Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ένα παράξενο αεροπλάνο που πετούσε με κυλίνδρους αντί για φτερά


Το Flettner Airplane παρουσιάστηκε στα 1930. Αντί για φτερά, πετούσε με κυλίνδρους προσαρμοσμένους και στις δυο πλευρές του σκάφους και οι οποίοι περιστρέφονταν.



Ο Anton Flettner ήταν ένας Γερμανός μηχανικός που δεν κατανοούσε γιατί χρειαζόμασταν φτερά για να πετάξουμε ή πανιά για να πλεύσουμε. Τελικά ο Flettner έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του ελικοπτέρου, αλλά πρώτα έπρεπε να αποβάλλει μερικές παραξενιές που είχε ο ίδιος. Στα 1920, εφηύρε το "rotor ship". Αυτό το πλοίο, αντί για πανιά διέθετε στροφεία που περιστρέφονταν και χρησιμοποιούσαν την παραγόμενη ανακατεύθυνση του αέρα για να μετακινήσουν το σκάφος. Ένα τέτοιο πλοίο, ονόματι Μπάντεν Μπάντεν, διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό το 1926.


Ο Flettner δεν ικανοποιήθηκε με το τοποθετήσει στροφεία στη θάλασσα. Ήθελε να τα βάλει και στον αέρα. Εμπνευσμένος από το πλοίο του, σχεδίασε ένα αεροπλάνο με βάση την ίδια αρχή. Το αεροπλάνο είχε το ίδιο σχήμα με οποιοδήποτε άλλο αεροπλάνο αλλά διέθετε δύο περιστρεφόμενους κυλίνδρους -οι επονομαζόμενοι ρότορες Flettner- που συνδέονταν στις πλευρές του σώματος, περίπου, εκεί που έπρεπε να υπάρχουν φτερά. Το αεροπλάνο απογειωνόταν σαν ένα κανονικό αεροπλάνο.

Το αεροπλάνο του Flettner δεν έπιασε στις αερομεταφορές, αλλά οι λάτρεις του αερομοντελισμού εξακολουθούν να κατασκευάζουν μικρά αεροσκάφη βασισμένα σε αυτό του Flettner.

Περισσότερες πληροφορίες για το πως πετούσε το αεροπλάνο του Flettner εδώ (αγγλικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου