Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Φωτογραφίζοντας λιβελούλες


Στον φωτογράφο και αστρονόμο Pieter van Dokkum άρεσαν οι λιβελούλες για πάρα πολλά χρόνια, αλλά όταν συνάντησε μια λίμνη στη Νέα Αγγλία γεμάτη με εκατοντάδες λιβελούλες, αποφάσισε να κάνει ένα βιβλίο. Ο φωτογράφος περιπλανήθηκε στη λίμνη, πέρασε νύχτες περιμένοντας την κατάλληλη λήψη, μέχρι που έχασε και μερικά παπούτσια. Το αποτέλεσμα είναι το Dragonflies: Magnificent Creatures of Water, Air, and Land, που παρουσιάζει την ομορφιά αυτών των εντόμων.



Το βιβλίο ξεκινά με μικροσκοπικές λιβελούλες, με τη μεταμόρφωση των νυμφών. Οι νέες λιβελούλες περνούν από μια μεταμόρφωση (παρόμοια με αυτήν της κάμπιας) που διαρκεί μια ολόκληρη νύχτα για να ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια ο van Dokkum ακολουθεί την πλήρη ζωή τους, μέχρι δηλαδή το τέλος τους το φθινόπωρο. Περίπου το 1/3 των εικόνων προέρχεται από αυτή τη λίμνη στη Νέα Αγγλία, ενώ άλλες προέρχονται από διάφορα μέρη στην Αμερική και την Ολλανδία.

Ο Van Dokkum συγκρίνει τις λιβελλούλες με τις νεράιδες -και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Αυτά τα πλάσματα έχουν εκπληκτικά χρώματα και ομορφιά.






από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου