Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Η ιστορία του τζακούζι

Candido, Gelindo, Frank, Joseph και Valeriano Jacuzzi

Ο Giovanni και η Teresa Jacuzzi παντρεύτηκαν το 1886 και απέκτησαν 13 παιδιά, επτά γιους και πέντε κόρες. Η οικογένεια μετανάστευσε στην Αμερική για να ξεφύγει από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί, οι γιοι εργάστηκαν από κοινού για να εφεύρουν, να κατασκευάσουν και να πουλήσουν διάφορες μηχανές.



Ο Rachele, ο μεγαλύτερος αδελφός, κατάφερε μια βελτίωση στην προπέλα του αεροπλάνου. Στη συνέχεια, κατάφερε να φτιάξει ένα ολόκληρο αεροπλάνο. Έπειτα, πέτυχε μια μέθοδο άντλησης νερού που οδήγησε στις μηχανές άρδευσης οι οποίες ήταν πολύ δημοφιλείς στην Καλιφόρνια. Ο νεότερος αδελφός, ο Candido, τελειοποίησε τα αγγλικά του, έτσι ώστε να μπορεί να πουλάει τα gadgets της οικογένειας. Έπειτα, στη δεκαετία του 1940, ο γιος του Candido, Ken, μολύνθηκε από στρεπτόκοκκο στο λαιμό.

Ένα Jacuzzi μονοπλάνο του 1921

Αν και κάτι τέτοιο φαίνεται θεραπεύσιμο σε μεγάλο βαθμό πλέον, η ασθένεια του Ken συνέβη σε μια εποχή πολύ πριν τα αντιβιοτικά. Ο στρεπτόκοκκος οδηγεί σε ρευματικό πυρετό, ο οποίος με τη σειρά του σε Νεανική Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, ένα σύνδρομο που προκαλεί επίμονο πόνο στις αρθρώσεις, πρήξιμο και δυσκαμψία. Στην περίπτωση του Ken, η μόλυνση επηρέασε ολόκληρο το σώμα του. Η οικογένεια τον πήγε σε ρευματολόγο, ο οποίος συνέστησε, εκτός από την φυσική θεραπεία, και κάμποσα φάρμακα. Επίσης συνέστησε και μια πιο προηγμένη θεραπεία.

"Την υδροθεραπεία", λέει ο Ken, "για να ζεσταθεί το σώμα και οι αρθρώσεις μου και γίνουν πιο ευέλικτα". Η Inez παρατήρησε ότι ο Ken αντέδρασε καλά στις θεραπείες με βάση το νερό, αλλά δεν μπορούσε πάντα να τον πηγαίνει για θεραπεία. Έτσι, για να μειώσουν την ταλαιπωρία, έβαλε τον Candido να εξετάσει πως είναι μια μονάδα υδροθεραπείας. "Συμπέρανε ότι είναι απλά αντλίες. Έτσι, ανέπτυξε ένα σχέδιο".

Πατέντα του 1954 για την συσκευή υδροθεραπείας των Jacuzzi

Έτσι γεννήθηκε το τζακούζι -αν και απέχει πολύ από την όλη ιστορία. Η οικογένεια των Jacuzzi ήταν βιομηχανικοί προμηθευτές και ποτέ δεν είχαν ασχοληθεί με την εμπορία των προϊόντων τους προς τους καταναλωτές. Κάτι τέτοιο χρειαζόταν κάποια καινοτομία, κάτι το οποίο η οικογένεια έκανε τέλεια.

Δείτε όλο το άρθρο για το τζακούζι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου