Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Pattie Boyd, η Layla για την οποία γράφτηκαν 10 τραγούδια


Η Pattie Boyd ήταν μοντέλο και ηθοποιός στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το 1964 είχε ένα ρόλο -όπου έλεγε μια και μόνο λέξη, "Prisoners?"- στην κωμική ταινία A Hard Day's Night του Richard Lester (η ταινία καταγράφει μερικές μέρες από τη ζωή των Beatles κατά τη διάρκεια της Beatlemania και παίζουν οι ίδιοι). Αυτός ο ρόλος άλλαξε τη ζωή της Boyd. Στα γυρίσματα γνώρισε τον George Harrison και έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι που θα την έκανε ίσως την σημαντικότερη μούσα της rock and roll.



Ο Harrison και η Boyd παντρεύτηκαν μετά από 2 χρόνια. Ο Harrison όμως δεν ήταν ο μόνος αστέρας της ροκ που ήθελε την προσοχή της Boyd γράφοντας τραγούδια γι' αυτήν. Ο κιθαρίστας Eric Clapton, ένας από τους καλύτερους φίλους του Harrison, ήταν επίσης ερωτευμένος με την Boyd και έγραψε μερικά τραγούδια για τον απαγορευμένο έρωτά του.

Η Boyd και ο Harrison χώρισαν το 1977. Μέχρι τότε όμως, η Boyd είχε μια σύντομη περιπέτειά με τον Ronnie Wood, μελλοντικό κιθαρίστα των Rolling Stones. Το 1979, ο Clapton παντρεύτηκε την Boyd, αν και ούτε αυτός ο γάμος κράτησε. Το ζευγάρι χώρισε μια δεκαετία αργότερα, και το 2015 η Boyd παντρεύτηκε για τρίτη φορά.

Τα τραγούδια που ακολουθούν είναι γραμμένα όλα για την Pattie Boyd, την Layla του Clapton.

The Beatles - I Need You (1965)
Ήταν το δεύτερο τραγούδι γραμμένο από τον Harrison που μπήκε σε άλμπουμ των Beatles, στην περίπτωση στον δίσκο Help! του 1965.


The Beatles - Something (1969)
Ο Harrison ορίμασε ως στιχουργός ανάμεσα στο Help! και στο Abbey Road του 1969. Όμως ο Harrison, σύμφωνα με την Boyd, είπε ότι το "Something" ήταν γι' αυτήν.


The Beatles - For You Blue (1970)
Ο Harrison είχε δηλώσει για το τραγούδι: "'For You Blue' is a simple 12-bar song following all the normal 12-bar principles, except that it's happy-go-lucky!". Πιστεύεται ότι είναι για την Boyd.


Derek And The Dominos - Layla (1970)



Ο Clapton έγραψε στο στούντιο των Derek and the Dominos' το Layla και Other Assorted Love Songs, ως διακήρυξη της αγάπης του για την Pattie Boyd Harrison. Το όνομα Layla προήρθε από ένα αραβικό ποίημα του 14ου αι., το The Story of Layla and Majnun, του Πέρση ποιητή Nizami Ganjavi. Ένας κοινός φίλος, έδωσε στον Clapton και την Boyd από ένα αντίγραφο. Ήταν για τον απαγορευμένο έρωτα. Ο Clapton της παρουσίασε το τραγούδι, παίζοντας μια κασέτα, ένα απόγευμα. Η ίδια έχει γράψει ότι είναι "το πιο δυνατό, συγκινητικό τραγούδι που έχω ακούσει ποτέ".


Ronnie Wood - Mystifies Me (1974) και Breathe On Me (1975)
Το "Mystifies Me" ήταν σε ένα σόλο δίσκο του Wood, ενώ ήταν μέλος ενός συγκροτήματος, που βγήκε ένα χρόνο πριν ενωθεί με τους Rolling Stones (για να γράψει τον δίσκο και να τον παρουσιάσει τον βοήθησαν οι Mick Jagger και George Harrison). Εκείνη την εποχή, ο Wood είχε σχέση με την Boyd ενώ ο Harrison με την πρώτη σύζυγο του Wood, Krissie Findley. Ο Wood έχει γράψει ότι ήξερε πως ο Clapton ήταν ερωτευμένος με την Boyd.

Το "Breathe on Me" βγήκε στο επόμενο σόλο άλμπουμ του Wood album, Now Look. Ο Harrison και ο Wood αργότερα θα γελούσαν με την... ανταλλαγή που είχαν κάνει.


George Harrison - So Sad (1974)
Το "So Sad," του άλμπουμ Dark Horse του Harrison το 1974, είναι το μοναδικό τραγούδι του που αναφέρεται στα προβλήματα του γάμου του με την Boyd. Το άλμπουμ βγήκε την ίδια χρονιά που χώρισαν. Το διαζύγιο οριστικοποιήθηκε το 1977.


Eric Clapton - Wonderful Tonight (1977)



Ο Clapton και η Boyd έκαναν σχέση. Στο βιβλίο της, η Boyd θυμάται ένα περιστατικό στο οποίο πέρασε μερικές ώρες μέχρι να αποφασίσει ποιο φόρεμα να φορέσει για μια βραδινή έξοδο, ενώ ο Clapton περίμενε στο άλλο δωμάτιο, παίζοντας την κιθάρα του. Εμπνευσμένος από ένα τραγουδιστή της κάντρι, τον Don Williams, ο Clapton σκέφτηκε το "Wonderful Tonight" ενώ περίμενε. Όταν η Boyd κατέβηκε και τον ρώτησε αν ήταν εντάξει, εκείνος της έπαιξε το κομμάτι που μόλις είχε γράψει.


Eric Clapton - She's Waiting (1985)
Το "She's Waiting" βγήκε το 1985 στον δίσκο Behind the Sun, ένα άλμπουμ που η Warner Bros. ανάγκασε τον Clapton να πειραματιστεί μαζί του γιατί αρχικά δεν ήταν πολύ εμπορικός για την εταιρία. Το τραγούδι κυκλοφόρησε ένα χρόνο αφότου ο Clapton και η Boyd χώρισαν. Οι στίχοι "She's waiting for another love" και "Get ready now, 'cause pretty soon/She'll be gone and you'll be on your own" υποδεικνύουν την Boyd.


Eric Clapton - Old Love (1989)
Ο Clapton και η Boyd χώρισαν επισήμως το 1988. Σε μια επιστολή του από τη Νέα Υόρκη, ο Clapton έγραψε στην Boyd ότι δούλευε ένα άλμπουμ με τον Harrison και είχε γράψει ένα τραγούδι γι' αυτήν, ισχυριζόμενος ότι θα είναι το καλύτερο του δίσκου. "Λέγεται 'Old Love', μην παρεξηγηθείς, δε γέρασες. Μιλάει για την αγάπη που γερνάει".

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου