Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ένας πίνακας σε ένα 5μετρο πάπυρο είναι ένας από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς της Κίνας


Ο κόσμος είχε μαζευτεί περιμένοντας μέχρι και 6 ώρες για να δει το πιο διάσημο έργο τέχνης της Κίνας, έναν πίνακα του 12ου αιώνα σε πάπυρο που παρουσιάζει την πρωτεύουσα της δυναστείας Σονγκ, πόλη Haifeng, κατά τη διάρκεια της γιορτής Qingming. Ο πίανκας, με τίτλο "Along the River during the Qingming Festival", έχει αντιγραφεί πολλές φορές, αλλά ο πρωτότυπος εκτίθεται σπάνια λόγω του ότι είναι πολύ εύθραυστος.

Ο πίνακας αποκαλείται και "Μόνα Λίζα της Κίνας". Μέχρι τις 12 Οκτωβρίου φέτος, μπορούσε κανείς να τον δει στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο.



Αντίγραφο του πίνακα στον κήπο Bao Mo στην πόλη Κουανγκτσόου

Ο πίνακας είναι έργο του Zhang Zeduan, που έζησε από το 1085 ως το 1145. Έχει διαστάσεις 24,8 εκατοστά ύψος και 5,29 μέτρα μήκος. Για να τον δει κάποιος έπρεπε να τον ξετυλίξει και να τον δει από τα δεξιά προς τα αριστερά. Σήμερα βρίσκεται σε γυάλινη προθήκη.

Το θέμα του πίνακα είναι ένα τοπίο έξω από την πόλη Bianjing, γνωστή σήμερα ως Kaifeng, στην επαρχεία Χενάν, κατά τη διάρκεια της γιορτής Qingming, που γίνεται προς τιμή των προγόνων. Παρουσιάζει την πιο ελαφριά πλευρά της γιορτής: άνθρωποι καθαρίζουν τους τάφους των προγόνων τους. Στον πίνακα παρουσιάζονται τα πέριξ της πόλης καθώς και το κέντρο της.

Λεπτομέρεια

Ο πίνακας ξετυλίγεται για να αποκαλύψει τρεις κύριες ενότητες: μια αγροτική περιοχή στα δεξιά, επιχειρήσεις και άλλες δραστηριότητες στη μέση, και στη συνέχεια, το ποτάμι με την κυκλοφορία του και μια γέφυρα. Στην άκρη αριστερά βρίσκεται η πολυσύχναστη πόλη και η πύλη της.

Η γέφυρα

Στην ιστοσελίδα του China Museum Online υπάρχει ένα διόραμα (εδώ) μιας έκδοσης του πίνακα, που είναι πιο πρόσφατη από αυτή της δυναστείας Σονγκ. Δείτε εδώ ένα ξυλόγλυπτο μήκους 12 μέτρων που βασίστηκε στον πίνακα.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου στην Απαγορευμένη Πόλη σκοπεύουν να εκθέσουν τον πρωτότυπο πίνακα το 2020 ξανά. Η πρποηγούμενη φορά που εκτέθηκε ήταν το 2002 στην Σαγκάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου