Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Endurance: Επιβίωση πέρα και πάνω από κάθε λογική


Αυτόν τον μήνα, πριν από ένα αιώνα, καταγράφτηκε μια από τις πιο ηρωικές στιγμές στην ιστορία των εξερευνήσεων σε ένα απομακρυσμένο νησί στον Νότιο Ατλαντικό. Ο σερ Έρνεστ Χένρι Σάκλετον (Ernest Henry Shackleton) και το πλήρωμά του, είχαν παγιδευτεί από τον πάγο από τον Φεβρουάριο του 1915, αλλά στις 27 Οκτωβρίου του 1915, το πλοίο τους, το διάσημο Endurance, υπέκυψε στην πίεση του πάγου.

Το πλήρωμα επέζησε σε ένα κομμάτι πάγου που παρασύρονταν για έξι μήνες πριν περάσουν στο κοντινό Elephant Island και τελικά στείλουν προσωπικό για να ζητήσουν βοήθεια στη νήσο Νότια Γεωργία, τώρα μέρος της Φώκλαντ.



Δείτε ακόμη μερικές απίστευτες ιστορίες επιβίωσης

Ο σερ Έρνεστ Χένρι Σάκλετον


Ο Σάκλετον ήταν ήδη ήρωας για πολλούς, αλλά αυτό το τολμηρό ταξίδι των 720 ναυτικών μιλίων με το δικάταρτο James Caird, από το Elephant Island μέχρι τη Νότια Γεωργία, τον τοποθέτησε στο πάνθεον των μεγάλων Βρετανών εξερευνητών.


Το Endurance είχε αφήσει το Πλίμουθ τον Αύγουστο του 1914, εν μέσω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, και ο Shackleton και το πλήρωμά του προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στις στρατιωτικές αρχές. Το Γραφείο Πολέμου (War Office) τους απάντησε με ένα απλό "Προβείτε". Από τότε, δεν είχαν καμία επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο.


Μόλις έφτασαν έξω από τον νορβηγικό σταθμό ανεφοδιασμού στο Stromness της Νότιας Γεωργίας τον Μάιο του 1916, ο Σάκλετον έκανε μόνο μια ερώτηση: "Πείτε μου, πότε τελείωσε ο πόλεμος;"

Ο φωτογράφος Frank Hurley

Βοήθεια στο ταξίδι των Endurance και James Caird ήταν οι φωτογραφίες του Frank Hurley, του επίσημου φωτογράφου της αποστολής (και πολλών άλλων ερευνητικών αποστολών). Ο Hurley τράβηξε τόσο ασπρόμαυρες όσο και έγχρωμες φωτογραφίες της αποστολής και αργότερα ένα ντοκιμαντέρ.

Ο Frank Hurley ετοιμάζεται για λήψη

Ο Hurley χρησιμοποίησε ασυνήθιστες οπτικές γωνίες (ανέβαινε σε απόκρημνα σημεία) και πειραματιζόταν με τις φωτογραφίες για να τις δώσει ένα "μεγαλείο", π.χ. προκειμένου να φαίνεται η παγωμένη ανάσα που έβγαινε από το στόμα και τα αυτιά των μελών του πληρώματος, ο Hurley χρησιμοποιούσε καπνό από τσιγάρο και σωλήνες από καουτσούκ.




Για την περίφημη φωτογραφία της αναχώρησης του Σάκλετον από το Elephant Island, ο Hurley πρόσθεσε ένα μελαγχολικό τοπίο με σύννεφα. Η πιο φωτογραφία του πληρώματος του Σάκλετον, που χαιρετάνε τον εξερευνητή καθώς αυτός "επιστρέφει" να τους σώσει, είναι μια φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη στιγμή της αναχώρησης του Σάκλετον.

Ομάδα με σκυλιά ενώ ψάχνουν οδό διαφυγής στον πάγο

Το Endurance καθώς πιέζεται από τον πάγο

Ο ύπαρχος Frank Wild επιθεωρεί τα συντρίμμια του Endurance


Το πλήρωμα τραβάει μια από τις λέμβους πάνω στον πάγο μετά τη διάλυση του Endurance

24 Απριλίου 1916: Το James Caird ρίχνεται στη θάλασσα στο Elephant Island για να φέρει βοήθεια από τη Νότια Γεωργία














φωτογραφίες: mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου