Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

6 ακόμα παιχνίδια παζλ του δημιουργού του Κύβου του Ρούμπικ


Ο Ούγγρος γλύπτης και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ, γεννήθηκε στην Βουδαπέστη το 1944. Το όνομα του σίγουρα σας λέει κάτι, και αυτό γιατί το 1974 δημιούργησε τον κύβο του Ρούμπικ, το παιχνίδι παζλ που έγινε παγκόσμια εμμονή στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έπειτα -υπολογίζεται ότι έχουν πουληθεί περισσότεροι από 350 εκατομμύρια κύβοι, εκτός από τις χιλιάδες παραλλαγές και εναλλακτικές εκδόσεις.

Αν και ο Ρούμπικ δεν είχε ποτέ την ίδια επιτυχία που είχε με τον Κύβο, αυτό δεν τον εμπόδισε από το να συνεχίσει να εφευρίσκει ανάλογους γρίφους.

Δείτε ακόμη έξι παιχνίδια του Ρούμπικ.



Ντόμινο (φωτογραφία πάνω)
Μετά από την επιτυχία του Κύβου, ο Ρούμπικ εφηύρε πολλά μηχανικά παζλ. Το Ντόμινο του Ρούμπικ ήταν παρόμοιο με έναν κύβο, αλλά του είχε αφαιρεθεί ένα στρώμα, έτσι ώστε να αποτελείται από μόλις 18 μικρότερους κύβους αντί για 27. Στόχος του παιχνιδιού είναι να αναδιατάξει κανείς τους αριθμούς από το 1 ως το 9 (που ήταν με κουκκίδες, σε στιλ ντόμινο δηλαδή) και στις δύο πλευρές -μαύρο σε άσπρο και άσπρο σε μαύρο- ώστε να είναι στη σωστή σειρά. Το παιχνίδι, αν και έχει 406.425.600 πιθανούς συνδυασμούς, μπορεί να λυθεί με μόλις 19 κινήσεις -αν ξέρει κανείς φυσικά το πώς.


Cheese
Ακόμη ένα παζλ που βασίστηκε στο στρίψιμο, το Cheese του Ρούμπικ, εφευρέθηκε λίγο μετά τον Κύβο και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (με την ονομασία Shiftable Element Puzzle) το 1983. Για να λυθεί το παζλ, πρέπει κανείς να ομαδοποιήσει δύο στρώματα από χρωματιστά κομμάτια, έτσι ώστε να είναι ταιριασμένα σωστά και τα 12.

Το Cheese αργότερα αντικαταστάθηκε από το UFO του Ρούμπικ, το οποίο μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο και έχει δύο στρώματα και τα οποία μπορούν να γυρίσουν γύρω από το κέντρο καθώς και να διπλώσουν.


Rubik's Magic


Αποτελείται από οκτώ πλακίδια τα οποία συνδέονταν με καλώδια, κάτι που τα επιτρέπει να αναδιπλώνονται και να χειραγωγούνται σε διάφορα σχήματα. Αρχικά, υπάρχουν τρεις ασύνδετοι δακτύλιοι και σκοπός είναι να αποκτήσει σχήμα καρδιάς (έτσι οι δακτύλιοι να συνδέονται). Αν και δεν είναι απλό, μπορεί να λυθεί σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, από τους γρήγορους παίχτες. Το 1987, κυκλοφόρησε το Master Edition το οποίο έχει 12 πλακάκια και πέντε διαφορετικούς δακτυλίους.


Φίδι


Λιγότερο προφανές σαν παζλ, του Φίδι (επίσης γνωστή ως Twist του Ρούμπικ) αποτελείται από 24 συνδεδεμένα τριγωνικά πρίσματα τα οποία μπορούν να στρίψουν και να διπλωθούν, αλλά όχι να χωριστούν. Ο παίκτης πρέπει να αναδημιουργήσει μια σειρά από σχήματα (όπως ζώα, ή μια σφαίρα) με το στρίψιμο του Φιδιού, καθώς και δικές του δημιουργίες.

Ο μαθηματικός Peter Aylett υπολόγισε ότι υπάρχουν 6.770.518.220.623 τρόποι για να διπλώσει κανείς το Φίδι.


Rubik's Tangle
Στα 1990, ο Ρούμπικ παρουσίασε το Tangle, ένα παζλ με 25 πλακίδια που απεικονίζει μήκη χορδών σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα. Κάθε κομμάτι του παζλ είναι πανομοιότυπου μεγέθους και μπορεί να περιστρέφεται σε τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις. Δύο κομμάτια είναι στην πραγματικότητα ταυτόσημα, που σημαίνει ότι υπάρχουν δύο "σωστές" λύσεις, μοναδικό χαρακτηριστικό ανάμεσα στα παζλ του Rubik.


Rubik's 360


Μετά από πάνω από μια δεκαετία κάνοντας διάφορα άλλα πράγματα, ο Ρούμπικ επέστρεψε το 2009 με το Rubik's 360. Ο γρίφος περιλαμβάνει μια διάφανη πλαστική σφαίρα και έξι μπάλες μέσα της που θα πρέπει να τοποθετηθούν στα σωστά χρωματικά διαμερίσματα. Σε αντίθεση με τον Κύβο, φαίνεται να είναι αδύνατο να λυθεί αυτός ο γρίφος με τη χρήση απλών αλγορίθμων. Ο ταχύτερος καταγεγραμμένος χρόνος για την επίλυση του 360 είναι 37,02 δευτερόλεπτα, πολύ περισσότερο απ' ό,τι τα 10 δευτερόλεπτα που χρειάζονται οι ταχύτεροι παίκτες για να λύσουν τον Κύβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου