Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία των selfie


Είτε θεωρείτε τον εαυτό σας γνώστη του ψηφιακού κόσμου ή "αρχάνθρωπο" της τεχνολογίας, τη λέξη "selfie" σίγουρα την έχετε ακούσει.

Το λεξικό της Οξφόρδης ορίζει το selfie (ή selfy) ως: "Μια φωτογραφία που κάποιος έχει φωτογραφίσει τον εαυτό του, συνήθως με ένα smartphone ή μια webcam και την ανέβασε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης".

Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις αυτής της ψηφιακής επανάστασης και δεν φαίνεται να κόβεται σύντομα. Είτε θέλει κάποιος να δείξει το πόσο σκληρά έχει γυμναστεί ή εντόπισε κάποιον διάσημο στο δρόμο, το selfie θα κάνει ... τη δουλειά του.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών selfie: τα κανονικά, της τουαλέτας, του γυμναστηρίου, με διάσημους, των μεθυσμένων, με duck face, των οπίσθιων, των κοιλιακών και τόσα άλλα...

Πώς προέκυψε όμως το πρώτο selfie;



Το 2014 η λέξη "selfie" ήταν μια από τις 150 λέξεις που προστέθηκαν στο λεξικό Merriam Webster.

Το 2013, το Λεξικό της Οξφόρδης την αποκάλεσε "Λέξη της Χρονιάς"!

Το 2012, το περιοδικό Time ονόμασε τη λέξη μια από τις 10 μεγαλύτερες buzzword ("τσιτάτες") της χρονιάς.

Στις 16 Ιανουαρίου του 2011, η χρήστης του Instagram @jennlee ανέβασε αυτήν την φωτογραφία στο Instagram. Μόλις το Instagram άρχισε τη χρήση των hashtags (#), εκείνη περιέλαβε το #selfie στην φωτογραφία της. Ήταν η πρώτη φορά που το #selfie εμφανίστηκε στο Instagram.


Το 2007, η The Telegraph έγραψε για το Flickr σημειώνοντας: "Υπάρχουν οι έφηβες νάρκισσοι ("selfies", όπως ονομάζονται στη γλώσσα του Flickr), οι οποίες ανεβάζουν ατελείωτες αυτοπροσωπογραφίες και οι οποίες μερικές φορές καταλήγουν στα εξώφυλλα πορνογραφικών DVD".


Κάπου στο 2005, όταν το Myspace ήταν ακόμη πιο δημοφιλές από το Facebook, το "Myspace Pic" ήταν μια δημοφιλής φωτογραφία που ανέβηκε στο site. Ήταν ουσιαστικά μια selfie, συνήθως μπροστά σε έναν καθρέφτη.


Το 2004 εμφανίστηκε η χρήση του #selfie για πρώτη φορά στο Flickr, την ίδια χρονιά που δημιουργήθηκε και το δίκτυο διαμοιρασμού φωτογραφιών.


Τον Σεπτέμβριο του 2001 μια αυστραλιανή ιστοσελίδα εμφάνισε αυτο-φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί με φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης. Αυτή θεωρείται η πρώτη φορά που αναφέρθηκε η λέξη selfie και γι' αυτό το λόγο το λεξικό της Οξφόρδης δίνει στη λέξη αυστραλιανή καταγωγή.


Το 1992 η Κόρτνεϊ Λαβ τράβηξε αυτήν τη selfie στον καθρέφτη του μπάνιου μαζί με το Κερτ Κομπέιν των Nirvana, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην Ιαπωνία. Ο Κομπέιν μπορεί να είναι ο πρώτος ενοχλημένος γκόμενος σε μια selfie.


Το 1991 η Σούζαν Σαράντον και η Τζίνα Ντέιβις έμαθαν στο κοινό του Χόλιγουντ τη selfie τραβώντας αυτήν την φωτογραφία στην ταινία "Θέλμα και Λουίζ".


Το 1966 ο αστροναύτης Buzz Aldrin τράβηξε μια selfie στο διάστημα. Έγινε τρία χρόνια πριν γίνει ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι.


Το 1914 η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας (Αναστασία Νικολάεβνα) τράβηξε μια selfie σε καθρέφτη για να τη στείλει σε ένα φίλο της. Ήταν μόλις 13 ετών τότε και τράβηξε την φωτογραφία με μια Kodak Brownie.


Αυτή η φωτογραφία με την άγνωστη γυναίκα το 1900 θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η πρώτη selfie σε καθρέφτη.




Το 1865 ο Γάλλος φωτογράφος Felix Nadar δημιούργησε ένα περιστρεφόμενο selfie! Πρόκειται ουσιαστικά για ένα GIF selfie.


Το 1839 ο πρωτοπόρος της φωτογραφίας, Robert Cornelius, τράβηξε την πρώτη φωτογραφία με φως και ήταν ο εαυτός του. Στην πραγματικότητα έπρεπε να ανοίξει το φακό, να τρέξει στη θέση του για να δημιουργηθεί η φωτογραφία, και στη συνέχεια να τρέξει πάλι πίσω και να καλύψει το φακό. Δύσκολα τα selfie τότε.


Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη selfie!


Είναι λογικό η πρώτη φωτογραφία που δημιουργήθηκε να είναι ένα selfie, αλλά ξέρουμε ότι οι άνθρωποι ήξεραν να ζωγραφίζουν πριν ακόμα υπάρξουν κάμερες. Οι αυτοπροσωπογραφίες ήταν μια δημοφιλής μορφή αυτοέκφρασης των προηγούμενων αιώνων. Οι καλλιτέχνες συνήθως στέκονταν μπροστά σε έναν καθρέφτη, ώστε να μπορούν να συλλάβουν τους εαυτούς τους στον καμβά.

Το 1630, ο Ρέμπραντ ζωγράφισε αυτήν την εικόνα του. Μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη duck face selfie!


Το 1618 ο Ιταλός Cristofano Allori δημιούργησε αυτήν την αυτοπροσωπογραφία που απεικονίζει την ερωμένη του να μεταφέρει το κεφάλι του, καθώς κοιτάζει η μητέρα της. Αυτή είναι ίσως η πρώτη (και τελευταία) selfie αποκεφαλισμού.


Το 1528 η Φλαμανδή ζωγράφος της Αναγέννησης Caterina van Hemessen δημιούργησε αυτό που είναι ευρέως γνωστό ως η πρώτη αυτοπροσωπογραφία μιας γυναίκας. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τις γυναίκες να γίνουν ζωγράφοι εκείνη την περίοδο και για να εκπαιδευτούν χρησιμοποιούσαν τεμαχισμένα πτώματα και γυμνούς άνδρες.


Το 1524, ο Ιταλός Parmigianino, ζωγράφισε αυτήν την αυτοπροσωπογραφία σε μια κυρτή επιφάνεια για να παρουσιάσει έναν καθρέφτη. Είναι ουσιαστικά η πρώτη selfie σε καθρέφτη!


Γύρω στο 1512 ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δημιούργησε αυτόν τον πίνακα με τίτλο "Portrait of a Man in Red Chalk". Ακόμα και σήμερα είναι θέμα συζήτησης, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι είναι πρόκειται για την αυτοπροσωπογραφία του.


Ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες με selfie στα τέλη του 15ου αιώνα ήταν ο Γερμανός καλλιτέχνης της Αναγέννησης Άλμπρεχτ Ντύρερ. Ήταν εξαιρετικά συνειδητοποιημένος για τη δημόσια εικόνα του, και γι' αυτό δημιούργησε τόσα πολλά selfie (και γιατί παρουσίαζε τον εαυτό σαν τον Ιησού Χριστό).


Το 1433 ο ζωγράφος Γιαν βαν Άικ δημιούργησε αυτό που ακόμα και μέχρι σήμερα συζητείται αν είναι η πρώτη αυτοπροσωπογραφία. Ονομάζεται "Portrait of a Man in a Turban", αλλά στην πραγματικότητα φοράει σκούφο.


Είτε πρόκειται για φωτογραφίες, πίνακες ή χαρακτικά, που τραβήχτηκαν με μια φωτογραφική μηχανή μιας χρήσεως, ή με ένα κινητό ή webcam, σε ένα νομίζω μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι: η selfie είναι μια μορφή διαμοιρασμού της αφεντιάς μας με άλλους...

από: feedbox

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου