Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ο αστικός κήπος του ακτιβιστή Adam Purple που εκτόπισε τα γύρω κτίρια


Το 1975, ο καλλιτέχνης και κοινωνικός ακτιβιστής Adam Purple, γνωστός επειδή φορούσε μονίμως μοβ ρούχα, κοίταξε έξω από το παράθυρο του στο Lower East Side της Νέας Υόρκης, που μαστιζόταν από το έγκλημα, και είδε δύο παιδιά να παίζουν σε ένα σωρό από μπάζα. Αμέσως του ήρθαν οι δικές του αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, που ξυπόλυτος έπαιζε στα λιβάδια και τα δάση του Μισούρι, και ξαφνικά ήθελε αυτά τα παιδιά να μπορούν να αισθανθούν το χώμα κάτω από τα πόδια τους σε ένα ασφαλές, χωρίς μπάζα, περιβάλλον. Σχεδόν αμέσως άρχισε τις εργασίες για να φτιάξει τον Κήπο της Εδέμ.




Μέσα σε πέντε χρόνια, ο Purple δούλεψε συνεχώς για να φτιάξει έναν ομόκεντρο κήπο που τελικά θα έφτανε σε έκταση τα 1,4 στρέμματα. καθώς τα γύρω εγκαταλελειμμένα κτίρια κατεδαφιζόταν, ο κήπος συνεχώς μεγάλωνε, μια διαδικασία που παρομοιαζόταν μεταφορικά με έναν κήπο που γκρέμιζε τα κτίρια γύρω του. Ο Purple μάζευε τα τούβλα και τα οικοδομικά υλικά από την περιοχή και έφερνε κοπριά από τα άλογα από το Central Park.


Ο Κήπος της Εδέμ όχι μόνο ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο για την κοινότητα, αλλά παρείχε και τροφή που παράγονταν εκεί, όπως καλαμπόκι, μούρα, ντομάτες, αγγούρια κ.ά.. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '80 είχε γίνει ένα διάσημο και αγαπημένο ορόσημο στο Lower East Side.

Δυστυχώς, ο Δήμος της Νέας Υόρκης δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα τον κήπο του Purple. Ενώ άλλα τοπικά πάρκα ήταν εμφανή στους επίσημους χάρτες της πόλης, ο Κήπος της Εδέμ φαινόταν πάντα ως "κενός". Παρά τις εκκλήσεις από την κοινότητα, ο κήπος ισοπεδώθηκε με μπουλντόζες μέσα σε μόλις 75 λεπτά στις 8 Ιανουαρίου του 1986 για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη...


Ο ίδιος ο Purple αφηγήθηκε την ιστορία το 2011, στο βίντεο που ακολουθεί.



Ο Purple πέθανε πριν λίγες ημέρες (στις 15 Σεπτεμβρίου) σε ηλικία 84 χρονών και σήμερα καταβάλλεται προσπάθεια να μαζευτούν χρήματα για την ταφή του και να στηθεί ένα μνημείο κοντά στην 184 Forsyth Street, εκεί που βρισκόταν κάποτε ο κήπος του.






Ότι απέμεινε μετά τις μπουλντόζες...


από: this is colossal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου