Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Η τρέλα με τα καπέλα από πουλιά και το κίνημα που προκάλεσε


Στο γύρισμα του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έγινε δημοφιλές οι κυρίες να φορούν φτερά και ολόκληρα πουλιά στα καπέλα τους. Ένας ορνιθολόγος ανέφερε ότι κάνοντας δύο περιπάτους στο Μανχάταν το 1886 μέτρησε 700 καπέλα, 525 εκ των οποίων ήταν με φτερά ή πουλιά.


Εκείνη την εποχή, πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονταν και πολύ τη θανάτωση των πουλιών. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί "δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να βάλουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό κάποιου ζώου". Τα πουλιά φαινόντουσαν σαν ένας "πλούσιος και ανεξάντλητος" φυσικός πόρος. Εκατομμύρια πουλιά σε όλο τον κόσμο θανατώθηκαν για να γίνουν καπέλα.

Το blog Fashioning Feathers αναφέρει:

Μια απλή παραγγελία του 1892 από έναν πωλητή στο Λονδίνο ... περιελάμβανε 6.000 πουλιά του παραδείσου, 40.000 κολιμπρί και 360.000 φτερά διαφόρων πουλιών από τις Ινδίες. Το 1902 σε μια δημοπρασία στο Λονδίνο πουλήθηκαν 1.608 πακέτα -των 30 ουγγιών- λοφία ερωδιών. Κάθε ουγγιά απαιτούσε τέσσερις ερωδιούς, ως εκ τούτου, κάθε πακέτο χρησιμοποιούσε τα λοφία 120 ερωδιών και σκοτώθηκαν συνολικά 192.960 ερωδιοί.

Οι ορνιθολόγοι άρχισε να αντιλαμβάνονται τι συνέβαινε. Εκτιμάται ότι 67 είδη πουλιών, συχνά συμπεριλαμβανομένων και όλων των υποειδών, ήταν σε κίνδυνο εξαφάνισης. Δεν ήταν μόνο που σκοτώνονταν τα πουλιά για τα φτερά τους, αλλά και το γεγονός ότι σκοτώνονταν όταν τα φτερά ήταν πιο λαμπερά. Αυτό σημαίνει ότι σκοτώνονταν κατά τη διάρκεια της εποχής του ζευγαρώματος, διακόπτοντας τον κύκλο αναπαραγωγής τους και συχνά αφήνοντας τα μικρά ορφανά.

Ξεκίνησε μια εκστρατεία για να σταματήσει αυτή η πρακτική. Στην Ευρώπη, η Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών στόχευσε στις γυναίκες. Ξεκίνησε μια σεξιστική εκστρατεία κατηγορώντας όσες φορούσαν αυτά τα καπέλα. Στο Fashioning Feathers υπάρχει και η παρακάτω εικόνα της "Φτερωτής Γυναίκας", στην οποία η πρόεδρος, τις αποκαλεί "πουλί-εχθρό":


Η Βιρτζίνια Γουλφ δήλωσε ότι, αν και η εικόνα δείχνει μια γυναίκα που ορμάει να σκοτώσει το πουλί, οι άνδρες ήταν εκείνοι που έκαναν τη βρώμικη δουλειά, να τα σκοτώνουν δηλαδή και εκείνοι ήταν που ωφελούνται από τη βιομηχανία.


Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν οι γυναίκες της μεσαίας τάξης που ήταν στην πρώτη γραμμή του κινήματος για τη διατήρηση των πουλιών. Η Massachusetts Audubon Society διοργάνωσε μποϊκοτάζ στα φτερά, εξοργίζοντας τους κατασκευαστές καπέλων που τις αποκάλεσαν "εξτρεμιστές" και "αισθηματίες." Οι πολιτικοί ανησυχούσαν μεγαλοφώνως για την απώλεια θέσεων εργασίας.

Τελικά, η Massachusetts Audubon Society πέτυχε την προώθηση της πρώτης σε ομοσπονδιακό επίπεδο νομοθεσίας των ΗΠΑ για την προστασία, τη Lacey Act του 1900.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου