Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Το πολυεργαλείο των γυναικών της Βικτωριανής εποχής

Μια ασημένια καδένα με σφυρίχτρα, πτυσσόμενο κουμπωτήρι, πορτοφόλι για κέρματα, βινεγκρέτ και δακτυλήθρα.

Πόσες φορές, οι γυναίκες ψάχνουν να βρουν μέσα στην τσάντα τους ένα κλειδί ή το κινητό τους;

Τον 18ο αιώνα, κάτι τέτοιο δεν ήταν πρόβλημα. Όχι γιατί οι γυναίκες δεν κουβαλούσαν κινητό αλλά γιατί είχαν ένα πολύτιμο αξεσουάρ, το "châtelaine", δηλαδή μια αλυσίδα. Αυτή η αλυσίδα δεν ήταν και τόσο απλή. Δένονταν στη μέση τους και έφερε στις πολλές άκρες τις διάφορα μικροσκοπικά αντικείμενα, από σημειωματάρια μέχρι και μαχαίρια!



Μια φωτογραφία όπου μια γυναίκα φοράει μια αλυσίδα παρόμοια με το κομμάτι Tiffany στα δεξιά, γύρω στο 1870, η οποία περιλαμβάνει ένα μπουκάλι άρωμα και βινεγκρέτ, και ένα σημειωματάριο με μολύβι.

Φανταστείτε ένα ελβετικό σουγιά. Η αλυσίδα παρείχε στην ιδιοκτήτρια της ότι μπορούσε να χρειαστεί άμεσα. Για μια μοδίστρα, καρφίτσες, δαχτυλήθρα και μεζούρα, ενώ για μια νοσοκόμα, ένα θερμόμετρο και παραμάνες. Η έμπνευση ήρθε από ένα μπρελόκ που μετέφερε η "la chatelaine", η επικεφαλής μια μεγάλης γαλλικής εταιρίας ακινήτων. Αυτά τα μικρά, όμορφα κατασκευάσματα ήταν τόσο μοντέρνα, όσο και πρακτικά. Στην πραγματικότητα, ο σχεδιασμός τους μερικές φορές ξεπερνούσε τη χρησιμότητα τους.

Μια αλυσίδα Regency, περίπου στα 1810, από χρυσό και διαμάντια με πλάκες ίασπη, που περιλαμβάνει ένα κλειδί, ρολόι και σφραγίδα.

Από αριστερά προς τα δεξιά, αυτό το περίτεχνο Art Nouveau σετ περιλαμβάνει μεζούρα, σμύριδα για το ακόνισμα βελονών σε σχήμα φράουλας, ένα βιβλίο με βελόνες, ψαλίδια, ένα βινεγκρέτ σε σχήμα βελανιδιού, μια δακτυλήθρα και ένα μενταγιόν σε σχήμα καρδιάς.

Ένα επιστολικό δελτάριο του 1880 δείχνει μια καλοντυμένη γυναίκα να φοράει μια κεντητή αλυσίδα.


Αριστερά, μια πρώιμη αλυσίδα, περίπου στα 1680, με βελόνα και δαχτυλήθρα. Δεξιά, ένα χαρακτικό από το "The World of Fashion" του 1829, απεικονίζεται τη γυναίκα στα αριστερά να φοράει μια κομψή αλυσίδα εξοπλισμένη με ένα μικρό κλειδί.

φωτογραφίες: Genevieve Cummins - περισσότερα εδώ (αγγλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου