Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Ένα νησί σε σχήμα καρδιάς στις ακτές της Κροατίας


Το νησί Γκαλέζνιακ (Galešnjak στα κροατικά, γνωστό και ως Νησί του Έρωτα, Otok za zaljubljene στα κροατικά) βρίσκεται στο κανάλι Pašman της Αδριατικής, μεταξύ του νησιού Πάσμαν (Pašman) και της πόλης Turanj στην ηπειρωτική Κροατία. Είναι ένα από τα λίγα φυσικά μέρη σε σχήμα καρδιάς.



Έχει έκταση 0,132 τετ. χλμ ενώ η ακτογραμμή του έχει μήκος 1,55 χιλιόμετρα. Το νησί διαθέτει δύο κορυφές, με την ψηλότερη να βρίσκεται 36 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Είναι ιδιόκτητο νησί και πέρα από άγρια φυτά και δέντρα δεν υπάρχει κάτι άλλο πάνω του. Η μοναδική ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει βρεθεί στο νησί είναι τρία γνωστά αναχώματα ταφής των Ιλλυριών και τα ερείπια των θεμελίων ενός αρχαίου κτιρίου.


Το Γκαλέζνιακ είναι ίσως το πιο διάσημο νησί σε σχήμα καρδιάς. Τον Φεβρουάριο του 2009 επισημάνθηκε στο Google Earth και αμέσως τράβηξε την παγκόσμια προσοχή και έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρχικά εντοπίστηκε από έναν χαρτογράφο του 19ου αιώνα που εργαζόταν για τον Ναπολέοντα. Τώρα ανήκει στον Tonci Juresko, ο οποίος πρόσφατα αποφάσισε να αποψιλώσει δύο μεγάλα μέρη του νησιού, κάτι που πίκρανε όσους ήθελαν να επισκεφτούν το νησί.


Ο Juresko είχε ένα σχέδιο για να κάνει το νησί ακόμα πιο ρομαντικό. Όταν άκουσε ότι η Αντζελίνα Τζολί ήθελε να αγοράσει ένα νησί σε σχήμα καρδιάς στη Νέα Υόρκη για τα γενέθλια του Μπραντ Πιτ, ο Juresko συνειδητοποίησε ότι ο τουρισμός στο Γκαλέζνιακ θα μπορούσε να είναι αρκετά κερδοφόρος. Έτσι, έκοψε 250 δέντρα και έχτισε ένα παρεκκλήσι όπου θα γίνονται γάμοι. Ο ίδιος σχεδιάζει επίσης να ξαναχτίσει την προβλήτα που είχε φτιάξει ο παππούς του πριν από 80 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου