Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Αλήθειες και μύθοι για την τράπουλα Ταρώ

Η τράπουλα Visconti-Sforza - πηγή

Ακόμα και για όσους δεν ασχολούνται με την χαρτομαντεία, η τράπουλα Ταρώ τους προκαλεί εντύπωση. Και αυτό εξαιτίας των χαρακτήρων της, σε συνδυασμό με την αρχαία, μυστικιστική γνώση και τον τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνονται τα μελλούμενα. Προσοχή όμως! Όλα όσα ξέρουμε για την τράπουλα Ταρώ είναι βασικά ... ανοησίες!



Η ηλικία της τράπουλας δεν είναι χιλιάδων χρόνων;
Καθόλου! Η πιο πιο σοβαρή ιστορία της τράπουλας είναι από τον Άγγλο, φιλόσοφο, λόγιο και χαρτοπαίχτη Michael Dummett, ο οποίος ότι οι κάρτες εμφανίστηκαν στην Ιταλία στις αρχές του 1400.

Μα πιστεύαμε πως ήταν ανακάλυψη των αρχαίων Αιγυπτίων!
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο. Αυτή η άποψη οφείλεται στον Γάλλο Antoine Court de Gébelin. Όταν είδε τις κάρτες στα 1770 -σχεδόν 350 χρόνια από την εμφάνιση τους- σκέφτηκε πως προέρχονταν από την αρχαία Αίγυπτο.

Η τράπουλα Ταρώ έγινε για να λέει τα μελλούμενα;
Όχι. Η τράπουλα των 78 καρτών χρησιμοποιούνταν για παιχνίδια. Μια προσφιλής εκδοχή, η Γαλλική Ταρώ, ακόμη παίζεται στην Γαλλία.

Τι σημαίνουν ο Ερημίτης, ο Κρεμασμένος και οι άλλες κάρτες;
Οι θιασώτες της Ταρώ έχουν προσπαθήσει να εισάγουν νόημα στην τράπουλα εστιάζοντας στα 21 κύρια χαρτιά της. Αυτά, γνωστά σαν "Μεγάλη Αρκάνα", υποτίθεται πως έχουν μεγάλη σημασία. Ο Dummett αναφέρει ότι τα θέματα είναι από την καθημερινότητα των Ιταλών του 1400. Μπορεί να έχουν βαθύτερο νόημα, αλλά είναι πολύ πιθανό οι κάρτες να αντανακλούν απλώς κοινές θρησκευτικές και ηθικές αλληγορίες της εποχής.

Πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να την χρησιμοποιούν για να δουν την τύχη τους;
Τέσσερα χρόνια μετά το παράλογο δοκίμιο του Court de Gébelin, ένα μυστικιστικής ονόματι Etolierre (γεννημένος Jean-Baptiste Alliette) έκανε την τράπουλα αυτό που ξέρουμε σήμερα. Έγραψε το πρώτο βιβλίο οδηγιών, αναθέτοντας στους επίδοξους αναγνώστες για το πώς θα ερμήνευαν τις κάρτες. Επίσης εξέδωσε την πρώτη τράπουλα Ταρώ σχεδιασμένη για να λέει την τύχη. Και άρχισε να το κάνει ο ίδιος επαγγελματικά. Οι ερμηνείες του Etolierre είναι εκπληκτικά ανθεκτικές, δεδομένου ότι ήταν ο πρώτος αναγνώστης Ταρώ που εισήγαγε τα στοιχεία της Αστρολογίας και των Στοιχείων στις ερμηνείες του. Πολλές από τις ιδέες του έχουν επιβιώσει στη σύγχρονη γνώση Ταρώ.

Τι γίνεται με τις τρομακτικές φιγούρες;


Υπάρχει μια τράπουλα, η Rider-Waite-Smith, η οποία δεν είναι τόσο παλιά. Είναι δημιουργία του μυστικιστή A.E. Waite και της καλλιτέχνης Pamela Coleman Smith (ο Rider ήταν ο εκδότης). Η τράπουλα εκδόθηκε το 1909, και έχει γίνει πρότυπο.

Όλα αυτά ακούγονται σαν να έχουν εμπλακεί μυστικές ομάδες.
Και έτσι είναι. Σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στην μεγάλη Ταρώ αυταπάτη, ήταν μέλη κάποιας μυστικής ομάδας. Ο Court de Gébelin ήταν Ελευθεροτέκτονας. Ο Waite και η Smith ήταν μέλη του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής ή απλά Χρυσή Αυγή (καμία σχέση!). Και ο επίσης μέλος της Χρυσής Αυγής, Άλιστερ Κρόουλι, δημιούργησε μια ακόμη τράπουλα Ταρώ το 1943. Ονομάζεται τράπουλα Thoth και τα περίτεχνα, σχεδόν ψυχεδελικά χαρτιά της, δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την καλλιτέχνη Frieda Harris.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου