Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Το εγκαταλελειμμένο Kasteel van Mesen στο Βέλγιο


 
Τα εγκαταλελειμμένα μέρη πάντα κρύβουν μια απόκοσμη ομορφιά και γοητεία. Κάστρα, σπίτια, εργοστάσια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία αλλά και ολόκληρες πόλεις, ο κόσμος μας είναι γεμάτος από μέρη που κάποτε μπορεί να ευημερούσαν αλλά πλέον έχουν αφεθεί στη λήθη και στο πέρασμα του χρόνου. Καλώς ήρθατε στο Kasteel van Mesen στο δήμο Lede του Βελγίου –ένα κτήριο τόσο εντυπωσιακό και μοναδικό που ήταν αδύνατο να μην χανόταν κάποιος στον παράξενο αυτό χώρο.
 
 

Το Kasteel van Mesen (Κάστρο του Mesen) είχε πολυκύμαντη ιστορία. Καταστράφηκε και χτίστηκε πολλές φορές, με το τελευταίο κτήριο να χρονολογείτε γύρω στο 1628. Όταν κατασκευάστηκε προοριζόταν για φρούριο και κατέληξε να είναι βασιλικό παλάτι το 1796. Με την Βιομηχανική Επανάσταση άλλαξε πολλές φορές, από παρασκευαστήριο τζιν μέχρι παρασκευαστήριο ζάχαρης και ποτάσας, καπνοβιομηχανία και τέλος σχολείο θηλέων.


Καταλάμβανε έκταση 70 στρεμμάτων και βρισκόταν στο κέντρο της Lede. Το 1897, όταν ο χώρος πουλήθηκε σε ένα θρησκευτικό τάγμα, προστέθηκε και ένα γοτθικού τύπου παρεκκλήσι.


Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το κάστρο έγινε σχολείο θηλέων, με δύσκολα μαθήματα και αυστηρό βικτωριανό στυλ εκπαίδευσης και εκμάθησης τρόπων. Στις 150 μαθήτριες επιτρεπόταν μόνο μια επίσκεψη το μήνα και πήγαιναν στα σπίτια τους ένα μήνα το χρόνο. Τα νεότερα κορίτσια ήταν ηλικίας 5 χρονών!


Το σχολείο χρηματοδοτούνταν από την βελγική αριστοκρατία και οι ημέρες εκεί άρχιζαν πολύ νωρίς -από τις 7 το πρωί με τη Θεία Λειτουργία. Βασικά μαθήματα ήταν η εκμάθηση των καθωσπρέπει τρόπων της υψηλής κοινωνίας, η διαχείριση των υπηρετών και η άψογη εκτέλεση του νοικοκυριού. Η εκπαίδευση διαρκούσε 13 χρόνια.


Κάποια στιγμή το κάστρο πέρασε στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο το εγκατέλειψε. Το κόστος για την αναστύλωση του ήταν υψηλό και ασύμφορο και δεν μπήκε στον κατάλογο των ιστορικών μνημείων. Το 2010 ξεκίνησε η κατεδάφιση του...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου