Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Το 1815, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του κόσμου στη λίμνη Οντάριο

Το USS New Orleans

Βρισκόμαστε στα μισά του Αγγλοαμερικανικού πολέμου του 1812.

Ένα από τα υπερόπλα του τότε ήταν το HMS St. Lawrence, ένα τεράστιο πολεμικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού με 112 κανόνια που κατασκευάστηκε στη λίμνη Οντάριο. Εκείνη την εποχή, τα πλοία δεν μπορούσαν να εισέλθουν ή να βγουν από τη λίμνη, οπότε αυτό το τεράστιο πλοίο των Βρετανών παγιδευτεί εκεί.

Το HMS St. Lawrence

Όταν το St. Lawrence σαλπάρισε από το λιμάνι Kingston στις 10 Σεπτεμβρίου του 1814, οι Αμερικανοί φοβήθηκαν για τις συνέπειες. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στη λίμνη δεν ήταν ικανό να νικήσει το πλοίο των Βρετανών σε ναυμαχία.

Αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε από το να προσπαθήσουν. Ο πρόεδρος Μάντισον ήλπιζε να κατασκευάσει δύο θωρηκτά αντάξια του St. Lawrence. Το πως η σχεδόν πτωχευμένες ΗΠΑ ήλπιζαν να πληρώσουν για τα πλοία αποτελεί μυστήριο. Αλλά, προς τιμήν τους, οι αμερικανικές κατασκευάστριες εταιρίες πλοίων στο Harbor Sackett της Νέας Υόρκης έκαναν πρόοδο για την επίτευξη του στόχου με ελάχιστη οικονομική υποστήριξη.

Το USS New Orleans

Το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους ήταν αυτό των εικόνων: το USS New Orleans. Το πλοίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μιας και ο πόλεμος τελείωσε τον Φεβρουάριο του 1815. Αλλά αν τα είχαν καταφέρει, το New Orleans θα ήταν το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του κόσμου. Το σχέδιο του θα γινόταν καθώς θα κατασκευαζόταν, οπότε κανείς δεν είναι σίγουρος για τις προδιαγραφές του. Αλλά θα μπορούσε να μεταφέρει 130 κανόνια και 900 άνδρες.

Τελικά, επήλθε ειρήνη. Η συνθήκη που υπογράφηκε στη Γάνδη έληξε τον πόλεμο. Αυτό ήταν το τέλος για το δεύτερο και τελευταίο πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Αλλά η άποψη και στις δύο πλευρές την εποχή εκείνη ήταν ότι η Γάνδη δημιούργησε μια προσωρινή ανακωχή. Ο πόλεμος πιθανότατα θα επέστρεφε σύντομα.

Οπότε το USS New Orleans παρέμεινε ανολοκλήρωτο, ενώ οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί κοιτούσαν ο ένας τον άλλο καχύποπτα στη λίμνη Οντάριο. Ακόμα και μετά την αποστρατικοποίηση των Μεγάλων Λιμνών με τη συμφωνία Rush-Bagot του 1817, το New Orleans δεν ήταν σε κατάσταση ετοιμότητας, αλλά ήταν υποθετικά χρήσιμο.

Παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 1883 όταν το Ναυτικό των ΗΠΑ πούλησε τα σάπια απομεινάρια του σε έναν έμπορο στις Συρακούσες της Νέα Υόρκη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι σχέσεις των δυο χωρών είχαν βελτιωθεί σημαντικά και η πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ τους φαινόταν απίθανη. Το ισχυρότερο πολεμικό πλοίο που θα υπήρχε ποτέ δεν υπήρξε ποτέ.

από: neatorama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου