Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Πώς να απομνημονεύσετε ταχύτατα μια ολόκληρη τράπουλα!


Του 2 φορές πρωταθλητή ΗΠΑ στην απομνημόνευση, Ron White.

Το 2009 έκανα ρεκόρ ΗΠΑ για την ταχύτερη απομνημόνευση τράπουλας. Το έκανα σε 1 λεπτό και 27 δευτερόλεπτα. Το ρεκόρ κράτησε δύο χρόνια στις ΗΠΑ. Τα καλά νέα για όσους προσπαθούν να απομνημονεύσουν μια τράπουλα είναι ότι την πρώτη φορά που το δοκίμασα, μόλις ένα χρόνο πριν, μου πήρε πάνω από 6 λεπτά! Δεν γεννήθηκα με αυτήν την ικανότητα. Αντ' αυτού, έχω τελειοποιήσει ένα σύστημα που ο καθένας μπορεί να μάθει για να απομνημονεύει μια τράπουλα με φαινομενικά υπεράνθρωπη ταχύτητα.



Το σύστημα αποτελείται από δύο κύρια συστατικά:
1. Δημιουργείς έναν νοητικό χάρτη
2. Δημιουργείς υποκατάστατες εικόνες για κάθε χαρτί της τράπουλας

Για να δημιουργήσετε το νοητικό χάρτη σας, θα πρέπει να κάνετε μια φανταστική βόλτα, απομνημονεύοντας αντικείμενα καθώς προχωράτε. Προτείνω να επιλέξετε μια διαδρομή που κάνετε κάθε μέρα στην πραγματική ζωή σας, όπως μια βόλτα μέσα στο σπίτι σας. Καθώς "περπατάτε", θα πρέπει να επιλέξετε 52 σημεία για να τα αποθηκεύσετε στον πνευματικό σας ταξίδι.

Πώς λειτουργεί



1. Επιλέξτε 5 δωμάτια στο σπίτι σας (π.χ., υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κουζίνα, σαλόνι, γκαράζ).
2. Απομνημονεύστε 10 αντικείμενα σε κάθε δωμάτιο. Σταθείτε στην πόρτα κάθε δωματίου, και κοιτάζοντας το δωμάτιο, αριθμήστε 10 μεγάλα αντικείμενα με δεξιόστροφη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, το πρώτο αντικείμενο στα αριστερά σας μπορεί να είναι ένα γραφείο. Με τη φορά του ρολογιού, το Νο2 μπορεί να είναι το κρεβάτι σας, το Νο3 ένας μπουφές, το Νο4 ένας καθρέφτης, το Νο5 η τηλεόραση, κλπ. Δεν έχει σημασία ποια αντικείμενα θα επιλέξετε, αλλά αν χρησιμοποιήσετε μια τηλεόραση σε ένα δωμάτιο, αν έχετε και σε άλλο δωμάτιο, μην την επιλέξετε. Επιλέξτε μεγάλα και όχι μικρά αντικείμενα (π.χ., ένα γραφείο και όχι ένα μολύβι στο γραφείο).
3. Επαναλάβετε αυτά τα 50 αντικείμενα ξανά και ξανά στο κεφάλι σας, έως ότου μπορέσετε με κλειστά μάτια να τα αναφέρετε σωστά και γρήγορα.
4. Τώρα προσθέστε άλλα 2 αντικείμενα στο τέλος, ίσως σε ένα άλλο δωμάτιο ή ακόμα και 2 σημεία στην αυλή σας.

Δημιουργήστε εικόνες για κάθε τραπουλόχαρτο
Τώρα καλείστε να χρησιμοποιήσετε τη δημιουργικότητά σας, και εξαρτάται καθαρά και μόνο από εσάς πως θα δημιουργήσετε τις εικόνες. Όμως, κάθε χαρτί θα πρέπει να μετατραπεί σε κάποιο ουσιαστικό (άτομο, μέρος ή πράγμα).

Για παράδειγμα:
  • Ο Ρίγας Κούπα θα μπορούσε να είναι ο πατέρας σας.
  • Η Ντάμα Κούπα η μητέρα σας.
  • Ο Άσσος Καρό ο Donald Trump (επειδή έχει πάρα πολλά διαμάντια).
  • Το Πέντε Κούπα θα μπορούσε να είναι η κόρη σας που είναι 5 χρονών και την αγαπάτε.
  • Η Ντάμα Σπαθί (club στα αγγλικά) θα μπορούσε να είναι η Μαντόνα γιατί είναι γυναίκα και τραγουδάει σε κλαμπ.
  • Ο Ρίγας Σπαθί (club στα αγγλικά) θα μπορούσε να είναι ο Έλβις γιατί είναι άντρας και τραγουδάει σε κλαμπ.
  • Ο Άσσος Κούπα θα μπορούσε να είναι ένα αεροπλάνο, επειδή τον πιλότο που έχει πολλές καταρρίψεις εχθρικών αεροπλάνων τον αποκαλούν "άσσο" και κάνει να σταματούν πολλές καρδιές.

Όλα μαζί τώρα
Έχετε απομνημονεύσει ένα χάρτη του σπιτιού σας και έχετε τις εικόνες των τραπουλόχαρτων. Πάμε στο διασκεδαστικό μέρος τώρα. Πάρτε ένα χρονόμετρο, ξεκινήστε τη χρονομέτρηση και πάρτε μια ανακατεμένη τράπουλα. Παίρνοντας τα χαρτιά, φανταστείτε τις αντίστοιχες εικόνες ένα προς ένα με τα αντικείμενα σας.



Αν το πρώτο χαρτί που βλέπετε είναι ο Ρίγας Σπαθί, και χρησιμοποιείτε την εικόνα του Έλβις, φανταστείτε τον να τραγουδάει πάνω στο Νο1 αντικείμενο σας. Όση περισσότερη δράση και συγκίνηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, τόσο το καλύτερο. Η πιο παράξενη εικόνα θα κολλήσει πιο εύκολα στο μυαλό σας.

Καθώς το κάνετε αυτό, κάντε τις φωτογραφίες σας παράξενες, ασυνήθιστες και γεμάτες χρώματα και συναισθήματα. Αν το κάνετε, τότε θα μπορείτε να αφήσετε τις κάρτες κάτω, να σταματήσετε το χρονόμετρο και μετά να πάρετε μια άλλη τράπουλα, και βάλτε τα χαρτιά όπως ήταν και στην πρώτη, απλά κάνοντας τη διανοητική σας βόλτα μέσα στο σπίτι σας. Ακριβώς έτσι κάνουν και οι κορυφαίοι του είδους στον κόσμο.

1. Εκπαιδευτείτε και σιγουρευτείτε ότι έχετε το νοητικό χάρτη και τις εικόνες σας.
2. Πιέστε το μυαλό σας να πάει πιο γρήγορα από ότι νομίζετε ότι μπορεί (θα εκπλαγείτε).
3. Καλή σας διασκέδαση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου