Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Schloss Hellbrunn: Οι κήποι του 17ου αιώνα που διαθέτουν ένα μηχανικό θέατρο που τροφοδοτείται από νερό


Το Schloss Hellbrunn ήταν το καλοκαιρινό θέατρο του Markus Sittikus, ενός αρχιεπίσκοπου του Σάλτσμπουργκ, που χτίστηκε το 1619. Το παλάτι ήταν μόνο την ημέρας, μιας και δεν διέθετε υπνοδωμάτια. Ήταν απλά ένα πολυτελές μέρος για να ξεγλιστράει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ο ισχυρός αρχιεπίσκοπος και οι φίλοι του. Αλλά δεν ήταν απλώς ένα μέρος για λουκούλια γεύματα, με πολύ φαγητό, κρασί και μουσική. Το παλάτι χτίστηκε πάνω από φυσικές πηγές (τροφοδοτούνταν από τον ομώνυμο ποταμό Hellbrunn), οι οποίες ενέπνευσαν τον Sittikus να το στολίσει με τεράστιους κήπους και συντριβάνια.




Μια καλοκαιρινή μέρα στο Hellbrunn ξεκινούσε με μια μεγάλη υπαίθρια γιορτή. Καθώς οι επισκέπτες τελείωναν το γεύμα τους, το νερό θα πεταγόταν ξαφνικά από το τραπέζι και από το κάθισμα του καθενός. Ο Sittikus πήγαινε έπειτα τους βρεγμένους και ευχαριστημένους επισκέπτες του μέσα στους κήπους, δείχνοντάς τους διάφορα θαύματα.


Μικρά υδροδοτούμενα automata βρισκόταν διάσπαρτα παντού. Από ένα ακόνι που ακόνιζε ένα ψαλίδι μέχρι τον Περσέα, που πάλευε με τον θαλάσσιο δράκο και ελευθέρωνε την Ανδρομέδα. Διέθετε διάφορες όμορφες σπηλιές. Η κάθε μια χαρακτηρίζονταν από διαφορετικό θέμα, όπως η Birdcall Grotto, έναν κρυμμένο μηχανισμό που παρήγαγε τους ήχους διαφόρων πουλιών.


Καθώς οι επισκέπτες του κοίταζαν αυτά τα θαύματα, ο Sittikus πήγαινε διακριτικά σε ένα μέρος όπου έλεγχε τους μηχανισμούς και πριν οι φιλοξενούμενοι του καταλάβουν τι συνέβαινε, τους ξάφνιαζε από παντού. Κανείς δεν ήταν ασφαλής. Ήταν αδύνατο να μαντέψουν από που θα ερχόταν το νερό. Κανένα σημείο στον κήπο δεν ήταν στεγνό, εκτός από εκεί που στεκόταν ο Sittikus.


Το Hellbrunn παραμένει σχεδόν εντελώς αμετάβλητο εδώ και 400 χρόνια σχεδόν. Εκτός από το Μηχανικό Θέατρο, το οποίο προστέθηκε το 1750, κάτι περισσότερο από 100 χρόνια μετά το θάνατο του Sittikus. Ο πολύπλοκος μηχανισμός για το τεράστιο αυτόματο εξακολουθεί να λειτουργεί στην αρχική του μορφή. Το απίστευτο θέατρο εμφανίζει μια πολυσύχναστη μπαρόκ πόλη με 200 κινούμενα στοιχεία, επαναλαμβάνοντας τις κινήσεις τους, με τη φορά του ρολογιού, στο υδροδοτούμενο μουσικό όργανο.


Το τεράστιο και πολύπλοκο Μηχανικό Θέατρο και τα σιντριβάνια του Hellbrunn θα πρέπει να ήταν ένα θαύμα για τους επισκέπτες της εποχής. Και παραμένει εξίσου θαυμαστό σήμερα.


Άλλα αξιοθέατα του παλατιού είναι ένα μουσείο, ο ζωολογικός κήπος του Σάλτσμπουργκ και το Steintheater, ένα υπαίθριο πέτρινο θέατρο. Επίσης εκεί βρίσκεται το περίπτερο που χρησιμοποιήθηκε στο μιούζικαλ του 1964 "Η Μελωδία της Ευτυχίας". Ίσως το καλύτερο αξιοθέατο είναι το Monatsschlösschen, το οποίο στεγάζει το τμήμα λαογραφίας του Μουσείου του Σάλτσμπουργκ. Η έκθεση παρουσιάζει παραδοσιακές φορεσιές, έπιπλα και την καθημερινή ζωή στην Αυστρία του 1600.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου