Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Το Κέντρο της Ευρώπης


Ένα μικρό μνημείο στη Λιθουανία σηματοδοτεί το γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης -ένα από τους διεκδικητές τουλάχιστον...



Δείτε ακόμη:
Το κέντρο του σύμπαντος βρίσκεται σε μια μικρή πόλη στο Αϊντάχο των ΗΠΑ
Το γεωγραφικό κέντρο της Ασίας

Μετά από μια επανεκτίμηση των συνόρων της Ευρώπης το 1989, ο Jean-George Affholder, ένας επιστήμονας του Institut géographique national, διαπίστωσε ότι το γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης βρίσκεται κοντά στο χωριό Purnuškės, στην περιοχή Paberžės της Λιθουανίας, περίπου 26 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Βίλνιους.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του σημείου ήταν το κέντρο βάρους του γεωμετρικού σχήματος της Ευρώπης.

Όπως είναι φυσικό, οι Λιθουανοί είναι ενθουσιασμένοι γι' αυτό. Έτσι, έστησαν ένα πάρκο γλυπτικής, το Europos Parkas (Πάρκο της Ευρώπης). Αλλά οι Γάλλοι επιστήμονες που πρότειναν το συγκεκριμένο σημείο ως το κέντρο της Ευρώπης το 1989, ενημέρωσαν ότι έκαναν λάθος τελικά στις μετρήσεις. Το ακριβές σημείο βρίσκεται 17 χιλιόμετρα πιο μακριά, στο 54°54'Β/ 025°19′Α. Οι Λιθουανοί έστησαν το 2004 στο συγκεκριμένο σημείο ένα μνημείο, του γλύπτη Gediminas Jokūbonis, που αποτελείται από μια στήλη λευκού γρανίτη που στην κορυφή του έχει ένα στέμμα από αστέρια.

Αν και υπάρχουν πολλά μέρη υποψήφια ως το κέντρο της Ευρώπης, το εν λόγω βρίσκεται και στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.


Μια από τις χώρες που διεκδικεί το Κέντρο της Ευρώπης είναι η Λευκορωσία. Το 2000, οι Λευκορώσοι επιστήμονες Alexey Solomonov και Valery Anoshko δημοσίευσαν μια έκθεση όπου ανέφεραν ότι το γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης βρίσκεται κοντά στη λίμνη Sho (55°10'55"Β/ 028°15'30" Α). Επιστήμονες του Ρωσικού Κεντρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Γεωδαισίας, Εναέριας Έρευνας και Χαρτογραφίας επιβεβαίωσαν τους υπολογισμούς των Λευκορώσων ότι το γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης βρίσκεται στην πόλη Polotsk (55°30'Β/ 028°48'Α), όπου στήθηκε ένα μικρό μνημείο στις 31 Μαΐου του 2008.

Αλλά και η Ουγγαρία ισχυρίζεται ότι στο δικό της χώρο βρίσκεται το Κέντρο της Ευρώπης. Μια έρευνα του 1992 διαπίστωσε ότι το γεωμετρικό κέντρο βρίσκεται στο χωριό Tállya (48.23610°Β/ 21.22574°Α). Το 2000, στήθηκε -και- εκεί ένα γλυπτό.

Τέλος (αλλά όχι επιτέλους...), η Εσθονία, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι αν ληφθούν υπόψη όλα τα νησιά της Ευρώπης -από τις Αζόρες μέχρι τη Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ (ένα ακατοίκητο αρχιπέλαγος που βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό και αποτελεί το βορειότερο σημείο της περιφέρειας Αρχάγγελσκ της Ρωσίας, αλλά και της Ευρώπης, καθώς και της Ασίας) και από την Κρήτη μέχρι την Ισλανδία- τότε το κέντρο της Ευρώπης βρίσκεται στο χωριό Mõnnuste, στο νησί Saaremaa στη δυτική Εσθονία (58°18'14"Β/ 022°16'44" Α).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου