Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Το παλαιότερο τηλεφωνικό νούμερο της Νέας Υόρκης λειτουργεί ακόμα!


Έχετε σκοπό να επισκεφτείτε τη Νέα Υόρκη και θέλετε να μείνετε στο Hotel Pennsylvania; Απλά καλέστε το 6-5000.

Χωρίς να έχουν καμία σχέση με τους αριθμητικούς σιδηρόδρομους που χρησιμοποιούμε σήμερα, το τηλέφωνο 6-5000 του ξενοδοχείου Pennsylvania, το οποίο έχει γίνει γνωστό μέσω του τραγουδιού του Glenn Miller και της ορχήστρας του "Pennsylvania 6-5000", χάνεται πίσω στις ημέρες όταν τα τηλεφωνικά νούμερα της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησαν το όνομα του πλησιέστερου τηλεφωνικού κέντρου της. Ο διάσημος αριθμός βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία!

Το Lobby του Pennsylvania, περίπου 1919 - πηγή

Το Pennsylvania σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες του Μανχάταν McKim, Mead & White, και άνοιξε τις πόρτες του το 1919. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, πήρε τον αριθμό "PE6-5000". Σήμερα τα γράμματα P και E έχουν γίνει 7 και 3 αντίστοιχα, δημιουργώντας τον αριθμό 212-736-5000. Είναι ο παλαιότερος τηλεφωνικός αριθμός που συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και σήμερα.

Μέχρι το 1928, το Pennsylvania ήταν το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο, με 2.200 πολυτελή δωμάτια, πολυτελέστατο και περιείχε τα πάντα, από οδοντίατρο μέχρι και ένα πλήρως λειτουργικό νοσοκομείο. Διευθυντής του ήταν ο Ellsworth Statler (που ζούσε σε μια ιδιωτική σουίτα στο ξενοδοχείο όπου και πέθανε από γηρατειά), το ξενοδοχείο ήταν συνώνυμο της παρακμής της Νέας Υόρκης.

Το εστιατόριο του Cafe Rouge σε καρτ ποστάλ, περίπου 1920 - πηγή

Το εστιατόριο και η πίστα χορού του ξενοδοχείου Cafe Rouge φιλοξένησε μερικές από τις μεγαλύτερες μπάντες swing της εποχής, συμπεριλαμβανομένου των Count Basie, Duke Ellington και Glenn Miller, ο οποίος έμενε εκεί από το 1940 μέχρι και το 1942. Το 1940, ο ενορχηστρωτής του Miller, Jerry Gray, έγραψε το τραγούδι που θα κατοχύρωνε τον αριθμό τηλεφώνου του ξενοδοχείου στη λαϊκή κουλτούρα. Πολύ πρόσφατα, μέχρι το 2012, όσοι καλούσαν το ξενοδοχείο άκουγαν τη μελωδία ενώ βρισκόταν σε αναμονή.

Σήμερα, το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μια κάπως θλιβερή κατάσταση. Το Cafe Rouge δεν χρησιμοποιείται πλέον και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση του από το ξενοδοχείο. Κάποτε χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά για εκδηλώσεις, όπως την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης ή πιο πρόσφατα μια επίδειξη των παπουτσιών του Μάικλ Τζόρνταν, αλλά πλέον έχει εγκαταλειφθεί. Το 2013 οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Vornado Realty σχεδίαζαν να το κατεδαφίσουν.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου