για το Πυθαγόρειο Θεώρημα την ώρα που σε όλον τον κόσμο έχουν βρεθεί συνολικά 370 λύσεις. Πρόκειται για τον Λευτέρη Αργυρόπουλο, ο οποίος έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες και ως κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ αντοχής πάνω σε σανίδα «skateboard» (διένυσε 436,6 χλμ. σε 36h 33' και 17'' το 1993). Kαι τα ελληνικά ρεκόρ δεν έχουν τέλος...

Η μακρύτερη δερμάτινη ζώνη που κατασκευάστηκε ποτέ, έχει μήκος 62 μ. και 91 εκ. και φτιάχτηκε από το εργοστάσιο των αδελφών Αλμπάνη, στη Θεσσαλονίκη. Η Ελληνίδα Δήμητρα Κουτσουρίδου από την άλλη, έχει μία συλλογή από 8.514 διαφορετικές ξύστρες μολυβιού, που μαζεύει από το 1997, ενώ από το 1984 η Σοφία Βαχάρη-Τσουβελεκάκη, από την Αθήνα, έχει συγκεντρώσει 15.403 ετικέτες από μπουκάλια σαμπάνιας και κρασιού, από 50 διαφορετικές χώρες συνολικά.

Όσο για τα ελληνικά φαγητά που μπήκαν στο βιβλίο Γκίνες; Ο μεγαλύτερος χαλβάς ζύγιζε 1.860 κιλά και παρασκευάστηκε από τον κ. Γιάννη Μαυρομάτη και τους συνεργάτες του, στη Χαλκίδα, στις 7 Ιουνίου 2006, ενώ
ο Γεώργιος Μαυρολέων και ο Νεκτάριος Φιντικάκης κατασκεύασαν τη μεγαλύτερη πίτα για σουβλάκι βάρους 50 κιλών στις 19/5/2001, στην Κρήτη.

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα ρεκόρ που έχουν σημειώσει κατά καιρούς Έλληνες και έχουν μπει στις σελίδες του γνωστού βιβλίου. Υπάρχουν τουλάχιστον 100 περιπτώσεις συμπατριωτών μας που φλέρταραν με το ασυνήθιστο και κέρδισαν επάξια μία θέση στο βιβλίο Γκίνες. Πώς προέκυψε όμως η δημιουργία του συγκεκριμένου βιβλίου;

Ο θεσμός ξεκίνησε από μια διαφωνία Ιρλανδών κυνηγών στις 11 Νοεμβρίου 1951 αν το ταχύτερο πτηνό είναι η αγριόκοτα ή ο χαραδριός! Ο παρών στη διαφωνία Σερ Χιου, που δημιούργησε τις επιχειρήσεις «Γκίνες», σκέφτηκε τότε να εκδώσει ένα βιβλίο που θα έδινε έγκυρες απαντήσεις για όλα τα ρεκόρ που συζητούσαν οι παρέες των Βρετανών, κυρίως στις 81.400 παμπ της Βρετανίας.

Σήμερα, το ίδιο το Βιβλίο Γκίνες κατέχει δύο μοναδικά ρεκόρ... Έχει καταγραφεί στις δικές του σελίδες ως το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις σ' όλο τον κόσμο, αλλά και ως το πιο πολυκλεμμένο από τις αγγλικές βιβλιοθήκες.

πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου