Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Τα πρώτα προϊόντα μερικών γνωστών εταιριών

Η πρώτη Harley-Davidson σε έκθεση στο Μιλγουόκι

Πριν εταιρίες όπως η Apple, η Nike και η Nintendo γίνουν γίγαντες στο είδος τους, έπρεπε κάπως να ξεκινήσουν. Τα πρώτα προϊόντα τους έκαναν αμέσως επιτυχία, ενώ άλλες μπορεί να χρειάστηκαν λίγο περισσότερο χρόνο.

Δείτε τα πρώτα προϊόντα μερικών εταιριών πριν γίνουν διάσημες.



Nintendo - Κάρτες Hanafuda
Η Nintendo, το εμπορικό σήμα των video game που ξεκίνησε με παιχνίδια όπως το Mario, το Legend of Zelda και το Pokemon, είναι μία από τις παλαιότερες εταιρείες αυτής της λίστας. Ιδρύθηκε το 1889 ως εταιρεία τραπουλόχαρτων στο Κιότο της Ιαπωνίας. Οι κάρτες (hanafuda, ή "κάρτες λουλουδιών" λόγω των περίτεχνων εικόνων τους με λουλούδια) ήταν δημοφιλής μεταξύ των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στους χώρους των τυχερών παιχνιδιών στην Ιαπωνία.


L'Oréal - Βαφή μαλλιών


Πριν εμφανιστεί η L'Oréal, μια ασφαλής και αποτελεσματική βαφή μαλλιών ήταν κάτι το δύσκολο. Βλέποντας ένα κενό στην αγορά της περιποίησης μαλλιών, ο Γάλλος χημικός Eugène Schueller αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί. Πέρασε χρόνια πειραματιζόμενος με φόρμουλες βαφής μαλλιών στην κουζίνα του, προκαλώντας πολλές μικρές εκρήξεις αλλά και επισκέψεις της αστυνομίας. Τελικά τελειοποίησε το προϊόν το 1907 και ίδρυσε την εταιρεία που δύο χρόνια αργότερα θα γίνει η L'Oréal.


HOOVER - Το σκουπάκι αναρρόφησης

Το 1908 περίπου

Το πρώτο σκουπάκι της Hoover ήταν ένα κουτί σαπουνιού, μια θήκη ενός σατέν μαξιλαριού, μια λαβή σκούπας και ένας ανεμιστήρας. Αρχικά ονομάστηκε "The Electric Suction Sweeper" και φτιάχτηκε από τον ξάδελφό της συζύγου του Henry Hoover, James Murray Spangler, σε μια προσπάθεια να καθαρίσει τη σκόνη που επιδείνωνε το άσθμα του. Ο Hoover αγόρασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του το 1908 και το έβγαλε στην αγορά.


IKEA - Μολύβια, νάιλον κάλτσες, κλπ

Κατάλογος IKEA

Ο ιδρυτής της ΙΚΕΑ Ingvar Kamprad έδειξε ότι ήταν επιχειρηματικό μυαλό από νεαρή ηλικία. Στην ηλικία των 5, άρχισε να αγοράζει χύμα παιχνίδια από τη Στοκχόλμη και να τα πουλάει στους γείτονές του. Αργότερα πουλούσε σπόρους λουλουδιών, ευχετήριες κάρτες, χριστουγεννιάτικα στολίδια και πολλά άλλα. Το 1943, όταν ήταν 17, ο Kamprad ίδρυσε την ΙΚΕΑ από το τραπέζι της κουζίνας του θείου του. Ξεκίνησε ως μια επιχείρηση ταχυδρομικών παραγγελιών, πουλούσε διάφορα αντικείμενα όπως κάλτσες, κοσμήματα, ρολόγια, στυλό και κορνίζες. Ο Kamprad πρόσθεσε το έπιπλο στην εταιρεία του λίγα χρόνια αργότερα. Οι πωλήσεις επίπλων έγιναν ακόμη περισσότερες με την εισαγωγή του καταλόγου ΙΚΕΑ το 1951 και τον πρώτο εκθεσιακό χώρο με έπιπλα το 1953. Σταδιακά άρχισε η κατάργηση όλων των άλλων προϊόντων τα επόμενα χρόνια.


Nestlé - Βρεφική τροφή
Η Nestle είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο, με προϊόντα από καραμέλα μέχρι τροφές σκύλων. Τα πάντα όμως ξεκίνησαν από τις βρεφικές τροφές. Το 1867, ο γερμανικής καταγωγής φαρμακοποιός Henri Nestlé παρουσίασε το εύκολο στην πέψη, και εναλλακτικό του μητρικού γάλακτος, farine lactée ή "αλεύρι με γάλα". Όταν το προϊόν χρησιμοποιήθηκε σε ένα πρόωρο μωρό που βρισκόταν σε κακή κατάσταση και έγινε καλά, το προϊόν απογειώθηκε.


Lego - Ξύλινα παιχνίδια


Δείτε ακόμη:
Ένας κινούμενος Σίσυφος από LEGO
Ένας πύργος από 200.000 LEGO
Το κάστρο Χόγκουαρτς με LEGO
Η Κόλαση του Δάντη με LEGO
Βικτοριανές επαύλεις από Lego

Η εταιρία που είναι γνωστή για τα πλαστικά τουβλάκια της, ιδρύθηκε από έναν ξυλουργό. Προσπαθώντας να βρει αρκετό ξύλο για να φτιάχνει έπιπλα κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης στη Δανία το 1930, ο Ole Kirk Kristiansen μετέτρεψε τα απορρίμματα ξύλου σε παιδικά παιχνίδια. Μερικά από τα πρώτα προϊόντα της LEGO ήταν τρενάκια, αυτοκίνητα και μια ξύλινη πάπια με ρόδες που έκανε θόρυβο όταν κάποιος την τραβούσε. Όταν άρχισε να πειραματίζεται με πλαστικά παιχνίδια το 1947, τα περισσότερα πολυκαταστήματα δεν ενδιαφέρθηκαν.


Harley Davidson

Δείτε ακόμη: Το πρώτο εργοστάσιο της Harley-Davidson

Ο William Harley και οι αδελφοί Arthur και Walter Davidson ανέπτυξαν την πρώτη τους μοτοσικλέτα το 1903. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα: Δεν είχε αρκετή ιπποδύναμη για ανεβαίνει σε ανηφόρα. Με τη δεύτερη προσπάθεια είχαν λίγη περισσότερη τύχη. Το δδεύτερο μοντέλο είχε μεγαλύτερο κινητήρα (ήταν όμως και πάλι μικροκαμωμένος με τα σημερινά δεδομένα). Ένας φίλος τους, ονόματι Henry Meyer, ήταν αυτός που αγόρασε το πρωτότυπο, πριν η Harley-Davidson γίνει επισήμως εταιρεία.


Nike - Παπούτσια τρεξίματος
Τις απαρχές της Nike μπορεί να τις ανάγει κανείς σε μια εργασία ενός φοιτητή για μια μικρή εταιρία. Ο Phil Knight βρισκόταν στο Stanford Graduate School of Business, όταν είχε την ιδέα για μια ιαπωνική εταιρεία παπουτσιών υψηλής ποιότητας με χαμηλότερο κόστος απ' ό,τι οι γερμανικές μάρκες που κυριαρχούσαν στην αγορά τότε. Μια εργασία του, τον ενέπνευσε να ιδρύσει μια πραγματική επιχείρηση το 1964. Η Nike -τότε Blue Ribbon Sports- ξεκίνησε ως διανομέας των παπουτσιών για τρέξιμο Onitsuka Tiger που κατασκευάζονταν στην Ιαπωνία. Ο Knight πουλούσε ο ίδιος τα παπούτσια από το πίσω μέρος του station wagon του στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.


Apple

Διαφήμιση το 1976

Δείτε ακόμη:
Το δαγκωμένο μήλο της Apple
Γιατί τα ρολόγια της Apple δείχνουν πάντα την ώρα 10:09 στις διαφημίσεις;

Ο Steve Wozniak δεν είχε σκοπό να αλλάξει την ιστορία με την εφεύρεση του, Apple I, το 1975. Αρχικά έφτιαξε τον μικροϋπολογιστή του για να κάνει επίδειξη στους συναδέλφους του σε μία από τις συναντήσεις τους Homebrew Computer Club στη Silicon Valley. Σύμφωνα με τον Wozniak, το απλό εκείνο προϊόν έφερε τη σήμανση "η πρώτη φορά στην ιστορία που κάποιος είχε πληκτρολογήσει ένα χαρακτήρα με ένα πληκτρολόγιο και τον είδε να εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του ακριβώς μπροστά του". Ο σχεδιασμός ήταν εντελώς διαφορετικός από τα σημερινά πρότυπα, αλλά ο Steve Jobs είδε την εμπορική δυναμική του.


Ford - Το μοντέλο A

Διαφήμιση το 1903

Το 1903, η νεαρή εταιρεία Ford Motor Company αγωνιζόταν να παραμείνει ζωντανή, ξοδεύοντας σχεδόν όλα τα μετρητά για να αγοράσει ανταλλακτικά αυτοκινήτων και να πληρώσει τους εργαζόμενους. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ο οδοντίατρος από το Σικάγο E. Pfennig έκανε μια αγορά που τόσο απεγνωσμένα χρειαζόταν η εταιρία. Αγόρασε το πρώτο Model A για 850 δολάρια. Ήταν η πρώτη από τις πολλές παραγγελίες για το όχημα και μετά από μόλις 15 μήνες στην αγορά, πουλήθηκαν 1700 αυτοκίνητα.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου