Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Το θεώρημα Fold-and-cut: Φτιάξτε οποιοδήποτε σχήμα με ένα μόνο κόψιμο


Οι μαθηματικοί βλέπουν τον κόσμο από μια άλλη οπτική γωνία. Στην προκειμένη περίπτωση, η Katie Steckles, μια μαθηματικός από το Μάντσεστερ της Αγγλίας που προσπαθούσε να κόψει ένα τετράγωνο από ένα κομμάτι χαρτί.



Άρχισε λοιπόν να ψάχνει να βρει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να το κάνει. Το ψάξιμο την οδήγησε σε έναν πειραματισμό (αποδεικνύεται ότι μπορεί να γίνει με ένα μόνο κόψιμο) και στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν υπήρχαν και άλλα σχήματα που θα μπορούσαν να γίνουν με ένα μόνο κόψιμο. Τότε ήταν που την ρώτησε ο σύντροφός της, "Δεν είναι θεώρημα αυτό;"

Wakoku Chiyekurabe, Kan Chu Sen, 1721

Και όμως είναι. Το θεώρημα fold-and-cut. Το πρώτο πρόβλημα του θεωρήματος εμφανίστηκε το 1721 στο Wakoku Chiyekurabe (μαθηματικοί διαγωνισμοί), ένα βιβλίο του Kan Chu Sen στην Ιαπωνία -αποδείχτηκε αργότερα από ένα παιδί θαύμα-μηχανικό υπολιγιστών-μάγο του οριγκάμι, τον Erik Demaine. Το θεώρημα αναφέρει ότι κάθε σχήμα που αποτελείται από ευθείες γραμμές μπορεί να γίνει από ένα μόνο κόψιμο, αν μπορεί απλά κανείς να διπλώσει σωστά το χαρτί. Αστέρια, χελώνες, ολόκληρο το αλφάβητο (το οποίο επιδεικνύει η Steckles στο βίντεο). Μπορούν να φτιαχτούν τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου