Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Όταν ο Τσάρλι Τσάπλιν μήνυσε τον "Τσάρλι Άπλιν"


Το 1916, ο 26χρονος Τσάρλι Τσάπλιν ήταν πολύ διάσημος. Οι ταινίες είχαν μεγάλη επιτυχία, οι χαρακτήρες του ήταν άμεσα αναγνωρίσιμοι και ο ίδιος είχε ένα συμβόλαιο με την Mutual Film Corporation για 670.000 δολάρια το μήνα. Ελπίζοντας να επωφεληθούν από τη φήμη και τη δημοτικότητα του Τσάπλιν, άλλοι ηθοποιοί άρχισαν να αντιγράφουν το κοστούμι του Αλήτη και τις ιδιομορφίες του. Ο Billy West, ένας ηθοποιός του βαριετέ, μιμήθηκε τον Αλήτη του Τσάπλιν σε 24 ταινίες. Αλλά όταν ο West συνέχισε με άλλους χαρακτήρες, η εταιρεία παραγωγής που χρηματοδοτούσε αυτές τις ταινίες έπρεπε να βρει έναν άλλο "Τσάπλιν".



Έτσι, η Sanford Productions επέλεξε τον Charles Amador. Το 1920, ο Amador πρωταγωνίστησες στην ταινία "The Race Track", στην οποία ήταν ντυμένος σαν τον Αλήτη (ίδιο κοστούμι και ίδιο μακιγιάζ) και αντέγραφε τις κινήσεις του Τσάπλιν. Η ταινία η ίδια ήταν μια κραυγαλέα αντιγραφή της ταινίας του Τσάπλιν "Kid Auto Races At Venice". Σε αντίθεση με τις αντιγραφές του West, όπου όμως αναφέρονταν ότι ήταν ο West, ο Amador αναφέρθηκε ως "Τσάρλι Άπλιν". Αμέσως ο Τσάπλιν κατέθεσε αγωγή εναντίον του Amador.

Στο δικαστήριο, ο Amador και η Sanford Productions συμφώνησαν ότι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το όνομα Τσάρλι Άπλιν επειδή ήταν παρόμοιο με το "Τσάρλι Τσάπλιν". Αλλά, οι δικηγόροι τους ανέφεραν ότι ο Amador πρέπει να συνεχίσει να μιμείται τον Τσάπλιν επειδή ο ίδιος είχε δανειστεί μέρη του Αλήτη (κοστούμι, μακιγιάζ, ιδιομορφίες) από άλλους κωμικούς με την πάροδο των χρόνων και έτσι ο χαρακτήρας δεν άνηκε στον γνωστό ηθοποιό.



Ο Τσάπλιν παραδέχθηκε ότι και άλλοι κωμικοί φορούσαν μεγάλα παπούτσια, φαρδιά παντελόνια, μικρά καπέλα ή είχαν μικρό μουστάκι, αλλά όλα αυτά τα συνδύασε με ορισμένες φυσικές κινήσεις (το περπάτημα της πάπιας, τις γκριμάτσες, κλπ), για να δημιουργήσει έναν μοναδικό χαρακτήρα. Κατέθεσε επίσης ότι τα παρόμοια ρούχα και το μακιγιάζ του Amador παραπλανούσαν το κοινό, δηλώνοντας ότι ήδη είχε λάβει πολλές επιστολές από ανθρώπους που πήγαιναν να δουν μια ταινία που έπαιζε ο Τσάπλιν, αλλά αντ' αυτού έβλεπαν έναν άλλο ηθοποιό.

Στις 11 Ιουλίου του 1925, το δικαστήριο απεφάνθη υπέρ του Τσάπλιν, αποκαλώντας τον Amador απατεώνα. Το δικαστήριο διέταξε επίσης να καταστραφούν τα αρνητικά της ταινίας The Race Track. O Amador και οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση και το καλοκαίρι του 1928, το δικαστήριο αποφάνθηκε και πάλι υπέρ του Τσάπλιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου