Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Chopines: Μια παράξενη μορφή παπουτσιών πλατφόρμα πριν από 500 χρόνια

Ένα εξαιρετικά ψηλό ενετικό chopine από ξύλο καλυμμένο με λευκό δέρμα με ελάχιστη διακόσμηση.

Αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες ονομάζονται chopines, κατάγονται από την Βενετία και είναι παπούτσια πλατφόρμα που φορούσαν οι γυναίκες της ανώτερης τάξης κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα.

Ξύλινα ενετικά chopines καλυμμένα με δέρμα, από το 1740

Αυτές οι ακραίες πλατφόρμες μπορεί να μην ήταν πρακτικές για την καθημερινή ζωή. Αλλά από την άλλη, αυτός ήταν ο σκοπός τους. Προσέφεραν στις γυναίκες της ανώτερης τάξης στην Ισπανία και τη Βενετία έναν τρόπο για να αναδείξουν τον πλούτο τους. Αυτό γινόταν ιδιαίτερα στην Ισπανία, όπου οι γυναίκες φορούσαν τα φορέματα τους πάνω από τα chopines τους. Στη Βενετία, τα φορέματα έφταναν μέχρι το έδαφος, οπότε τα Chopine θεωρήθηκαν εσώρουχο.

Αυτό το ζευγάρι chapins, η ισπανική εκδοχή των chopines, είναι πλατφόρμες από φελλό που καλύπτονται από περίτεχνα σκαλισμένο δέρμα

Όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες, ήταν πολύ φανταχτερά εσώρουχα.

Αυτή η ακουαρέλα από το 1540 παρουσιάζει Ισπανίδες με τσόκαρα, πλατφόρμες που προηγήθηκαν των chopines και αρχικά φοριούνταν πάνω από ακριβά παπούτσια για να τα προστατεύουν από τη φθορά. Ακριβές πλατφόρμες όπως αυτές έγιναν τελικά το δικό τους σήμα κατατεθέν της οικονομικής τους κατάστασης.

Τον 16ο αιώνα, η ανώτερη τάξη των γυναικών της Βενετίας φορούσαν κομψά chopines όπως αυτό το ζευγάρι που καλύπτεται με βελούδο (περίπου 1580-1620)

Αν και σχεδόν πάντα ήταν κρυμμένα, τα Ιταλικά chopines ήταν από κομψά υλικά, όπως αυτό το κόκκινο βελούδο από τον 16ο αιώνα

Το χαρακτικό του Cesare Vecellio δείχνει μια γυναίκα από τη Βενετία να λευκαίνει τα μαλλιά της σε ένα μπαλκόνι και δίπλα της ένα ζευγάρι chopines, γύρω στο 1598

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτήν την παράξενη μόδα, στη συνέντευξη της Elizabeth Semmelhack, επιμελήτρια του Μουσείου Bata Shoe στο Τορόντο, στο Collector's Weekly (αγγλικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου