Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού περίμενε έναν αιώνα για να ολοκληρωθεί


Το 1915, μια ομάδα μαύρων βετεράνων του Εμφυλίου των ΗΠΑ άρχισαν να πιέζουν για ένα μνημείο αφιερωμένο στους μαύρους στρατιώτες.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 -πάνω από έναν αιώνα αργότερα- αυτό το μουσείο άνοιξε τελικά.



Αυτός ο τύπος μαστιγίου χρησιμοποιήθηκε συχνά στα δουλεμπορικά

Από τη συλλογή αντικείμενων, μια κουκούλα της Κου Κλουξ Κλαν

Από τη συλλογή αντικείμενων, στερεοτυπική αναπαράσταση Αφροαμερικανού

Στο πέρασμα του χρόνου, το National Museum of African American History And Culture αντιμετώπισε το ένα εμπόδιο μετά το άλλο: ο αντιπρόσωπος Leonidas C. Dyer εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που ζητούσε μια επιτροπή να ξεκινήσει το έργο το 1916, έπειτα συνέταξε άλλο νομοσχέδιο το 1919 προτείνοντας την ανέγερση του μνημείου στην πρωτεύουσα. Καμία προσπάθεια δεν κατάφερε να μαζέψει κεφάλαια. Το 1929, ψηφίστηκε μια νομοθεσία για τη δημιουργία της επιτροπής που είχε προτείνει ο αντιπρόσωπος Dyer, αλλά η χρηματοδότηση ήταν πολύ δύσκολη εξαιτίας της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης του 1929, οπότε το project μπήκε πάλι σε αναμονή. Το 1986 το Κογκρέσο ανέλαβε και πάλι το ζήτημα και πέρασε ξανά ένα κοινό ψήφισμα που υποστηρίζει τις ιδιωτικές προσπάθειες για την κατασκευή του μουσείου, αλλά τα πολιτικά παρεμπόδισαν σύντομα και αυτή την προσπάθεια. Τελικά, το 2003, το Κογκρέσο πέρασε τον νόμο περί National Museum of African American History And Culture. Το νερό πλέον είχε μπει στο αυλάκι του.

Τα γάντια του Μοχάμεντ Άλι

Το γιλέκο του Τζίμι Χέντριξ

Η κατασκευή των 37 στρεμμάτων μουσείου στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε το 2012 και άνοιξε για το κοινό στις 24 Σεπτεμβρίου του 2016.

Παρουσιάζει περισσότερα από 35.000 αντικείμενα, ενώ δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να προβληματιστούν σχετικά με τα δεινά της σκλαβιάς, να εξερευνήσουν την ιστορία του κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων και να απορροφήσουν την αφροαμερικανική μουσική, το χορό και τη λογοτεχνία.

Άγαλμα της Clara Brown με μια καμπίνα σκλάβων: Όταν η Brown απέκτησε την ελευθερία της, πήγε στο Κολοράντο, όπου έγινε σημαντική ηγέτης της κοινότητας, βοηθώντας και άλλους πρώην σκλάβους να εγκατασταθούν εκεί. Η καμπίνα στα δεξιά, από το 1853 περίπου, βρισκόταν στο νησί Edisto στη Νότια Καρολίνα.

Ο Black Power Salute: Οι Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος με υψωμένες τις γροθιές τους ενώ ακούγεται ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στην Πόλη του Μεξικό.

Μέσα στο Μουσείο: Ο σχεδιασμός του κτιρίου και τα αντικείμενα που εμφανίζονται σε αυτό



Η Ιστορία των μαύρων -ανδρών και γυναικών- στον στρατό



Φωτογραφίες και ένα εκτενέστατο άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου