Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Η επίθεση των ανεμιστήρων-δολοφόνων

Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει καλοκαίρι και να προσπαθείς να κοιμηθείς με το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 33oC ακόμα και το βράδυ κάποιες φορές. Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικό πράγμα από το να ανάψεις το air condition ή κάποιον ανεμιστήρα και αμέσως ο Μορφέας σε παίρνει στην αγκαλιά του...

Στη Νότια Κορέα όμως, έχουν μια πολύ παράξενη δοξασία που αγγίζει τα όρια του αστικού θρύλου...

Πιστεύουν πως, αν ένας ανεμιστήρας παραμείνει σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κλειστό χώρο, μπορεί να σκοτώσει όσους βρίσκονται στο χώρο. Γι' αυτό το λόγο, οι ανεμιστήρες που πωλούνται στην Κορέα έχουν χρονοδιακόπτη που κλείνει αυτομάτως τον ανεμιστήρα μετά από κάποια λεπτά λειτουργίας, κάτι που "τρελαίνει" τους Κορεάτες.

Κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα από που προήρθε αυτή η δοξασία. Υπάρχει μια εικασία ότι ξεκίνησε κάπου στη δεκαετία του 1970, όταν η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ξεκίνησε προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος από τους πολίτες της.

Πέρυσι, ανακοινώθηκε πως 100 μετανάστες Hmong σκοτώθηκαν -κατά μια έννοια- από πνεύματα της νύχτας ή από τα πιστεύω τους για τα πνεύματα αυτά, παρά το ότι αποδεδειγμένα, οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν σε μια γενετική καρδιακή αρρυθμία που είναι κοινή στη νότια Ασία.

Στο askakorean.blogspot διαβάζουμε:
"Ο θάνατος από ανεμιστήρα είναι το αγαπημένο θέμα για όποιον θέλει να κοροϊδέψει την Κορέα. Λένε πως στην Κορέα δεν έχουμε κριτική σκέψη. Μέχρι και ιστοσελίδα υπάρχει για το θέμα (fandeath.net). Στο Wikipedia το περιγράφουν με περιφρόνηση. Ακόμα και το Κορεάτικο blog Stuff Korean Moms Like χρησιμοποιεί έναν ανεμιστήρα για να δείξει πόσο παράξενοι είναι οι Κορεάτες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου