Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Το κανόνι του διαστημικού προγράμματος HARP


Το Project HARP (High Altitude Research Project) -το οποίο δεν πρέπει να μπερδεύεται με το συνωμοσιολογικό Project HAARP (High Frequency Active Aural Research Program)- ήταν μια από κοινού έρευνα των ΗΠΑ και του Καναδά, με την οποία ερευνούσαν τη χρήση βαλλιστικών όπλων για την αποστολή αντικειμένων στην ανώτατη ατμόσφαιρα, αλλά και πιο μακριά.
 
 


Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να κατασκευαστεί ένα τεράστιο όπλο -σχεδόν καρτουνίστικο- που θα στέλνει αντικείμενα στο διάστημα. Το όπλο παραμένει ακόμα και σήμερα στα νησιά Μπαρμπάντος.


Είχε σχεδιαστεί από τον μηχανικό βαλλιστικής Gerald Bull και αποτελούνταν από 50 ναυτικά κανόνια. Αργότερα πρόσθεσαν ακόμα 100, κάνοντας το πολύ μεγάλο για αποτελεσματική στρατιωτική χρήση, αλλά προφανώς κατάλληλο για αποστολές στο διάστημα. Τα αντικείμενα προς αποστολή τοποθετούνταν σε ένα ξύλινο κουτί για να τα προστατευτούν κατά την εκπυρσοκρότηση. Στο απόγειό του, το όπλο μπορούσε να στείλει ένα αντικείμενο 112 μίλια στον ουρανό.


Το πρόγραμμα συνεχίστηκε και δημιουργήθηκαν και άλλα τέτοια όπλα σε άλλα μέρη. Το όπλο στα Μπαρμπάντος εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 1960 και αφέθηκε να σκουριάσει στο μέρος που είχε πρωτο-τοποθετηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου