Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Το κρυφό αμερικάνικο στρατιωτικό νεκροταφείο όπου απαγορεύονται οι σημαίες και τα ονόματα


Το αμερικάνικο νεκροταφείο Oise-Anise στην πόλη Seringes-et-Nesles στη Γαλλία, περιέχει 6.021 τάφους. Σχεδόν όλοι ανήκουν σε Αμερικανούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στη γραμμή του καθήκοντος κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία τιμούν αυτούς τους πεσόντες ήρωες μέχρι σήμερα. Το νεκροταφείο είναι περιποιημένο και ανοιχτό για όποιον επιθυμεί να υποβάλει τα σέβη τους.

Εκτός από ένα τμήμα του. Το Plot E.



Πρόκειται για ένα μικρό τμήμα του νεκροταφείου, έκτασης 0,14 τετ. χλμ, κρυμμένο πίσω από θάμνους. Δεν υπάρχει στους επίσημους χάρτες του νεκροταφείου και είναι προσβάσιμο μόνο μέσα από μια πόρτα στο γραφείο του Εφόρου. Το Plot Ε διαθέτει μικρές πλάκες, αλλά καμία τους δεν έχει κάποιο όνομα χαραγμένο πάνω της. Μόνο αριθμούς. Τα χρώματα των ΗΠΑ απαγορεύονται σ' αυτό το τμήμα του νεκροταφείου.

Ο λόγος; Οι τάφοι αυτοί -χωρίς τιμή- είναι για τους Αμερικανούς στρατιώτες που εκτελέστηκαν για εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι στρατιώτες που είναι θαμμένοι στο Plot Ε δικάστηκαν για βιασμό, φόνο και σε μία περίπτωση, για λιποταξία (αν και τα απομεινάρια του λιποτάκτη, Eddie Slovik, του μοναδικού Αμερικανού που εκτελέστηκε για λιποταξία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επιστράφηκαν στις ΗΠΑ το 1987). Αφού καταδικάστηκαν από τα στρατοδικεία των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, οι άνδρες απαλλάχθηκαν επαίσχυντα και εκτελέστηκαν μέσω απαγχονισμού ή στο απόσπασμα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνδρες που έχουν ταφεί στο Plot Ε, είχαν αρχικά ταφεί κοντά στον τόπο της εκτέλεσής τους. Τα σώματά τους εκτάφησαν και μεταφέρθηκαν στο Oise Aisne το 1949, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα της ντροπής.

Το Plot Ε ένα ένα αντι-μνημείο. Καμία αμερικανική σημαία δεν επιτρέπεται εκεί, οι πλάκες στο έδαφος έχουν το μέγεθος μιας μικρής κάρτας και δεν έχουν ονόματα. Στο μόνο που διαφέρουν είναι ότι είναι είναι αριθμημένες. Ακόμα και τα σώματα είναι θαμμένα με την πλάτη προς τον κεντρικό νεκροταφείο. Το μέρος δεν υπάρχει στους χάρτες του νεκροταφείου, και δεν αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου