Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Η συγχρονισμένη κολύμβηση έχει μια ιστορία που πηγαίνει πίσω στην αρχαία Ρώμη


Πριν το άθλημα φτάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν θέαμα του τσίρκου και των βαριετέ



Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η συγχρονισμένη κολύμβηση, η οποία προστέθηκε σαν αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984, είναι κάτι νέο. Υπάρχουν όμως κάποιοι πρόδρομοί που πάνε πολλούς αιώνες πίσω.

Naumachia

Οι μονομαχίες στην αρχαία Ρώμη είναι γνωστές. Υπήρχαν όμως και υδρόβιες. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι, από την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα ακόμη, έφτιαχναν λίμνες και πλημμύριζαν αμφιθέατρα ώστε να οργανώσουν αναπαραστάσεις μεγάλων ναυμαχιών, στις οποίες οι κρατούμενοι ήταν αναγκασμένοι να πολεμήσουν ο ένας τον άλλον μέχρι θανάτου -ή να πνιγούν προσπαθώντας. Οι ναυμαχίες ήταν περίτεχνες παραγωγές και πραγματοποιούνταν μόνο κατόπιν εντολής του αυτοκράτορα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι διεξάγονταν και άλλα -λιγότερο μακάβρια- είδη υδρόβιων παραστάσεις κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχαίου πρόδρομου της σύγχρονης συγχρονισμένης κολύμβησης.

Royal Aquarium, Westminster. Agnes Beckwith, 1885

Ο Ρωμαίος ποιητής -με καταγωγή από την Ισπανία, που έζησε τον 1ο αι μ.Χ.- Μάρκος Βαλέριος Μαρτιάλης (ή απλώς, Μαρτιάλης) έγραψε μια σειρά από επιγράμματα για τα πρώτα θεάματα στο Κολοσσαίο, όπου περιγράφει μια ομάδα γυναικών που έπαιζαν τις Νηρηίδες, της νύμφες του νερού, κατά τη διάρκεια μιας υδάτινης παράστασης στο πλημμυρισμένο αμφιθέατρο. Βουτούσαν, κολυμπούσαν και δημιούργησαν περίτεχνους σχηματισμούς και σχήματα μέσα στο νερό, όπως το περίγραμμα ή τη μορφή μιας τρίαινας, μιας άγκυρας και ένα πλοίο με τεράστια πανιά. Μιας και υποδύονταν τις νύμφες, πιθανώς να ήταν γυμνές, οπότε είναι πιθανό να ήταν της χαμηλής τάξης ή και σκλάβες.

Υδάτινο τσίρκο στο Μπλάκπουλ

Η Annette Kellerman, Αυστραλή επαγγελματίας κολυμβήτρια, αστέρας του βαριετέ και του κινηματογράφου

Διαβάστε για τις παραστάσεις στα τσίρκο και τα βαριετέ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου