Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

30 από τις πιο διαβόητες παραγκουπόλεις του κόσμου


Όταν ταξιδεύουμε, οι περισσότεροι από εμάς εστιάζουμε σε τουριστικές περιοχές και όμορφα τοπία και αγνοούμε τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Ωστόσο, μερικές από τις πιο διαβόητες παραγκουπόλεις του κόσμου έχουν πολύ πλούσια, ενδιαφέρουσα ιστορία. Δείτε μια λίστα παραγκουπόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο με συναρπαστικό υπόβαθρο.



1. Dharavi, Ινδία (φωτογραφία πάνω)
Το Dharavi βρίσκεται στη Βομβάη και μια από τις πιο νέες παραγκουπόλεις του κόσμου. Η Μεγάλη Βρετανία δημιούργησε την Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών για να αρχίσει το εμπόριο στις Ανατολικές Ινδίες, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη βρετανική αποικιοκρατία και το κράτος της Ινδίας το 1800. Η Βομβάη έγινε κομβικό σημείο στην αστικοποίηση των επόμενων χρόνων κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Γρήγορα υπήρξε υπερπληθυσμός και οι γειτονιές διαχωρίστηκαν σε πιο "ευρωπαϊκές" και πιο "μητρικές", με τις "μητρικές" περιοχές να γίνονται φτωχογειτονιές. Μέχρι το 1947, το Dharavi ήταν η μεγαλύτερη παραγκούπολη στην Ινδία.


2. Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία


Ενώ το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι μια τεράστια, πολύβουη, τουριστική πόλη με δραστηριότητα, το 1/5 των κατοίκων της πόλης ζουν σε φαβέλες. Η στέγαση είναι ανεξέλεγκτη και το ποσοστό των φτωχών ανθρώπων σε σύγκριση με την υπόλοιπη πόλη είναι πολύ υψηλότερο. Η πρώτη παραγκούπολη στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατοικήθηκε από στρατιώτες και τις οικογένειές τους στα τέλη της δεκαετίας του 1800.


3. Πνομ Πενχ, Καμπότζη
Το ποσό των ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις στην Πνομ Πενχ έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, παρά τις προσπάθειες της πόλης για την μετεγκατάσταση των κατοίκων.

4. Κάιρο, Αίγυπτος
Στο Κάιρο υπάρχουν μερικές διάσημες παραγκουπόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Ezbet el-Haggana και την Πόλη των Νεκρών. Ο πληθυσμός της Ezbet el-Haggana υποτίθεται ότι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Η Πόλη των Νεκρών είναι μια νεκρόπολη και νεκροταφείο που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Καΐρου, όπου υπάρχουν θαμμένα πολλά αρχαία πτώματα.

5. Κιμπέρα, Κένυα
Η Κιμπέρα είναι μια φτωχογειτονιά του Ναϊρόμπι και η μεγαλύτερη αστική παραγκούπολη στην Αφρική. Όπως το Dharavi στην Ινδία, οι καλές γειτονιές καταλήφθηκαν κυρίως από τους Ευρωπαίους, ενώ οι παραγκουπόλεις κατοικούνται από Αφρικανούς και μη Ευρωπαίους μετανάστες. Στην Κιμπέρα υπήρξαν διάφορες εθνοτικές συγκρούσεις. Η κυβέρνηση της Κένυα, αγνοεί την Κιμπέρα, αφήνοντας την χωρίς σχολεία, τρεχούμενο νερό ή βασικές υπηρεσίες.


6. Municipio Bolivariano Libertador, Βενεζουέλα


Ο Δήμος Μπολιβιαρινού Απελευθερωτή είναι μια περιοχή στο Καράκας με πληθυσμό πάνω από 2 εκατομμύρια. Παρά το γεγονός ότι εκεί βρίσκονται πολλά σημαντικά πολιτικά κτίρια, είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες φτωχογειτονιές του κόσμου, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στην απρόσμενη έκρηξη στη μετανάστευση όσων αναζητούσαν εργασία στην περιοχή τη δεκαετία του 1960 και του 1970.


7. Orangi, Πακιστάν
Ενώ η Orangi, που βρίσκεται στο Καράτσι, θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Ασίας, μόνο ορισμένες περιοχές της καλύπτουν τον ορισμό της φτωχογειτονιάς. Ο πληθυσμός της αυξήθηκε σημαντικά στη δεκαετία του 1960, πράγμα που σήμαινε ότι παραμελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση. Το Orangi Pilot Project, το οποία ξεκίνησε στη δεκαετία του 1980, βελτίωσε σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης και τις ευκολίες που διατίθενται στους κατοίκους της.

8. Μπογκοτά, Κολομβία
Η πρωτεύουσα της Κολομβίας έχει το δικό της μερίδιο βίας που οφείλεται στις συμμορίες, τη μαφία και την τρομοκρατική δραστηριότητα. Οι γύρω περιοχές είναι αγροτικές και ορεινές, αλλά και το αστικό μέρος της είναι μια από τις μεγαλύτερες φτωχογειτονιές του κόσμου.

9. Santo Domingo, Δομινικανή Δημοκρατία
Το Santo Domingo είναι ο παλαιότερος κατοικημένος συνεχώς από Ευρωπαίους οικισμός στην Αμερική. Σήμερα, το 1/3 του πληθυσμού της Δομινικανής Δημοκρατίας ζει στο Santo Domingo, 65% εκ των οποίων ζουν σε φτωχές γειτονιές.

10. Μανίλα, Φιλιππίνες
Στις φτωχογειτονιές της Μανίλα, υπάρχει ένας τεράστιος σωρός από σκουπίδια που φτάνει σε ύψος τα 50 μέτρα και ονομάζεται Smokey Mountain. Υπολογίζεται ότι τα σκουπίδια φτάνουν περίπου τους δύο εκατομμύρια τόνους! Οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή για να βγάλουν τα προς το ζην μαζεύουν σκουπίδια και ψάχνουν για ανακυκλώσιμα υλικά που μπορούν να πουλήσουν.


11. Neza-Chalco-Iza, Μεξικό


Η Neza-Chalco-Iza είναι ένας συνδυασμός δήμων στην μητροπολιτική περιοχή της Πόλης του Μεξικό που περιελάμβανε τη μεγαλύτερη στον κόσμο παραγκούπολη το 2006.


12. Λίμα, Περού
Στα περίχωρα της Λίμα, υπάρχουν πολλές παραγκουπόλεις που έχουν το παρατσούκλι "pueblos jovenes". Πολλά από τα σπίτια δεν είναι καν πραγματικά σπίτια, αλλά μάλλον παράγκες, πολλές από τις οποίες στερούνται τρεχούμενου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτές οι μικρές πόλεις έχουν μετατραπεί σε σημαντικές περιοχές και έχουν κάνει τη Λίμα την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Αμερική.

13. Άκρα, Γκάνα
Οι υπηρεσίες αποκομιδής αποβλήτων, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν με την πρόσφατη έκρηξη μετανάστευσης στην Άκρα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολλών μεγάλων φτωχογειτονιών. Οι αλιευτικές κοινότητες του Jamestown και του Usshertown είναι οι παλαιότερες συνοικίες της Άκρα.


14. Μονρόβια, Λιβερία


Είναι η πρωτεύουσα της Λιβερίας και βρίσκεται στον Ατλαντικό. Το West Point είναι ένας δήμος της πόλης, που βρίσκεται σε μια χερσόνησο και μία από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της. Λόγω της θέσης της στη χερσόνησο, υπήρξε μεγάλη υποβάθμιση της περιοχής, καθώς διαβρώνεται σιγά-σιγά από τον ωκεανό.


15. Windhoek, Ναμίμπια
Το Otjomuise, ένας δήμος στην πόλη Windhoek, αντλεί το όνομά του από τις ιαματικές πηγές της περιοχής. Τα σπίτια είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοσχέδιες παράγκες από λαμαρίνες χωρίς ανέσεις, όπως τρεχούμενο νερό και τουαλέτες.

16. Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
Το Joe Slovo είναι ένας άτυπος καταυλισμός στην πόλη Langa, ένα προάστιο του Κέιπ Τάουν. Πήρε το όνομα του από τον ακτιβιστή Joe Slovo, έναν άνθρωπο που συνέβαλε στον αγώνα για τον τερματισμό του Απαρτχάιντ. Υπάρχουν πολλοί άλλοι ανεπίσημοι οικισμοί με το ίδιο όνομα στη Νότια Αφρική, αλλά με πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκων αυτός στη Langa είναι ο μεγαλύτερος.

17. Ντάκα, Μπαγκλαντές
Το Begunbari είναι μια παραγκούπολη στην Ντάκα, όπου οι κάτοικοι ζουν σε εκατοντάδες παράγκες. Το 2012, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από φωτιά, αφήνοντας την πλειοψηφία των κατοίκων άστεγους.


18. Χονγκ Κονγκ, Κίνα


Το Kowloon ήταν αρχικά ένα στρατιωτικό φρούριο στο Χονγκ Κονγκ, αλλά μετατράπηκε σε έναν πυκνοκατοικημένο οικισμό. Το 1993, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ άρχισε να εκδιώκει τους κατοίκους και κατεδάφισε την περιοχή το επόμενο έτος. Ο οικισμός αντικαταστάθηκε από το Kowloon Walled City Park.


19. Cité Soleil, Αϊτή


Το Cité Soleil είναι μια παραγκούπολη στην Αϊτή, με πολύ νεαρό πληθυσμό. Οι κάτοικοι μαστίζονται από ακραία φτώχεια, βία και ασθένειες (το αποχετευτικό σύστημα αποτελείται από ανοικτά κανάλια). Θεωρείται ότι είναι μια από τις φτωχότερες και πιο επικίνδυνες περιοχές στην Αμερική.


20. Hidalgo County, ΗΠΑ
Στα νότια των ΗΠΑ, τα colonias είναι ανεξέλεγκτοι, ανεπίσημοι οικισμοί στέγασης με κακές συνθήκες υγιεινής, κακώς κατασκευασμένους δρόμους και έλλειψη πόσιμου νερού. Το Hidalgo County είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτών των colonias. Ξεκίνησε ως οικισμός Μεξικανών που αναζητούσαν γεωργικές εργασίες στις ΗΠΑ, αλλά γρήγορα έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους πλούσιους γαιοκτήμονες. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι στο Hidalgo ζουν σε μια παραγκούπολη και το 50% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

21. Μελβούρνη, Αυστραλία
Λίγο μετά την ίδρυση της Μελβούρνης, δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές με οίκους ανοχής. Μια τέτοια περιοχή είναι το Little Lon, όπου υπήρχαν πολλοί οίκοι ανοχής, καταστήματα με πούρο και σπίτια που είχαν καταληφθεί από πόρνες. Από τότε, η περιοχή έχει γίνει παραγκούπολη και έχασε μεγάλο μέρος της παλιάς της φήμης.

22. Αβάνα, Κούβα
Υπάρχουν μερικές παραγκουπόλεις στην Αβάνα, αλλά οι περισσότερες φτωχογειτονιές της πόλης είναι συγκεντρωμένες στην Παλιά Πόλη. Πολλοί άνθρωποι ζουν στα solares, τα οποία είναι μεγάλα αρχοντικά ή ξενοδοχεία που φιλοξενούν μέχρι και 60 οικογένειες.

23. Βελιγράδι, Σερβία
Μια ακόμη διαβόητη παραγκούπολη, που όμως έχει πλέον εκκαθαριστεί, είναι η χαρτονένια πόλη στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Όλα τα σπίτια ήταν από υλικά κακής ποιότητας, όπως νάιλον σακούλες, κόντρα πλακέ, χαρτόνι, κ.ά.. Ο οικισμός εκκενώθηκε το 2009, μετά από τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες από τις αρχές της πόλης.


24. Μαδρίτη, Ισπανία


Η μεγαλύτερη παραγκούπολη στην Δυτική Ευρώπη βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη βία λόγω των τοπικών ναρκο-συμμοριών.


25. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία


Το Sultanbeyli ξεκίνησε ως ένα χωριό χτισμένο σε χωράφια. Σήμερα έχει πληθυσμό πάνω από 250.000 ανθρώπους.


26. Σάνα, Υεμένη
Στην πρωτεύουσα της Υεμένης υπάρχει μια παραγκούπολη που ονομάζεται Mahwa Aser. Τον Ιούλιο του 2008, ξέσπασε βία, η αστυνομία εισέβαλε στην κοινότητα και προσπάθησε να εκδιώξει τους κατοίκους, με αποτέλεσμα την καταστροφή περίπου 10 σπιτιών.

27. Ελ Μίνα, Μαυριτανία
Η Ελ Μίνα είναι γνωστή για τη φτώχεια και την πορνεία της, δίνοντάς της κακή φήμη. Πολλοί από τους 95.000 κατοίκους της είναι απόγονοι σκλάβων.

28. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Η περιοχή Khlong Toei είναι μια κακόφημη φτωχογειτονιά στην Μπανγκόκ, καθώς είναι μέρος με μεγάλη αγορά.


29. Μάντσεστερ, Αγγλία


Στις αρχές της δεκαετίας του 1800, η Μικρή Ιρλανδία ήταν μια φτωχογειτονιά στο Μάντσεστερ που κατοικούσαν κυρίως φτωχοί Ιρλανδοί μετανάστες. Η παραγκουπόλη δεν κράτησε πολύ όμως, επειδή στη δεκαετία του 1840, οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν και η περιοχή κατεδαφίστηκε για να ανοίξει ο δρόμος για μια σιδηροδρομική γραμμή. Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της, η Μικρή Ιρλανδία ήταν παράδειγμα μιας τυπικής ιρλανδικής παραγκούπολης στη βιομηχανική Αγγλία.


30. Κινσάσα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Η διαφορά πλούτου είναι ιδιαίτερα εμφανής στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Οι εύπορες οικογένειες και τα πανεπιστήμια βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού, παράλληλα με τις φτωχογειτονιές.

από: when on earth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου