Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

8 μοντέλα υπό κλίμακα που κάνουν τη φύση πιο προσιτή


Πριν από τους υπολογιστές τα πράγματα για τη γεωγραφία και την τοπογραφία ήταν δύσκολα. Οι εικονογραφημένοι χάρτες ήταν χρήσιμοι, αλλά ήταν δύσκολο να μεταφραστεί ο φυσικός κόσμος.

Μοντέλα του ανάγλυφου της Γης σε μικρογραφία μας επιτρέπουν να παρατηρήσουμε τον φυσικό κόσμο με μια πιο εύκολη προοπτική.

Μερικά από τα μοντέλα που θα δείτε πιο κάτω έγιναν για την επιστήμη, άλλα, απλά για διασκέδαση. Στην εποχή των δορυφορικών εικόνων, σπάνια χρησιμοποιούμε πλέον μοντέλα υπό κλίμακα, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν. Αυτοί οι μικροί κόσμοι μας βοηθούν να απεικονίσουμε και να καταλάβουμε πολύ μεγαλύτερα από εμάς πράγματα.



Δείτε ακόμη:
Υπέροχα, τεράστιας κλίμακας μοντέλα πόλεων
6 πανοραμικοί πίνακες που βάζουν τον επισκέπτη μέσα στην δράση
Τα μικροσκοπικά διοράματα του Paolo Ventura
Μια βόλτα με τα 9 πιο εκπληκτικά μοντέλα τρένων του κόσμου
Η αγαπημένη και ανατριχιαστική Wonderland της Σιγκαπούρης

The Bay Model - Sausalito, Καλιφόρνια, ΗΠΑ


Το Bay Model φτιάχτηκε από το Μηχανικό του Στρατού το 1956 και το 1957 για να δουν τι θα συμβεί αν πλημμυρίσει το South Bay. Η μακέτα του κόλπου μιμούνταν την παλιρροϊκή κίνηση του Ειρηνικού Ωκεανού και έτσι το Μηχανικό μπόρεσε να αποδείξει ότι τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για το τοπικό περιβάλλον. Αυτό πυροδότησε το τοπικό κίνημα "Save the Bay", το σχέδιο τέθηκε στο αρχείο και πλέον το μοντέλο διατηρείται ως μουσειακό έκθεμα.


Fisher Museum Forestry Dioramas - Petersham, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ


Από το 1907, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έχει διαθέτει 12 τετ. χλμ δασικών εκτάσεων στη δυτική Μασαχουσέτη που χρησιμεύουν ως εργαστήρια και ερευνητικό κέντρο για τα μεταπτυχιακά στο δασικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου. Στη μέση αυτού του δάσους βρίσκεται το Μουσείο Fisher, όπου βρίσκονται μια σειρά από διοράματα που αφηγούνται την ιστορία της δασοκομίας. 23 εξαιρετικά λεπτομερή διοράματα απεικονίζουν σκηνές των δασικών εκτάσεων της Νέας Αγγλίας. 7 από τα διοράματα καταγράφουν μια περίοδο 300 χρόνων του δάσους.


Hoover Dam Old Exhibit Building - Boulder City, Νεβάδα, ΗΠΑ


Όταν επισκέπτεται κανείς το φράγμα Χούβερ, αξίζει να σταματήσει στο Old Exhibit Building, ένα μικρό δωμάτιο γεμάτο με παλιά ξύλινα καθίσματα θεάτρου στημένα σαν σε στάδιο που κοιτάζουν προς ένα τεράστιο τοπογραφικό χάρτη όπου απεικονίζονται μερικές πολιτείες και το οποίο μοντέλο φτιάχτηκε στη δεκαετία του 1930. Μεγάλες πόλεις, γεωλογικά σημεία και διάφορα φράγματα και ταμιευτήρες κατά μήκος του ποταμού Κολοράντο επισημαίνονται σχολαστικά και απεικονίζονται μέρη όπως το Γκραντ Κάνυον ή η Κοιλάδα της Φωτιάς.


The Mississippi River Basin Model - Τζάκσον, Μισισίπι, ΗΠΑ


Οι πλημμύρες του ποταμού Μισισιπή κάποτε κατέστρεφαν χιλιάδες χωράφια. Ο 31ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Χούβερ, αποκάλεσε μια πλημμύρα το 1927, "την μεγαλύτερη σε καιρό ειρήνης καταστροφή στην ιστορία της χώρας". Το πρόβλημα ήταν ότι ο Μισισιπής ήταν τεράστιος και το ζήτημα προσεγγίζονταν κατά μόνας οι περιοχές, αλλά ποτέ ως σύνολο. Χρειαζόταν ένας τρόπος για να δουν οι ειδικοί τι θα συνέβαινε στον Μισισιπή αν δίνονταν μερικές εισροές ώστε να διαμορφωθεί ολόκληρο το ποτάμιο σύστημα.

Το Μηχανικό του στρατού (οι ίδιοι που έφτιαξαν και το Bay Model) ξεκίνησε την κατασκευή του μεγαλύτερου μοντέλου μικρής κλίμακας που έγινε ποτέ. Η κατασκευή του μοντέλου της λεκάνης απορροής του ποταμού χρειάστηκε 26 χρόνια εργασίας -την οποία εκτελούσαν αιχμάλωτοι πολέμου- και χρησιμοποιήθηκε μόνο για έξι χρόνια, αλλά οι προσομοιώσεις απέτρεψαν μεγάλες πλημμύρες. Το μέρος έγινε τουριστικός προορισμός για έναν χρόνο. Τη δεκαετία του 1970 οι υπολογιστές απέφεραν πιο εύκολες και πιο ακριβείς προσομοιώσεις και το μοντέλο εγκαταλείφθηκε και αφέθηκε στη φθορά.


Mud Island River Park - Μέμφις, Τενεσί, ΗΠΑ (φωτογραφία πάνω)
Σε αντίθεση με το μοντέλο του Μισισιπή, ο περίπατος του ποταμού Μέμφις, υπάρχει αποκλειστικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Για να περπατήσει κανείς όλο το μοντέλο του Μισισιπή θα χρειαστεί μήνες, αλλά στο 5 τετραγώνων αντίγραφο στο Mud Island χρειάζεται μόνο ένα απόγευμα. Στο μοντέλο, 30 ίντσες είναι ισοδύναμες με ένα μίλι του ποταμού. Κατά μήκος του μοντέλου είναι διάσπαρτες πινακίδες σήμανσης με ιστορικά γεγονότα και γεωγραφικούς μετασχηματισμούς. Ο περίπατος καταλήγει στον Κόλπο του Μεξικού, που αντιπροσωπεύεται από ένα περίβλημα ενός στρέμματος που διαθέτει σχεδόν 5 εκατομμύρια λίτρα νερού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο γύρω από τον Κόλπο με τον ορίζοντα του Μέμφις στο παρασκήνιο.


Andoke Foundation - Κάλι, Κολομβία


Αν θέλετε να δείτε την Κολομβία, σε λιγότερο από μία ώρα, αυτό είναι το μέρος είναι το ιδανικότερο. Στους λόφους πάνω από την πόλη Κάλι υπάρχει ένα μοντέλο-χάρτης της Κολομβίας με κρεμαστούς κήπους, λίμνες και αγάλματα ζώων. Το Fundación Andoke είναι μια ομάδα που σχεδίασε ένα οικολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες με σκοπό την προώθηση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Κολομβίας σε σχέση με το φυσικό του περιβάλλον, την υδρογραφία κ.ά.. Διαθέτει επίσης ένα Mariposario, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν και να κρατήσουν μερικές από τις πεταλούδες που προέρχονται από την Κολομβία.


Verdenskortet - Hobro, Δανία


Το Verdenskortet είναι οι καρποί της σκληρής δουλειάς χρόνων του Søren Poulsen. Χρησιμοποιώντας ένα καρότσι και διάφορα μικρά εργαλεία, ο Poulsen έφτιαξε σε μια χερσόνησο στη λίμνη Klejtrub έναν χάρτη του κόσμου υπό κλίμακα. Χρειάστηκε πάνω από δύο δεκαετίες και εργάστηκε εκεί μέχρι το θάνατό του, το 1969. Ο χάρτης παραμένει δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Περισσότερα εδώ.


Sweden Solar System - Στοκχόλμη, Σουηδία


Υπάρχουν πολλά μοντέλα του ηλιακού συστήματος, αλλά το μεγαλύτερο απ' αυτά βρίσκεται στη Στοκχόλμη. Το εν λόγω μοντέλο χρησιμοποιεί ολόκληρη την πόλη και τα προάστιά της. Ο Ήλιος αντιπροσωπεύεται από το γιγαντιαίο θόλο του Globe Arena, ενώ η Γη και η Σελήνη είναι στο Σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ο Δίας είναι ένα παρτέρι λουλουδιών στο αεροδρόμιο Arlanda και ο Άρης βρίσκεται σε ένα εμπορικό κέντρο στο Danderyd. Μικρότερα πλανητικά αντικείμενα εκπροσωπούνται επίσης στο μοντέλο, όπως το Minor Planet Sedna, ή ο κομήτη του Χάλεϊ. Περισσότερα εδώ.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου