Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Μεσαιωνικό χειρόγραφο παρουσιάζει τον Μέρλιν να χτίζει το Στόουνχεντζ


Το Στόουνχεντζ αποτελεί πηγή δέους εδώ και χιλιάδες χρόνια, όπως άλλωστε και σήμερα. Οι ιστορικοί και οι ποιητές ύφαιναν τον μυστηριώδη κύκλο στις ιστορίες του βασιλιά Αρθούρου, με ένα πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο που απεικονίζει το μάγο Μέρλιν ως αρχιτέκτονας.



Πρόκειται για ένα χειρόγραφο, αντίγραφο του 14ου αιώνα, του "Roman de Brut", μια έμμετρη λογοτεχνική ιστορία του ποιητή Wace του 12ου αιώνα. Ένα αντίγραφο του βιβλίου είναι στην κατοχή της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, που σημειώνει στο blog της:


Η εκδοχή του Wace για τον μύθο, που υιοθετήθηκε από τον Ο Τζέφρεϊ του Μονμάουθ (Geoffrey of Monmouth) στο έργο του Ιστορία των Βασιλέων της Βρετανίας (Historia Regum Britanniae), μιλάει για τον βασιλιά των Βρετανών Αυρήλιου Αμβρόσιου (Aurelius), γιο του Κωνσταντίνου, ο οποίος, έχοντας υποτάξει του σφετεριστές Vortigern και Hengist, αποφάσισε να υψώσει ένα μνημείο εις ανάμνηση της άγριας σφαγής των 500 ευγενών που σφαγιάστηκαν το 490 μ.Χ. από τους Σάξονες. Για να κατασκευάσει το μνημείο ο Αμβρόσιος ζήτησε τη βοήθεια του Μέρλιν, ο οποίος συμβούλεψε να πάρουν τους ογκόλιθους που είχε φέρει ένας γίγαντας από την Αφρική για να κατασκευαστεί ένα άλλο μεγαλιθικό μνημείο, το Ring of Killaraus, στη θέση Κίλαρ στην Ιρλανδία. Όταν ο βασιλιάς είπε ότι οι πέτρες είναι πολύ βαριές για να μεταφερθούν, ο Μέρλιν απάντησε ότι "η εξυπνάδα είναι περισσότερη από τη δύναμη" (wit is more than strength). Με τη βοήθεια των μαγικών δυνάμεών του, οι πέτρες πράγματι μεταφέρθηκαν στην πεδιάδα του Σώλσμπερι από τον Ούθερ και μια στρατιά από άνδρες, οι οποίοι νίκησαν τους Ιρλανδούς καθ' οδόν. Η εικόνα δείχνει είτε ένα γίγαντα να βοηθάει τον Μέρλιν να ανεγείρει το Στόουνχεντζ ή να πάρει τους ογκόλιθους πριν μεταφερθούν στην Αγγλία.

Φυσικά, η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι το Στόουνχεντζ χτίστηκε από δύο τύπους πετρωμάτων που πρέπει να έχουν μεταφερθεί από μακριά: από ένα είδος ψαμμίτη, που πιστεύεται ότι προέρχονται από το Marlborough Downs, 20 μίλια μακριά και τις μικρότερες μπλε πέτρες (αν και ζυγίζουν 25-30 τόνους) που πιστεύεται ότι είναι από το Preseli Hills στην νοτιοδυτική Ουαλία, 250 χιλιόμετρα μακριά!

από: io9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου